Pääkirjoitus: Tieto katastrofista ei kulje

T:Teksti:

TÅ¡ernobylin onnettomuudesta tulee 26.4. kuluneeksi 25 vuotta. Tapahtuma itsessään oli hirvittävä, mutta sitä pahensi monin kerroin se, että katastrofi salattiin niin pitkään kuin mahdollista. Lähialueiden evakuoinnit alkoivat vasta päivien kuluttua, pelastustyöntekijöille ei kerrottu vaaroista ja tietoa pimitettiin rutiininomaisesti niin paljon kuin pystyttiin.

Se oli Neuvostoliitolle tyypillistä – mutta ei vain Neuvostoliitolle. Maailmassa ei ole sattunut yhtäkään suuren luokan ydinonnettomuutta, jonka tiedotus olisi onnistunut. Majakin onnettomuutta Neuvostoliitossa, Three Mile Islandia Yhdysvalloissa, Fleurus`a Belgiassa, Tokaimuraa Japanissa ja Tomskia Venäjällä on kaikkia yhdistänyt huono tiedottaminen.

Three Mile Islandilla koko onnettomuuden suurin huti oli sietämättömän huono tiedonkulku. Viimeksi töppäilyä todistettiin Fukushimassa, jossa uhan laajuudesta, vaarallisuudesta ja luonteesta tiedotettiin ristiriitaisesti. Ongelmia oli sekä Japanin että Suomen päässä. STUKissa tiedettiin, etteivät sivut kestä suurta kävijäpiikkiä, mutta asialle ei tehty mitään.

Entä jos kyseessä olisi ollut hätätilanne Suomessa?

On erikoista, että ydinvoimalaonnettomuuksien viestinnässä ollaan pitkälti firmojen omien ilmoitusten varassa. Kansainvälisen käytännön mukaan päävastuu tiedottamisesta on voimayhtiöllä. Fukushiman ensimmäisten päivien tiedotteet, ja suurin osa tämänkin hetken tiedotteista, tulee energiayhtiö TEPCOlta.

IAEA ja monet maat ovat lähettäneet Japaniin omat tutkijansa, mutta viestinnän päävastuu on TEPCOlla. Se, että firman odotetaan tiedottavan täysin objektiivisesti omista ongelmistaan, on sinisilmäistä. Tämä ei koske vain ydinvoimaloiden omistajia – muistellaanpa esimerkiksi Meksikonlahden öljykatastrofia viime kesältä. Energiajätti BP vaikeni, vähätteli ja antoi virheellistä tietoa (tahallaan tai tahattomasti) mereen vuotaneen öljyn määrästä viikkojen ajan.

Vielä ei osata edes arvioida, millaisia seurauksia Fukushiman onnettomuudella on. Kun arvioita aletaan laatia, niitä ei voi perustaa pääasiassa TEPCOlta saatavaan tietoon, eikä ole TEPCOn asia tiedottaa niistä.

Maria Pettersson

Juttuun: Huviretki säteilevälle vyöhykkeelle