Heimokulttuuria kaupunkilaisille

T:Teksti:

Siltä ei ole voinut välttyä. Ensin sitä soitettiin demoversiona Shenzhenin kaupungissa Etelä-Kiinassa, sitten viiksekkäiden ja nutturapäisten bloggaajanuorten kansoittamalla Flow-festarilla ja lopulta YleX:n A-soittolistalla. Nyt se soi päässä aamulla herätessä, päivällä Kela-lomaketta täyttäessä ja illalla nukkumaan mennessä.
    Tilanteesta ovat vastuussa helsinkiläinen fuusiotrio Uusi Fantasia ja 70-luvun Finnhits-tähti Leo ”Freeman” Friman, joiden lokakuussa ilmestynyt yhteissingle Liian myöhään on noussut crossover-hitiksi.
    Räppäri Asan tekstittämä melankolinen discopop-kappale on kerännyt kehuja etenkin camp-henkisellä musiikkivideollaan.Youtube-pätkässä bandana-huiviin, Adidas-verkkareihin ja turkisliiviin verhoutunut viiksi-Freeman heiluu psykedeelisen väriprojisoinnin edessä Uusi Fantasia -kolmikon Street Kobran (DJPP), Kroko-Rocin (Mikko ”Vilunki3000” Viljakainen ) ja Ercolan (Veikka Erkola) kanssa.
    Hittimittari-henkisellä kasariestetiikalla ratsastava video suorastaan huutaa pääsyä isorillisten kaupunkilaisnuorten MacBook-näytöille tai Kurvin grillin huojuvaan hampurilaisjonoon. Kun kysyn tuottajana, soittajana ja tiskijukkana toimivalta Kroko-Rocilta, kuinka paljon videossa on postmodernia ironiaa, mies vaivaantuu.
    ”Mä näen ironiaa enemmänkin Idols-tuotannoissa kuin meidän jutussa, vaikka nykyisin jengi kai löytää ironiaa kaikkialta. Meidän pointtina on vain pitää hauskaa. Musavideoiden tekeminen on äärimmäisen painajaismaista touhua, joten niistä pitää yrittää repiä kaikki naurut irti.”
    Iltalehti intoutui lokakuun lopulla tituleeraamaan Uutta Fantasiaa ”nuorisobändiksi”. Kuinka nämä varhaiskeski-ikää lähentelevät ”nuoret” – joiden taustalta löytyy muun muassa sellaisia nimiä kuin Op:l Bastards, Barefoot Brothers, Motiivi:Tuntematon, Erlend Øye, Rinneradio ja Stig Dogg – päätyivät tekemään yhteistyötä 59-vuotiaan iskelmäsankarin kanssa?
    ”Me oltiin yhden tutun studiolla muissa hommissa, kun Street Kobra kuuli Freemanin laulua. Jo parin sekunnin jälkeen Kobra oli sitä mieltä, että nyt tarvitaan Leon puhelinnumero”, Kroko-Roc kertoo.
    Kun Uusi Fantasia ehdotti yhteistyötä Freemanille, herra oli heti mukana.
    ”Meillä oli biisistä aika epämääräinen versio, jota oli hinkattu epäilyttävät puoli vuotta. Kun Leo tuli laulamaan väärentämättömällä Freeman-soundillaan, se lähti heti uuteen lentoon.”
    Kun Kroko-Roc puhuu vierailijoista, hän ei tarkoita paria Yhdysvalloista raahattua eläkeläisfiittaajaa vaan lukuisia eri sukupolvista ja musiikillisista taustoista tulevia ammattimuusikoita. Vuoden 2004 Top Ten -debyytilleen Uusi Fantasia onnistui houkuttelemaan peräti 25 vierailevaa soittajaa ja laulajaa.

Tuore kakkosalbumi Heimo ei kalpene vertailussa, sillä mukaan on saatu 23 nimekästä kollegaa Jimi Tenorista Raoul Björkenheimiin ja Kings of Convenience -yhtyeen Eirik Glambek Bøesta PMMP:n Paula Vesalaan.
    Kroko-Rocin mukaan vierailijat päätyivät levylle luonnonvalinnan kautta.
     ”Ainut tyyppi, ketä me alusta lähtien suunniteltiin mukaan, oli [jazz-pianisti] Olli Ahvenlahti. Muut ovat päätyneet messiin enemmän tai vähemmän suunnittelematta. Tietysti jengin määrään on vaikuttanut sekin, että me tehtiin levyä lähes kuusi vuotta. Siinä ajassa on tullut oltua tekemisissä ison muusikkokatraan kanssa.”
    Kaksikymmentäkolme vierailijaa voi olla vaikea mahduttaa samalle lavalle. Kuinka Uusi Fantasia aikoo hoitaa keikkansa?
    ”Tietystikään me ei voida saada kaikkia mukaan. Normitilanteessa meitä tulee olemaan lavalla kuusi tyyppiä”, Kroko-Roc sanoo.
    Kuudella hän tarkoittaa ydinryhmän lisäksi vetopasunisti Juho ”Mehiläinen” Viljasta, sellisti Tuukka ”Dyny” Helmistä ja viulisti Jimi Pythonia. Myös Freeman nähdään lavalla ainakin kahdella keikalla.
    ”Toistaiseksi me ollaan saatu Leo mukaan parille keikalle. Lisäksi tulossa on vielä ainakin levynjulkkarikeikka YK:ssa ja Radio Helsingin bileet. Levyjulkkaribileisiin tulee luultavasti enemmänkin vierailijoita, mutta ei niistä sen enempää.”
    Tällä hetkellä Kroco-Rocia huolettaa vain soundcheckin tekeminen.
    ”Ne on meille yleensä herkkiä hetkiä, ellei jopa vaarallisia. Pitää vaan toivoa, ettei kukaan lähde kävelemään kesken harjoitusten.”
    Haastattelun jälkeen Kroko-Roc häipyy studioon tekemään remixiä Antti Tuiskun kappaleesta.
    ”Kyllä tässä on nyt selvästi edetty suomipopin kärkijoukkoihin.”

Mervi Vuorela
Kuva Celebrities

Uusi Fantasia Kuudennella linjalla, Kaikukatu 4, pe 3.12. klo 22.