Ydinvoima on näennäis­ratkaisu ilmastokriisiin

T:Teksti:

Kenellekään ei ole epäselvää, että ihmisen aiheuttama ilmastonmuutos tulee ja rytinällä. Siis jos mediaa, suurta yleisöä ja muutamaa energiaintensiivisen teollisuuden lukuun työskentelevää poliitikkoa ei lasketa. Epäselvää on vain aikataulu ja rytinän määrä.
    Tieteilijöiden mielestä katastrofin välttämiseksi lämmönnousu pitäisi rajoittaa pariin asteeseen. Tähän tavoitteeseen ei olla pääsemässä edes EU:n nykyisin sitoumuksin, ja EU on toimenpiteissään pisimmällä, jos muihin teollisuus- ja talousmahteihin vertaa.
    Mutta mitä tekee pieni Suomi? On toki huolissaan ilmasto-ongelmasta – silloin, kun sitä voi käyttää ydinvoimaloiden markkinoimiseen. Kuitenkin Suomi vastustaa EU:n ilmastotavoitteen päivittämistä, ja kepukin epäilemättä yrittää paketoida kantaansa turpeeseen.
    Ilmasto huomioidaan siis lähinnä linjapuheissa ja ehkä silloin, kun vaadittavat toimenpiteet eivät ole oman eturyhmän lyhytnäköisten intressien kanssa ristiriidassa.
    Uusista ydinvoimalaluvista saattaa tulla eduskunnassa yllättävän tiukka vääntö. Monet kansanedustajat näyttävät sittenkin ymmärtävän, ettei ydinvoima ole ilmasto-ongelmaan parempi lääke kuin viina krapulaan.
    Enintään se hidastaa muutenkin väistämätöntä rakennemuutosta.
    Myös useimpien puolueiden nuoriso- ja opiskelijaosastot näkyvät ymmärtäneen tämän.
    Ehkä nousevat sukupolvet näkevät vanhempiaan paremmin tulevaisuuteen, ja tietävät, että maapallo olisi kiva pelastaa.
    Eikä se onnistu ydinvoimalla.

Jukka Huhta
opiskelija, isä