Huomiskertomus

T:Teksti:

Vapaa-ajattelijain liiton vaalikoneeseen vastanneista kris­tillisdemokraateista yli 70 prosenttia kannattaa luomisuskon tuomista peruskoulun opetussuunnitelmaan. Jos he saisivat päättää, puhuttaisiin biologian tunneilla evoluution lisäksi kaiken elämän luoneesta Jumalasta ja suuren tulvan muovaa­masta maapallosta. Tutkimusten mukaan yhtä moni yhdys­valtalainen uskoo kreationismiin.

Kreationistien mielestä luonnontieteilijöihin ei ole luotta­minen, koska heidän ”mielipiteensä” kehitysopista on muut­tunut niin monta kertaa sitten Charles Darwinin aikojen. Luomisuskovaiset sen sijaan ovat aina luottaneet siihen, mitä Raamatun kertomuksessa sanotaan.

”On hyvin energiaa vievä prosessi, jos biologi lähtee väit­telemään kreationistin kanssa. Voi olla, etteivät he koskaan pääse samaan lopputulokseen. Luonnontieteilijät voivat kat­soa keskustelun jopa haitalliseksi. Siitä voi saada käsityksen, että kreationismi olisi tasaveroista tieteen kanssa”, pohti On ok olla dorka! -juttua varten haastateltu professori Erkki Karvonen, joka vetää tiedevies­tinnän maisteriohjelmaa Oulun yliopistossa.

Biologin lailla taisi ajatella myös kokoomuksen puheen­johtaja Jyrki Katainen, kun tämä käski perussuomalaisia te­kemään kotiläksynsä. Se kun helpottaisi keskustelua.

Kannatusluvuista päätellen emme kuitenkaan välitä siitä, kuka hallitsee perusasiat ja kuka ei. Tieteellä ja politiikalla on yh­teinen ongelma: kuinka puhutella kansaa. Dorkat sen osaavat.

Marko Ylitalo

Juttuun: On ok olla dorka!