Raskausturismi

T:Teksti:

Mitä kivaa saa 20 000 dollarilla? Esimerkiksi Yhdysvaltain passin lapselleen. Varakkaat kiinalaisäidit matkustavat nyt sinne synnyttämään.
Syynä on Yhdysvaltain perustuslain 14. lisäys, jonka mukaan jokainen maassa syntyvä ”ja sen jälkeen sen tuomiovaltaan kuuluva” saa maan kansalaisuuden. Alun perin pykälä tehtiin orjuuden kitkemiseksi maasta. Muotoilulla rajattiin pois itsenäiset intiaaniheimot, nykyään se ei koske ulkomaisten diplomaattien kersoja.
Asiasta haluavat hyoötyä kymmenet kiinalaiset yritykset, jotka tarjoavat raskaana oleville naisille synnytysmatkoja Yhdysvaltoihin. Washington Post -lehti haastatteli kesällä Shanghaissa toimivaa yrittäjäpariskuntaa, joka myy kolmen kuukauden matkoja kiinalais-omisteisiin ”vauvanhoitokeskuksiin” Kaliforniassa. Perusmaksu on 14 750 Yhdysvaltain dollaria eli vajaa 10 500 euroa, minkä lisäksi tulee päiväkohtainen huonemaksu, alkaen 35 dollaria (25 euroa). Pakettiin kuuluu kolme ateriaa päivässä, langaton netti, kaapeli-tv sekä shoppailua ja nähtävyyksiä. Reissussa ollaan kaksi kuukautta ennen synnytystä ja kuukausi sen jälkeen. Lennot ja viisumikulut on maksettava itse.

Koulutus on tärkeimpiä syitä, miksi varakkaat vanhemmat tahtovat lapsilleen Yhdysvaltain kansalaisuuden.
”Kiinalaisäidit uskovat, että USA:ssa on paremmat koulutusmahdollisuudet”, synnytysmatkoja myyvä Zhou Chao sanoi Washington Postille.
Raskausturisteja houkutellaan esimerkiksi sillä, että Yhdysvaltain kansalaiselle julkinen koulutus on ilmaista alakoulusta high schooliin asti ja yliopistomaksuissa voi päästä ulkomaalaisia halvemmalla. Maan kansalainen voi myoös hakea stipendejä, joita ulkomaiset opiskelijat eivät voi saada.
Yli miljardin asukkaan Kiinassa kilpailu koulutuksesta on tiukkaa. Parhaat kiinalaiset yksityiskoulut ja siihen päälle yliopistomaksut saattavat maksaa pitkän pennin. Joitakin kiinalaisvanhempia houkuttaa Yhdysvalloissa parempi elämänlaatu, puhtaampi ilma ja väljempi asuminen.

Synnytysmatkailun tulevaisuus on kuitenkin vaakalaudalla, sillä perustuslain 14. lisäyksen muuttamisesta on Yhdysvalloissa käyty viime aikoina kiivasta vääntoöä. Monen republikaanipoliitikon mielestä laki mahdollistaa väärinkäytoökset. Teksasilainen kongressiedustaja Louie Gohmert on varoittanut terroristien voivan käyttää sitä hyväkseen hankkimalla lapsilleen eli tuleville terroristipolville maan kansalaisuuden.
Myoös maahanmuuton rajoittamista vaativat haluavat muuttaa lakia, ja lapsia väitetään käytettävän ”ankkurilapsina” oleskeluoikeuden saamiseksi. Pew Hispanic Centre -tutkimuslaitoksen mukaan noin kahdeksan prosenttia Yhdysvalloista syntyvistä lapsista syntyy luvattomasti maassa oleville.
Lakia on esitetty muutettavaksi aika ajoin, mutta se on osoittautunut vaikeaksi. Perustuslain lisäyksen muuttaminen vaatii taakseen kaksi kolmasosaa sekä senaatin että edustajainhuoneen edustajista.
Economist-talouslehden mukaan 56 prosenttia yhdysvaltalaisista kannattaa kansalaisuusoikeuden säilyttämistä nykyisellään, kun taas 41 prosenttia muuttaisi sitä. Etenkin espanjaa puhuvat siirtolaiset ja heidän jälkeläisensä vastustavat lain muuttamista. He ovat koko ajan kasvava äänestäjäjoukko.

Maria Manner
Kuva STOCK.XCHNG