Tulosta salaatillesi Aalto-maljakko

T:Teksti:

Sen piti olla mahdotonta, mutta hollantilainen suunnittelija Ulrich Schwanitz teki siitä mahdollista – ja maksullista. Hän mallinsi Penrosen kolmion ja tulosti sen 3D-tulostimella (laitteella voidaan tulostaa esimerkiksi muovi- tai metalliesineitä CAD-tiedostoista). Salaisuuden siitä, kuinka malli syntyi, Schwanitz säilytti itsellään ja ryhtyi myymään esinettä 70 dollarilla (48 eurolla) Shapeways-yhtiön kautta.

Vähän myöhemmin myös Artur Tchoukanov ratkaisi mallinnusmysteerin ja pani vektorit avoimeen jakoon Thingiverse-sivustolle. Schwanitz ei siitä tykännyt ja vaati mallin poistamista tekijänoikeuksiinsa vedoten.

Nyt kysellään, onko käsillä uusi ”Metallica vs. Napster” -tapaus. Onko 3D-malli samankaltainen kopio kuin kappaleen mp3-tiedosto? Nyt kuluttaja voi joko ostaa musiikkitiedostoja laillisesti tai ladata niitä laittomasti. Tulevaisuudessa hän voi tulostaa esineitä joko virallisista 3D-mallinnuksista tai piraattitiedostoista. Tekijänoikeuksien lisäksi kyse on patentti- ja tavaramerkkioikeuksista.

Toistaiseksi oikeussaliin asti ei olla menty, mutta asia muuttunee, kun 3D-tulostimet halpenevat niin, että sellaisen voi ostaa kotikäyttöön. Schwanitzkin perui haasteensa. Nyt Penrosen kolmion voi joko tilata valmisesineenä Shapewaysista (eri väreissä) tai ladata itselleen 3D-tulostusohjeet Thingiversestä.

Sitä paitsi Penrosen kolmion pitäisi olla Reutersvärdin kolmio: ruotsalaistaiteilija Oscar Reutersvärd loi optisen harhan jo vuonna 1934, mutta nimensä se sai vasta kaksi vuosikymmentä myöhemmin Roger Penrosen mukaan. Oxfordin yliopistossa Stephen Hawkingiakin opettaneen fyysikko-matemaatikon mukaan kolmio ”on mahdottomuus puhtaimmillaan”.

Oli. Ajat muuttuvat ja mallintajat miettivät, pitäisikö tekijänoikeuslakeja päivittää.

Marko Ylitalo

www.shapeways.com
www.thingiverse.com