Ei tavisturisteille

T:Teksti:

Lähialuematkatoimisto Nopsa Travels neuvoo turisteja omatoimiseen ekomatkailuun. Seuraavaksi perustajat suunnittelevat tv-sarjaa.

Hel Looks -tyylisivuston perustaja Liisa Jokinen ja teknologiayrittäjä Ulla-Maaria Engeström pystyttivät vuosi sitten matkatoimisto Nopsa Travelsin. Se ei lennätä turisteja etelän aurinkoon, vaan vinkkaa reittejä omatoimisille lähialuematkailijoille. Tarkoitus on kerätä nettisivuille vinkkejä Suomen omaperäisistä reiteistä, joilla matkailija kokee ekologisia, esteettisiä ja kulinaarisia elämyksiä.

Tällä hetkellä nettisivuilla esitellään 15 erilaista reittiä. Tarjolla on esimerkiksi hiihtovaellusta Pohjois-Karjalassa, luomumatkailua Pirkanmaalla ja kierros Kallion kuppiloissa.

”Oma suosikkini on tällä hetkellä hiljaisuustutkija Outi Ampujan reitti Hiljaa Helsingissä”, sanoo Jokinen. Reitillä tutustutaan pääkaupungin hiljaisiin paikkoihin kuten Kansalliskirjastoon ja Seurasaaren Kalevalakehtoon.

Mukaan kelpuutetaan vain pieniä, elämyksellisiä ja yksilöllisiä kauppoja, ravintoloita ja hotelleja.

”Pudotin juuri eräältä reitiltä pois S-ketjuun kuuluvan ravintolan”, Jokinen sanoo.

Jonossa on kymmeniä uusia reittejä.

”Meille ehdotetaan reittejä tai pyydämme tuttaviamme suunnittelemaan niitä. Ystäväni on suuri gourmet-ruoan ystävä ja tuntee Tampereen kuin omat taskunsa. Niinpä pyysin häntä suunnittelemaan Tampereelle herkuttelumatkan.”

kevään aikana Nopsa laajenee. Perustajat suunnittelevat Nopsa-tv:tä, tv-ohjelmaa, jossa tuunataan suomalaisia matkakohteita. Ensi kesänä kuvattavassa sarjassa asiantuntijat auttavat tekemään hienoista mutta unohdetuista, huonosti hoidetuista, vaikeapääsyisistä tai muuten reppanoista kohteista houkuttelevia.

Nopsan verkkosivut käännetään keväällä englanniksi, mutta kaikkein tärkeintä on löytää uusia kiinnostavia kohteita.

Jokisen mukaan olisi mahtavaa, jos vaikkapa kirjallisuuden opiskelija haluaisi vinkata kävelyä, jossa tutustutaan kirjailijoiden Helsinkiin.

Maria Pettersson

www.nopsatravels.com