Hoas-laboratorio

T:Teksti:

Kaupunkiviljelyä, aikapankkeja, sähkönkulutusmittareita ja tehokkaampaa viestintää. Siinä muutamia projekteja, joita Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiö Hoasin taloissa koeajetaan tämän vuoden aikana.

Hoasin ja ajatushautomo Demos Helsingin design-hankkeen, Hoas-laboratorion, tavoite on tehdä opiskelija-asumisesta viihtyisämpää ja ympäristöystävällisempää.

Tarkoitus on ensinnäkin vähentää opiskelijoiden energian- ja vedenkulutusta.

”Suurin osa opiskelijoista haluaa elää vastuullisesti. Hoasin asukkaat ovat ympäristömyönteisiä, kansainvälisiä ja koulutettuja. Tähän asti he eivät kuitenkaan ole saaneet tietoa energiankulutuksestaan”, sanoo tutkija Tommi Laitio Demos Helsingistä. Hänen mukaansa monien Hoasin talojen mittalaitteistot ovat niin vanhoja, ettei niillä voi mitata asuntokohtaista sähkönkulutusta. Sähkö- ja vesimaksut sisältyvät usein vuokraan, joten opiskelija ei tunne energiankulutusta edes kukkarossaan. Projektissa asukkaat saavat henkilökohtaiset energianmittauslaitteet ja Hoasilla kokeillaan Yhdysvalloista tuttuja talojen välisiä kulutuksenvähentämiskilpailuja.

Mutta eikö opiskelija käytä melko vähän energiaa verrattuna vaikkapa omakotitaloasujaan? Kyllä, sanoo Laitio, mutta projektin tarkoitus onkin antaa eväitä koko loppuelämäksi.

”Jos ihmiset oppivat säästämään energiaa ja tarkkailemaan kulutuskäyttäytymistään opiskeluvaiheessa, he luultavasti tekevät niin lopun ikäänsä.”

Projektin toinen tavoite on lisätä Hoasin asumisviihtyvyyttä ja yhteisöllisyyttä. Puolentoista vuoden aikana on tarkoitus selvittää, innostuvatko opiskelijat esimerkiksi aikapankeista. Yhdessä taloyhtiössä kokeillaan ympäristöjärjestö Dodon avulla kaupunkiviljelyä. Muutamaan solukämppään asutetaan Lapin yliopiston muotoiluopiskelija sekä Demos Helsingin tutkijoita, jotka ideoivat tapoja parantaa soluasuntojen viihtyisyyttä.

Puolentoista vuoden aikana on tarkoitus testata 15-20 tapaa tehdä Hoasista kivempi paikka asua. Kaikkia kokeiluja ei ole vielä lyöty lukkoon, vaan asukkaat voivat esittää omia ideoitaan. Onko sinulla ratkaisuehdotus jääkaapista katoilevien kaljojen ongelmaan? Tiedätkö, miten saada naapuri lopettaman trance-bileet tenttiä edeltävänä yönä? Ota yhteyttä Tommi Laitioon, tommi.laitio@demos.fi.

Maria Pettersson

Hoas siirtyi vihreään sähköön

Hoas siirtyi vuoden alusta kokonaan vihreään sähköön. Asuntojen sähkö on suomalaisella vesivoimalla tuotettua. Hoas hankki vihreän sertifikaatin Energiakolmio Oy:n välityksellä. Vihreä sertifikaatti on Euroopan Unionin direktiiviin perustuva todistus, joka takaa sähkön alkuperän ja tukee uusiutuvilla energianlähteillä tuotettua sähköä.

Vihreään sähköön siirtymiseen vaikuttivat asukkaiden toiveet.

”Halusimme myös edistää vihreää asiaa säätiönä”, toimitusjohtaja Heikki Valkjärvi kertoo.

Valkjärven mukaan vihreä sertifikaatti nostaa sähkölaskua hieman, mutta vuokrat eivät nouse sen vuoksi ainakaan tänä vuonna. Suurimmassa osassa Hoasin asuntoja sähkölasku sisältyy vuokraan.

Aiemmin ekosähköstä piti maksaa erikseen. Noin 12 000 asunnosta vajaa 200 valitsi tuulivoimalla tuotetun vaihtoehdon maksamalla siitä euron lisämaksua.

Ann-Mari Huhtanen

Kuva Teemu Granström