Papit feissareina

T:Teksti:

Sellon kauppakeskuspappi kertoo, saako sovituskopissa rukoilla.

Miehen katse harhailee yli ihmisvilinän sopivaa kohdetta etsien. Hän kiinnittää huomionsa pyörätuolilla ohi kulkevaan mieheen, noukkii esitteen pöydältä ja säntää tämän perään. Lappu otetaan vastaan, mutta muutaman sekunnin päästä se pyörii viikonlopun kauppakasseja raijaavien ihmisten jaloissa. Tätä ei liperikauluksinen huomaa, hän etsii jo seuraavaa uhria.

Leppävaaran seurakunta aloitti kaksi viikkoa sitten kokeilun, jonka tarkoituksena on tuoda uskontoa lähemmäs ihmistä. Seurakunnan papit päivystävät kauppakeskus Sellossa joka perjantai kello 15-17 syksyn ajan. Toiseen kerrokseen pystytetyllä pisteellä päivystävältä papilta voi kysyä kirkon toiminnasta ja uskosta, tai hänen kanssaan voi mennä juttelemaan ihan muuten vaan.

Ensimmäisen päivystysvuoron sai kappalainen Jukka Raunu. Parituntinen vierähti ihmisvirtaa katsellessa ja mainosjinglejä kuunnellessa. ”Papin kanssa voi puhua – mistä vain”, julistaa punainen mainoskyltti punaisten nojatuolien vieressä. Mutta tänään nojatuoleilla on ollut hiljaista.

”On tämä haastava kokemus. Olo on vähän kuin feissarilla. Suurimmalle osalle tämä on mainosständi, eikä kovinkaan moni uskalla jutella julkisilla paikoilla herkistä asioista”, Raunu sanoo.

Tunnin aikana hänen luokseen pysähtyi viisi ihmistä, keskustelut kestivät 20 sekunnista viiteen minuuttiin. Ihmiset eivät halua lappusia. Suurin osa kääntää katseensa toiseen suuntaan, kiiruhtaa askeliaan ohi mennessään tai jopa kiertää pisteen. Täytyy yhtyä Raunuun, aivan feissaukselta näyttää ja kuulostaa.
”Kauppakeskus on nykyajan tori – paikka, jossa hoidetaan asioita ja tavataan ihmisiä. Seurakunnan tehtävä on olla tukena ihmisten arjessa”, kirkkoherra Kalervo Salo perustelee kokeilua tiedotteessaan. Ylioppilaslehdellä on kauppakeskuspapille muutama kysymys.

Onko Jumala enemmän läsnä Gina Tricotissa vai Hennes & Mauritzilla?

”Varmaan olisi hyvää luterilaista teologiaa ajatella, että hän on yhtälailla kaikkialla läsnä kaupasta riippumatta.”

Saako sovituskopeissa rukoilla, jos on jonoa?

”Tämä on ekumeeninen kompakysymys. Jos muslimi menee sovituskoppiin ja hänen kellonsa näyttää aikaa rukoilla, hänen uskontonsa mukaan saa. Itse taas lähestyisin tätä kysymystä usko-rakkaus -ajattelun kautta. Vastaan että ei, koska tulee ajatella lähimmäistään.”

Jos kertoisin, että pöllin nämä farkut Carlingsilta, kuinka saisin syntini anteeksi?

”Ensin sun tulisi tunnustaa syntisi Jumalalle. Jos teko taas on hyvitettävissä käytännön tasolla niin kuin tässä varmaan olisi, sinun tulisi mennä takaisin kauppaan ja lyödä rahat tiskiin. Kehottaisin myös Jeesuksen sanoin: `Mene, äläkä enää syntiä tee`.”

Asteikolla 1-10, kuinka paljon Sello on Herran huone?

”Riippuu ihan siitä, miten tulkitsee tätä tilaa ja uskonnon ja kuluttamisen yhteyttä. Jos tämä on pelkkä kuluttamisen paikka ja tänne tullaan vain ostamaan, sanoisin että yksi. Jos tästä on tullut myös hengailupaikka ja kauppakeskus nähdään pienenä kaupunkina, silloin meidän täälläolo on perusteltu ja sanoisin, että tämä on Herran huone ihan kybällä. Ei kuitenkaan taideta ihan vielä ihan olla siellä, joten sanon kolme tai neljä.”

Mitä Jeesus tästä sanoisi?

”Rehellisesti sanoen en tiedä. Ehkä tähän sopisi jae 23 Luukkaan kirjasta luvusta 14: `Silloin herra sanoi: Mene maanteille ja kylien kujille ja vaadi ihmisiä tulemaan, jotta taloni täyttyisi.`”

 

Ann-Mari Huhtanen