Rakas minä: Rennolle medisiinarille

T:Teksti:

”Viiden laudaturin ylioppilaana ajattelet, että lääkärinä pystyisit auttamaan ihmisiä parhaiten. Haet opiskelemaan lääketiedettä ja pääset sisään ensi yrittämällä.
    Aloitat opiskelut Helsingin yliopistossa vuonna 1966. Opiskelet kuusi vuotta ja kolme kuukautta, mikä on minimiaika. Et jätä kursseja roikkumaan, vaan vedät ne nopeasti läpi keskinkertaisin arvosanoin.

Et ole mikään lukutoukka, opiskelusi on hyvin rentoa. Siihen sisältyy paljon kavereita ja paljon juhlia. Thoraxin ja eri osakuntien tilat tulevat tutuiksi.
    Meno on kovaa. Eletään aikaa ennen hiviä ja aidsia. Kukaan ei pelkää, että kuolisi tuollaisiin tauteihin.

Opiskelun ohessa järjestätte ystäväsi kanssa valmennuskursseja lääkikseen. Ne ovat menestys. Muilla preppauskurssien järjestäjillä on kursseillaan parikymmentä oppilasta, teillä yli 500. Vuokraatte kauppakorkeakoulun alakerrasta tilat. Opettajia tarvitaan 13 ja sihteereitäkin viisi. Tuotoilla ostat asuntoja, purjeveneitä ja autoja.

Olet kiinnostunut elokuvista. Ne ovat mielestäsi paras ilmaisumuoto. Teet Medisiinarin tie -nimisen elokuvan, joka kertoo opiskelusta lääketieteellisessä 1960-70-lukujen vaihteessa.
    Noin vuonna 1970 teet elokuvaa Suomen lääketieteen historiasta. Haluat Arvo Ylpön mukaan elokuvaan ennen kuin hän ehtii kuolla. Hyvä kaverisi Hans Björknäs hakee volkkarillaan Ylpön kuvauksiin.
Ajattelet, että Ylpöltä täytyy kysyä helppoja kysymyksiä. Hän on varmasti jo aika kalkkis.
    Kysyt, mikä on lääkärin tärkein väline, mihin Ylppö vastaa, että kynä. Ihmetykseksesi Ylppö paljastuu täysin skarpiksi kaveriksi. Hän elää kuvausten jälkeen vielä kymmeniä vuosia.

Haet valtiolta apurahaa kokoillan elokuvaa varten. Elokuvassa olisi pohdiskeltu Jumalan olemassaoloa lääkärin kannalta. Jälkeenpäin ajattelet, että olit onnekas, kun et saanut apurahaa. Se olisi luultavasti lopettanut lääketieteen opiskelusi. Nyttemminhän koko elokuva-ala on Suomessa täysin flopannut.

Kesän 1968 vietät vaihto-opiskelijana synnytyssairaalassa Turkin Izmirissa. Ostatte kaverisi kanssa Turkin ja Bulgarian rajalta vanhan Volvon sadalla dollarilla. Sillä on tarkoitus ajaa takaisin Suomeen.
    Elokuussa etenette TÅ¡ekkoslovakian läpi Puolaan. Vanhat autostradat on blokattu sotilasajoneuvojen käyttöön. Pari päivää myöhemmin Neuvostoliitto valtaa Prahan.
    Sinut ja kaverisi pysäytetään Puolassa. Teitä epäillään vakoojiksi. Vietätte pari päivää puolalaisessa vankilassa. Siellä on ikävät oltavat.

Olet paikalla Vanhan valtauksessa. Vaikka valtaus on poliittisesti latautunut, et itse tunnusta mitään poliittista kantaa. Et kuulu mihinkään puolueeseen, et silloin etkä nytkään. Olet paikalla vain juhlimassa.
    Valtausyö on vauhdikas. Sen aikana sinut valitaan Studentbladetin päätoimittajaksi. Potkut saat samana yönä.
    Kun luet jälkeenpäin kuvauksia Vanhan valtauksesta, et tunnista niistä koko tapahtumaa. Mielestäsi valtauksen merkitystä on jälkeenpäin liioiteltu.

Teet väitöskirjan heti lisensiaatin tutkinnon jälkeen noin vuodessa. Erikoistut plastiikkakirurgiaan ymmärrettyäsi, ettei riitä, että säilyttää ihmisen hengissä. Elämässä pitää olla myös laatua. Esteettinen kirurgia on Suomessa vielä kiinnostava, kehittymätön alue.
    Opiskeluajastasi ei ole jäänyt mikään sinua vaivaamaan. Lääkärin ammatti on hyvä perusammatti. Sen avulla olet oppinut ymmärtämään ihmisiä ja itseäsi. Et ole katunut valintaasi.”

Kuka?

Opiskelija: Rolf Nordström
Pääaine: Lääketiede
Opiskeluaika: 1966-1972
Opintojen jälkeen: Professori, kirurgian ja plastiikkakirurgian erikoislääkäri

Matti Markkola
Kuvitus Teemu Kiviniemi