Tanssihallin kuningattaret

T:Teksti:

Kamera nuolee minifarkkushortseihin verhottua naisen takapuolta. Nainen on jalat harallaan, kädet maassa miehen edessä. Mies rytkyttää lantiotaan naisen takamusta vasten musiikin tahtiin.
”Dagga dagga, dagga dagga party”, huutaa dj taustalla.
Ollaan Jamaikalla, Passa passa -bileissä, vaikkakin vain Youtuben välityksellä.
Mitä ihmettä nuo tekevät?
”Ne dagaa. Tanssityyli on daggering, joka saattaa näyttää panemiselta”, kertoo Meri-Tuuli Hirvonen, 29.
Ja dagaaminen on dancehallia.

Dancehall on katutanssityyli ja musiikkilaji, joka kehittyi Jamaikalla 1970- ja 1980-lukujen taitteessa. Suomessakin tanssia opetettiin ensimmäistä kertaa jo 1990-luvulla. Se jäi joiksikin vuosiksi vähemmälle huomiolle, mutta innostus on hiljattain leimahtanut uudelleen.
”Jotkut katutanssityylit nousevat aina välillä muotiin. Eniten vaikuttavat klubit ja mikä siellä soi. Ihan vähän aikaa sitten oli reggaeton-buumi ja nyt tämä”, sanoo Hirvonen, joka opettaa dancehallia Tanssikeskus Footlightilla ja Helsingin tanssiopistolla.
Oppilaita hänellä on tällä hetkellä parisensataa, ja dancehall-tuntien kysyntä kasvaa kaikkialla. Suomi saa omat dancehall-kuninkaalliset marraskuussa, kun Euroopassa suositut Dancehall Queen & King -kisat järjestetään Helsingissä ensimmäistä kertaa.
Suosion huomaa tosiaan myös klubeilla: Helsingissä klubit, joiden nimessä esiintyy sana ”reggae”, uhraavat noin puolet illasta dancehallille. Takapotkun ja letkeän hyppelyn ystävät joutuvat antamaan tilaa nopeammalle rytmille.
YK:n Reggae Sundaysista ja Kuudennen linjan Dance on the Corner -klubeilta löytyvät myös Hirvonen ja Bubblin´ Bbz -tanssiryhmä. Viisihenkinen crew perustettiin viime kevään alussa. Tähän mennessä he ovat keikkailleet muun muassa Selecta Andorin Reggae Stomp -klubeilla Café Mascotissa ja Salossa.
Vaikka kaikilla on tanssi- ja urheilutaustaa salsasta moderniin tanssiin ja showtanssiin ja voimistelusta capoeiraan, viime heinäkuussa piti mennä juurille – Jamaikalle ja dancehall-bileisiin, joita järjestetään Kingstonin kaduilla joka yö.

”Meno on tosi rajua, sellaista ettet sä halua näyttää vanhemmille”, nauraa Anna Koljonen, 21.
”Ensinnäkin vaatteet on bileissä sellaisia, ettei Suomessa ikinä”, jatkaa Anna Muinonen, 27.
Tälläytyminen ja poseeraaminen ovat avainsanat. Hiuksissa voi olla kymmeniä värejä ja meikit kuin naamiaisissa. Mitä överimpi, sen parempi. Tuntien valmistautumisen jälkeen voidaan lähteä ensimmäisiin bileisiin. Ne alkavat vasta keskiyön jälkeen, ja niiden jälkeen late-partyt jatkuvat aamuseitsemään.
Kaikki alkaa parin tunnin näyttäytymisellä, ja vasta kun kaikki kuuluisimmat crew´t on kuvattu, parhaat ryhmät aloittavat tanssimisen.
”Yleensä ollaan isossa piirissä, ja kaikki tanssivat ensin oman ryhmän kanssa. Vähitellen se menee ihan sekopäiseksi ja videokamera kiertää ”, Hirvonen kertoo.
Dancehallia ei virallisesti jaeta kahteen tyylisuuntaan, mutta Hirvonen erottaa toisistaan jäbämuuvit ja queen-stylen. Jälkimmäisessä naiset tekevät temppuja, esimerkiksi päällä seisomisia, käsillä seisomisia ja spagaatteja. Jäbämuuvit, joita tanssivat sekä miehet että naiset, taas ovat enemmän jalkatyöskentelyä, tanssiliikkeitä.
”Queen-style on melkein rivoa ja törkeetä. Siinä leikitään vahvasti seksuaalisilla jutuilla, mutta se ei tarkoita mitään. Se on makkarikamaa täysin, mutta kaikki muuvit tehdään pilke silmäkulmassa”, Hirvonen kertoo.
”Mutta dancehall ei ole mikään tyttöjen laji, vaikka moni täällä luulee, että se on vaan perseenpyöritystä. Esimerkiksi Kingstonissa suurin osa tanssijoista on poikia.”
Tanssi on samaan aikaan hyvin fyysistä ja aggressiivista, rentoa mutta näyttävää.
”Voi näyttää ihan pöljältä, mutta samalla se on siistiä.”
Jos yhteiskunnan ongelmat kuuluvat musiikissa, ne näkyvät tanssiliikkeissä.
”Asemuuveja on paljon. Siellähän on ihan pimeät murhatilastot. Biisien lyriikoissa puhutaan badmaneista ja gunmaneista ja muista.”
Entä sitten dagaaminen?
Muinonen ymmärtää, että se voi näyttää naista halventavalta.
”Mutta se on tanssia, molemmat siinä on yhtälailla messissä”, hän sanoo.
”Voihan se näyttää halvalta irstailulta ja pornoilulta väärin tehtynä”, Hirvonen jatkaa.
”Kuka tahansa jäbä osaa rynkyttää niin. Mutta siellä ne tanssijajäbät tekee sen niin…”
”Että se on taidetta”, huikkaa Koljonen väliin.
”Ne ei vaan rynkytä niin kuin täällä vaan kikkailee – heittelee mimmiä ja omia jalkojaan sen yli. Vaikka se näyttää sekopäiseltä, siinä on hullu kontrolli. Ne paneutuu siihen”, Hirvonen sanoo ja saa aikaan naurunremakan.
Eli jäbät siellä klubeilla – ilman taitoa näitä tyttöjä on turha yrittää dagata.

Ann-Mari Huhtanen
Kuva Pietari Hatanpää

Jamaikalainen reggae- ja dancehall-artisti Gyptian ja Bubblin` Bbz Helsinki Clubilla, Yliopistonkatu 8, su 31.10. klo 22. Liput 15/20 e.

Finland`s Official Dancehall Queen & King Contest 2011 Helsinki Clubilla 13.11. klo 22.

Dancehall-workshop Etno Fitnessissä, Vilhonvuorenkatu 11 A, su 21.11. klo 14-18. Lisätiedot ja ilmoittautumiset: dancehallkurssi@gmail.com.