Totuuskomissio: Miksi ihminen muuttuu kateudesta juuri vihreäksi?

T:Teksti:

Lauri Holappa, politiikan tutkija

”Vastausta pitää etsiä poliittisesta historiasta. Kun kokoomus on voittanut sisällissodan, demarit ovat rakentaneet hyvinvointivaltion ja kepu maaseudun, niin soijabolognesen saaminen Vallilan ammattikoulun ruokalistalle saattaa tuntua hiukan vähäisemmältä saavutukselta.”

Sari Lauri, neurofysiologian dosentti ja akatemiatutkija

”Tunneperäiset reaktiot vaikuttavat pintaverenkiertoon autonomisen hermoston kautta. Ihon pintaverenkierron heikentyminen johtaa kalpenemiseen ja paljastaa ihon ominaisvärin. Jo antiikin aikoina epäiltiin ihmisen temperamentin heijastavan elimistön nesteiden tasapainoa. Kateellisuus näyttäisi tuovan esiin sapekkaan vihreän.”

Teemu Mäki, kuvataiteen professori

”Kateus on eräänlainen myrkytystila ihmisessä. Ihmisessä itsessään ei etniseen taustaan katsomatta ole vihreää väriä, joidenkin silmien väriä lukuun ottamatta. Ihminen ei ruumiillisesti liitä itseensä mielikuvaa vihreästä. Silloin kun vihreys liitetään ihmiseen ruumiillisesti, kyse on homehtumisen tai myrkytyksen kaltaisesta tilasta.”

Klaus Helkama, sosiaalipsykologian emeritusprofessori

”Tunnettu vaalimainos ilmoitti ehdokkaan olevan `vihreä, mutta ei kateudesta`. Freudilaisesti yleissivistynyt sosiaalipsykologi on oppinut, että alitajunta ei tunne negaatiota, ja suhtautuu tähän skeptisesti. Vain pelkuri sanoo `en ole pelkuri` ja rasisti `en ole rasisti`.
Runoilija Anni Sinnemäki on vihreä kateudesta hiilenmustille hallituskumppaneilleen, joka painavat tyynesti päänsä tyynyyn nähden unta miljoonista, jotka Suomen turvesoiden muuttaminen hiilidioksidiksi ropsauttaa heidän tileilleen. Anni taas joutuu valvoen kuuntelemaan omantuntonsa kolkutusta, lukemaan Suomalaisen tiedeakatemian turveraporttia ja toistelemaan kollegansa V. A. Koskenniemen kuuluisinta säettä: `Tätä tuskaa ei kenkään pyyhkiä vois`.
Klassinen selitys on se, että kateuden nostattama sappi muuttaa silmät vihreiksi, kuten Jago sanoo Othellossa. Sosiaalipsykologi suhtautuu epäillen tämänkin selityksen yleispätevyyteen, koska kateus ei saanut muinaisia roomalaisia eikä saa nykyranskalaisiakaan vihertymään. Berlusconin playboyntaidot ja plutokratia tosin saavat italialaiset vihreiksi kateudesta.”

Maria Manner