Alppilan enkelit

T:Teksti:

”Meitä on luultu moottoripyöräkerhoksi ja uudeksi uskonnolliseksi yhteisöksi”, kertoo ohjaaja Johanna Freundlich, 33, Angels in America -teatteriryhmän uusissa tiloissa Alppilassa, Linnanmäen kupeessa. Varta vasten näytelmää varten vuokratun tilan edellisestä käyttäjästä, videovuokraamosta, muistuttavat enää keltaiset markiisit. Väärinkäsityksen aiheutti koko seinän leveydeltä rakennukseen ikkunoihin maalattu teatteriryhmän nimi.
Tilaa etsittiin kokonainen vuosi, ja se valittiin yli 50 tarjokkaan joukosta. Kaikki muukin on tehty pidemmän kaavan kautta. Itse näytelmä, Angels in America, kestää seitsemän tuntia. Lavastusmateriaalit on kokonaan haalittu kierrätyskeskuksesta, dyykattu tai tehty käsityönä.
”Ostimme valmiina vain ruuveja, liimaa ja maalia. Lavastaja Kaisa Rasila jopa valoi itse näytelmässä nähtävät rihkama-matkamuistot.”
Harjoitukset alkoivat kaksi ja puoli vuotta sitten.
”Harjoittelimme olohuoneessani kahden vuoden ajan noin kahdesti viikossa, kuusi tuntia kerrallaan. Terveisiä vaan naapureille. Varmaan ne ihmettelivät, kun meiltä kuului sama perheriita neljä kertaa päivässä. Kun ostimme uuden kämpän, asunto valittiin sen mukaan, voiko olohuoneessa harjoitella näytelmää.”

Angels in Americaa esitetään yhteensä alle 20 kertaa. Sitä mahtuu kerrallaan katsomaan noin 50 ihmistä. Miksi siihen on uhrattu näin valtavasti aikaa ja vaivaa?
Angels in America on indie-teatteria, jollaista Suomessa ei usein nähdä. Tunnetut tekijät perustavat yhtä näytelmää varten ryhmän, jossa teatteria tehdään yksinomaan intohimosta näytelmää ja näyttelemistä kohtaan. Suuria katsojajoukkoja ei tavoitella, palkkaa on luvassa hyvin vähän, eikä mainekaan kasva samaan tapaan kuin isoilla lavoilla, telkkarissa tai elokuvissa.
Kaikilla työryhmäläisillä on päivätyöt. Esimerkiksi enkeliä esittävä Krista Kosonen on Angels in American valmistumisen aikana nähty muun muassa Prinsessa-elokuvassa, Turun kaupunginteatterin Anna Kareninassa, Ylen Uutishuoneessa ja Alamaailmassa sekä MTV3:n Putouksessa. Belizen roolin näyttelevä Jani Toivola puolestaan on esiintynyt Idolsissa, Big Brother Extrassa, Make Upissa ja Tyylitunnustuksissa.
”Halusin rooleihin aivan tietyt henkilöt. Jotta he voisivat sitoutua hankkeeseen, kaikkien piti tehdä samalla muita töitä, ja harjoitusperiodia täytyi pidentää. Mutta produktion pituudelle on toinenkin syy. Halusimme muodostaa teatteriyhteisön, jossa keskustella näytelmän esiin nostamista yhteiskunnallisista ja hengellisistä kysymyksistä.”

Niin, se näytelmä. Yhdysvaltalaisen Tony Kushnerin kirjoittama Angels in America muistetaan parhaiten HBO:n vuonna 2003 valmistuneena tv-sovituksena. Näytelmä sijoittuu vuoden 1985 New Yorkiin, jota piinaavat aids-epidemia ja reaganilainen politiikka. Ohjaajalla oli näytelmän teemoista omakohtaista kokemusta: asuessaan New Yorkissa, isänsä kotikaupungissa, hän työskenteli kodittomien hiv-potilaiden asuntolan keittiössä ja jakoi Irakin sodan vastaisia flyereita kaduilla. Vasemmistolaista ohjaajaa puhutteli erityisesti näytelmän tapa yhdistää politiikka ja magia.
”Vasemmistolainen ajattelu sulkee usein pois ihmeet, uskonnon ja magian. Angels in America näyttää, että ainakin taiteessa niitä voi käsitellä samalla kertaa. Näytelmän vaatimus antaa erilaisille ihmisryhmille ääni on edelleen ajankohtainen.”
Eikä moniäänisyyden vaatimus ole ainoa asia, joka linkittää näytelmän 1980-luvun Yhdysvallat ja tämän päivän Suomen. Kulttuurien törmäys, homojen oikeudet, aids, oikeistolaisten arvojen nousu ja ihmisten jääminen yksin hädän hetkellä ovat taas tai edelleen tätä päivää.

Maria Pettersson
Kuva Teemu Granström

Angels in America 14.11.2010-27.2.2011 Angels in America-teatteritilassa, Viipurinkatu 7. Liput 30/22€.