Ensimmäisen vuoden oikeustieteen opiskelija Erno Kaskinen, 22, on työskennellyt neljä viime kesää. Hän on ollut autokorjaamossa apupoikana, jakanut Helsingin Sanomia ja myynyt hampurilaisia McDonald`sissa.
Tulevan kesän hän viettää uudella tavalla: opiskellen. Tavoitteena on suorittaa 24 opintopistettä.
”Teen kaksi isoa tenttiä ja pari venäjän kurssia Avoimessa yliopistossa”, Kaskinen kertoo.
Toisin kuin moni muu kesäopiskelija, Kaskinen ei edes hakenut töitä kesäksi.
Toukokuun ensimmäisellä viikolla Avoimeen yliopistoon oli ilmoittautunut noin tuhat kesäopiskelijaa enemmän kuin viime vuonna. Suurin osa on yliopiston perustutkinto-opiskelijoita.
”Opiskelijamäärä nousi jo viime kesänä ja nyt uudestaan. Tulkintamme on, että se johtuu huonosta kesätyötilanteesta, koska opintotarjontamme on pysynyt ennallaan”, kertoo palvelupäällikkö Minna Herno Avoimesta.
Viime kesänä perustutkinto-opiskelijat suorittivat 17 700 opintopistettä Avoimessa yliopistossa. Se on 76 prosenttia kaikista Avoimen opintosuorituksista. Prosenttiluku on todennäköisesti samaa luokkaa tänä vuonna.
Avoimen opinnot ovat Helsingin yliopiston opiskelijoille ilmaisia.
Erno Kaskinen ei löytänyt Avoimen yliopiston tarjonnasta itselleen sopivia oikeustieteen kursseja, joten hän hankkii suurimman osan opintopisteistä kesätenttien avulla.
Suurin osa tiedekunnista järjestää kesällä kaksi yleistä tenttipäivää. Lisäksi esimerkiksi bio- ja ympäristötieteellisessä tiedekunnassa opiskelijat suorittavat kenttäkursseja kesäisin.
Jos töitä eikä opiskeltavaa löydy, voi opiskelija saada kesällä toimeentulotukea.
”Helsingin sosiaalitoimi ei ole pakottanut opiskelemaan mitä tahansa, jos relevantteja kursseja tai tenttejä ei kesäksi löydy”, HYYn sosiaalipoliittinen sihteeri Katja Långvik kertoo.
Ennen toimeentulotuen saamista pitää kuitenkin osoittaa, että on hakenut töitä.
Kaupunki järjesti huhtikuussa infotilaisuuden kesän toimeentulosta. Paikalle tuli yksi opiskelija.
”Aika monella on vielä toivo siitä, että jotain töitä löytyisi”, Långvik kertoo.
Jos töitä ei löydy, Avoimen yliopiston kursseille voi ilmoittautua niin kauan kuin niillä on tilaa.
Kela vaatii kesän opintotuen vastineeksi viittä opintopistettä kuukaudessa. Opintotukihakemukseen pitää liittää opintosuunnitelma, josta selviää, miten opiskelija saa tehtyä vaaditut suoritukset. Suunnitelman toteutumista ei kuitenkaan seurata, jos opintopisteitä on koko vuoden ajalta tarpeeksi.
Erno Kaskinen aikoo suorittaa runsaasti enemmän kuin vaaditut 15 opintopistettä, mutta odottaa silti rentoa kesää.
”Aion siirtyä kirjastoista puistoihin, rannoille ja terasseille lukemaan. On mahtavaa, että voin päättää itse aikatauluni ja olla kerrankin kesällä ihan vapaa.”
Anna-Sofia Berner
Kuva Teemu Granström
Kesätöitä voi vielä hakea
Kesätyötilanne on ensi kesänäkin vaikea, mutta pientä parannusta viime kesään verrattuna todennäköisesti tapahtuu. Suomen Yrittäjien tutkimuksen mukaan kesätyöpaikkoja olisi koko maassa noin 5000 enemmän kuin viime vuonna. Mitään tilastoja asiasta ei kuitenkaan vielä ole olemassa.
Helsingin kaupunki palkkaa kesäksi 4300 työntekijää. Paikkoja haki 44000 ihmistä. Helsingin seurakunnat taas palkkaavat 600 kausityöntekijää kesäksi. Määrä on molemmissa paikoissa sama kuin viime vuonna, mutta hakijamäärät kasvoivat.
Kesätyötilanne elää vielä toukokuussa, ja paikkoja on työ- ja elinkeinotoimiston mukaan Helsingin seudulla yhä auki. Hakea kannattaa siis vielä viime tipassakin – ainakin jos feissaus, puhelinmyynti tai siivous kelpaa.