Lääkärininja tutkii läskiä

T:Teksti:

Lihavuustutkija Linda Mustelin kirjoitti 21-vuotiaana väitöskirjaa ja seksipalstaa. Nyt lääkärin intohimoja ovat Itä-Aasia, budolajit ja moottoripyörät.

Linda Mustelin, 28, on lääkäri tarkoituksella ja tutkija puolivahingossa. Kun Mustelin aloitti lääkäriopinnot vuonna 2002, hän oli suorittaja. Hän hakeutui tutkijalääkärilinjalle siksi, että ”se on paikka, jonne piti hakea, ja sinne eivät kaikki päässeet”. Mustelin kirjoitti väitöskirjaa kaksosten lihavuuden, liikunnan ja fyysisen suorituskyvyn yhteyksistä jo kolmantena opiskeluvuotenaan.

”21-vuotiaana oli mielenkiintoista huomata, että tekee lääketieteen perusopintoja ja väitöskirjaa samaan aikaan.”

Opintojensa alkuvaiheessa Mustelin piti myös Doctor Lynda -seksipalstaa Studentbladetissa. Palstalla käsiteltiin lukijoiden – ja toimituksen – kysymyksiä seksistä ja ihmissuhteista.

”Vastailin kysymyksiin humoristisesti. Ujutin mukaan pientä feminismiäkin. Pidin palstaa nimimerkillä vuoden. Lopuksi paljastettiin, kuka olin.”

Lääkärin intohimoja ovat Itä-Aasia, latinan kieli, moottoripyöräily ja hevoset. Hänellä on taidossa, japanilaisessa budolajissa, ruskea vyö. Mustelin aloitti kamppailulajien harrastamisen opintojensa alkuvaiheessa. Taidossa ei ”mätetä täysillä” eikä käytetä suojia.

”Kamppailulajeilla on sellainen maine, että ne aiheuttavat paljon vammoja. Mutta tosiasia on, että esimerkiksi jalkapallosta ja sählystä aiheutuu enemmän vammoja kuin kamppailulajeista. Olen toiminut ensiapuhenkilönä kisoissa, ja silloin on mennyt lähinnä jääpussia tälleihin.”

Toinen Mustelinin harrastus, moottoripyöräily, on kuulemma riskialttiimpi. Mustelin vitsailee, että elinluovutustestamentti on hyvä olla olemassa, jos moottoripyörää ajaa. Moottoripyöräajokortin Mustelin päätti hankkia hetken mielijohteesta. Pyörä on vakiinnuttanut paikkansa Mustelinin kesäajoneuvona. Ympärivuotinen ajoneuvo taas on Tuomarinkylän talleilla asuva Onni-hevonen, jonka Mustelin omistaa yhdessä ystävänsä kanssa.

Lääkäriopintojensa puolivälissä Mustelin teki syrjähypyn humanistiseen tiedekuntaan. Siellä hän opiskeli yhden lukuvuoden kiinan kieltä pääaineenaan Itä-Aasian tutkimus.

”Lääkäriksi opiskelevat eivät oikeastaan koskaan tee tuollaista. Se oli todella poikkeuksellista. Valintaani ihmeteltiin kyllä ihan positiivisessa hengessä.”

Vuosi sitten vastavalmistunut lääkäri lähti opiskelemaan Pekingiin kolmeksi kuukaudeksi. Opinahjoksi valikoitui Pekingin kielten ja kulttuurien yliopisto, joka on erikoistunut opettamaan kiinaa ulkomaalaisille.

”Kiinassa käymisen lisäksi halusin oppia kieltä ja nähdä paikallista kulttuuria. Paras tapa toteuttaa tuo on mennä paikan päälle. Lääketieteellisessä hain vaihtoon Kiinaan, mutta vaihtopaikkoja ei juuri ollut.”

Kiinassa Mustelin piirteli ahkerasti merkkejä elektroniseen sanakirjaan ja tutustui muihin ulkomaalaisiin opiskelijoihin. Yliopiston kampuksella oli eri asuntolat ulkomaisille ja kiinalaisille opiskelijoille.

”En edelleenkään osaa kiinaa kovin hyvin, sillä se on aika vaikea kieli. Paikalliset taas eivät osanneet kovin hyvin englantia. Oli iloinen tapahtuma, kun osasi käydä vaikka kiinalaisen opettajan kanssa dialogin kiinaksi. Muuta kieltä kun ei ollut.”

Kiinan lisäksi Mustelin on viehtynyt latinaan. Tämän intohimon ihmiset yleensä ymmärtävät – onhan latina lääketieteen kieli. Mustelinin latinainnostuksella ei kuitenkaan ole mitään tekemistä lääkärin ammatin kanssa. Kiinnostus antiikin historiaan on johdattanut hänet lukemaan latinaa jo yläasteella.

”Tunnen perverssiä viehätystä latinan kielioppiin. Se on todella monimutkaista, mutta siinä ei ole poikkeuksia. Siksi se on niin ihanaa.”

Maisa Akkola

Kuka

Lihavuustutkija Linda Mustelin, 28, on tohtorikoulutettava Helsingin yliopiston Hjelt-instituutin kaksostutkimusyksikössä. Hän tutkii lihavuuden, liikunnan ja kunnon yhteyksiä aikuisilla kaksosilla. Mustelin harrastaa budolajeja ja moottoripyöriä.

Himottaa
”Kaasukahvan kääntäminen ja latinan kielioppi.”

Kaduttaa
”Stressiin ja kiireeseen hukatut hetket.”

Kyrpii
”Rumat rakennukset ja ilkeät ihmiset.”