Pullamössökorkeakoulut

T:Teksti:

”Ohut, tav. pitkä ja haarainen, maanpinnassa suikertava maanpäällinen t. maanalainen varren haara, jonka avulla kasvi lisääntyy suvuttomasti.”
    Sellainen on Nykysuomen sanakirjan mukaan korkeakoulupolitiikan uusin kirosana rönsy. Mikään laitos tai yksikkö ei tänä päivänä halua olla varren haara.
    ”Rönsyt pois” on lause, jota toistellaan opetusministeriön käytävillä, mediassa ja korkeakoulujen kokoushuoneissa.
    Ministeriö on vaatinut yliopistoja keskittymään omiin vahvuusaloihinsa ja harkitsemaan, mistä toiminnoista ne voisivat luopua.
    Päällekkäisyyttä on karsittava, rakenteita virtaviivaistettava ja profiilia terävöitettävä.
     Ylimääräinen läski pois ja lenkille siitä!

Jo oli aikakin. Suomalainen korkeakoulutus on vuosikausia saanut rauhassa tuottaa tasapaksuutta. Korkeakouluista on tullut oppiaineita ja tutkintoja pursuavia tavarataloja. Etuosaan on nostettu tuotteet, jotka houkuttelevat opiskelijoita. Sisältä löytyy samanlaisia kursseja kuin naapurista. Sukarimaiset suhmuroijat ovat lobanneet alueilleen haluamiaan opinahjoja.
    Onhan se kivaa, kun voi opiskella kaikkea ja kaikkialla. Vähemmän lystiä on, että valtion rahoitus on lävähtänyt niin laajalle, että opetuksen laatu on väkisin kärsinyt.

Monisatapäinen yleisö istuu luentosalissa, kun opettamista kammoava tutkija luennoi vuorovaikutuksesta.
    Valtio on itse syypää. Yliopistojen on kannattanut kahmia opiskelijoita sisään ja patistaa jatko-opiskelijoita väitöskirjatehtailuun. Valtio on siitä palkinnut.
    Aluepolitiikkaa on tehty niin kuin sitä typerimmillään tehdään: perustetaan jotain ilman, että osataan vaatia siltä järkevää sisältöä.
    Oppositiolla onkin nyt korkeakoulupolitiikassa herkulliset ajat.
    ”Yliopistolain uudistus on saamassa ensimmäisen uhrinsa”, julisti kaksi kainuulaista kansanedustajaa ennen kuin Oulun yliopisto päätti lakkauttaa Kajaanin opettajankoulutuslaitoksen.
    ”Kokoomus murentaa kattavaa yliopistoverkkoa”, jatkoi vasemmistoliiton Paavo Arhinmäki viime viikonloppuna ja pelotteli, että seuraavana yt-neuvotteluihin saattaa olla ajautumassa Tampereen yliopisto.
    Tampereen yliopiston rehtori Kaija Holli hämmästyi. Hän kun on nimenomaan painottanut, ettei irtisanomisia ole luvassa.
    Aika on otollinen monenlaiselle nillittämiselle. Pelottelun sijaan kannattaisi keskittyä siihen, ettei rönsyjä karsita sieltä, mistä ei pitäisi, kuten vaikka opiskelijoiden tukipalveluista.

Antti Järvi
päätoimittaja