Peru puhelinluettelo

T:Teksti:

Facebook-virrassa vilisevien ”peru puhelinluettelo” -linkkien perusteella näyttää siltä, että Fonecta lanseerasi vahingossa alkusyksyn tehokkaimman viraalikampanjan. Ensi vuoden puhelinluettelon jakelun voi perua Fonectan sivuilla marraskuun loppuun mennessä. Toinen vaihtoehto on laittaa oveen ”ei puhelinluetteloa” -lappu.

”Peruminen netissä on ollut mahdollista pari vuotta. Aiemmin peruneita on ollut alle prosentti pääkaupunkiseudun jakelun kokonaismäärästä”, sanoo Fonectan tuotehallintajohtaja Ari Hallikas.

Peruutusilmoitus pitää tehdä joka vuosi, ”koska mahdollisesta muutosta ei välity tietoa”. Miten niin? Halutessaan Fonecta saisi osoitepäivitykset väestörekisterin automaattisesta palvelusta.

”Tähän on päädytty, koska osa ihmisistä haluaa luettelon, mutta ei välttämättä joka vuosi. Peruutuksen syy voi olla esimerkiksi se, jos on vuoden ulkomailla”, Hallikas sanoo.

Eikö sivulla voisi valita, haluaako perua luettelon tilapäisesti vai kokonaan?

”Sekin on yksi mahdollinen tapa. Asiaa voidaan harkita vuosittain.”

Fonectan mukaan puhelinluettelo on ”virallisiin tiedotteisiin rinnastettava hyödyllinen tietolähde”. Siksi sen voi jakaa niillekin, jotka ovat kieltäneet mainokset ja ilmaisjakelulehdet. Mihin tämä perustuu?

”Asia käytiin aikoinaan läpi viranomaisten kanssa. Moni haluaa puhelinluettelon, vaikka ovessa olisi `ei mainoksia` -kyltti. Suurin osa palautteesta koskee kuitenkin sitä, miksi puhelinluetteloa ei tullut eikä päinvastoin.”

Vuodesta 2005 asti helsinkiläisten postiluukuista on ängetty vuosittain kaksi kilpailevaa puhelinluetteloa. Elokuussa toinen putosi pois, kun Fonecta osti Enirolta Helsingin seudun ja Pirkanmaan puhelinluettelot sekä Eniro.fi-palvelun reilulla 10 miljoonalla eurolla. Kauppaan sisältyi myös Eniro-brändin käyttöoikeus kolmeksi vuodeksi sekä Keltaiset Sivut -tavaramerkki.

Miten suuri ekoteko puhelinluettelon peruminen sitten on? Luetteloiden raaka-aineesta 40 prosenttia on kierrätyskuitua ja 60 prosenttia sahoilta tulevaa jätehaketta. Vanhan puhelinluettelon voi viedä paperinkeräykseen, jolloin raaka-aine palaa kiertoon.

Fonectan Ramboll Finland Oy:lla teettämän tutkimuksen mukaan keskivertopuhelinluettelon tuotanto ja kuljetus kuluttaa 2,28 kiloa uusiutumattomia luonnonvaroja. Tiede-lehden artikkelin mukaan tunnin nettisurffailu kuluttaa noin kilon uusiutumattomia luonnonvaroja.

Jos luvut ovat jotakuinkin vertailukelpoisia, puhelinluettelo on siis luontoystävällisempi valinta, mikäli numeroiden etsimiseen käyttäisi verkossa enemmän kuin kaksi tuntia vuodessa.

Fonecta vetoaa mainospuheissaan myös siihen, että puhelinluettelon käyttäminen ei kuluta energiaa. Arviot esimerkiksi Googlen palvelinten energiankulutuksesta vaihtelevat rajusti. Helsingin Sanomissa kirjoitettiin heinäkuussa 2008, että yksi Google-haku kuluttaa sähköä saman verran kuin energiansäästölamppu tunnissa. Tosin kukapa puhelinluetteloakaan pimeässä lukisi.

 

Janne Flinkkilä