Opinto-opas Hollywoodin tapaan

T:Teksti:

Eksentriset proffat

Alalaji 1: Innostavat mentorit
Michael Douglasin Grady Tripp
Wonderboys, 2000
Nukkavieruissa sammareissa tai pinkissä röyhelöaamutakissa viihtyvä kirjallisuustieteen professori on oiva esimerkki opettajasta, joka on aidosti kiinnostunut opiskelijoistaan. Yksityiselämässään epäröivä, hirviömäistä kirjajärkälettä ganja­huuruissa naputteleva Grady on inhimillinen ja siksi helposti lähestyttävä.
Grady vuokraa talostaan huonetta Hannahille (Katie Holmes), välkylle luovan kirjoittamisen opiskelijalleen, joka lähentelee mentoriaan. Erityislahjakkuutta osoittava introvertti James Leer (Tobey Maguire) valehtelee ja vaikuttaa muutenkin psykoottiselta, mutta Grady ottaa pojan suojelukseensa ja auttaa tätä saamaan esikoiskirjansa julkaistuksi.
Katso myös: Mona Lisa Smile (2003), Good Will Hunting (1997)

Alalaji 2: Suuret seikkailijat
Harrison Fordin Indiana Jones
Kadonneen aarteen metsästäjät, 1981; Indiana Jones ja viimeinen ristiretki, 1989
Steven Spielberg on kunnostautunut esittämään tieteentekijöitä toiminnallisina sankareina.
Kuivakka arkeologian professori Henry Jones Jr. muuttuu tarvittaessa ruoskaa heiluttavaksi heerokseksi, joka taistelee natseja ja yliluonnollisia voimia vastaan ja ”pelastaa” arvoesineitä museoihin. Opiskelijatytöt tungeksivat massahurmaajan harvoille luennoille.
Jurassic Parkissa (1993) geneetikkojen henkiin herättämät dinosaurukset riistäytyvät hallinnasta. Paleontologi (Sam Neill), paleobotanisti (Laura Dern) ja kaaosteoreetikko (Jeff Goldblum) yrittävät palauttaa nokkimisjärjestyksen.
Tappajahaissa (1975) saariyhteisöä terrorisoiva valkohai saa vastaansa nössön meribiologi-iktyologin (Richard Dreyfuss). Lopputaistelussa hän osoittaa urhoollisuutensa ryhtymällä hainsyötiksi.

Alalaji 3: Vieraantuneet ja päähänpotkitut
Richard Jenkinsin Walter Vale
The Visitor, 2007
Taloustieteen professori Walter inhoaa ainoaa, yliopistolla vuosikausia vetämäänsä kurssia eikä saa millään kirjaansa valmiiksi. Tutustuminen laittomaan maahanmuuttajaan Tarekiin (Haaz Sleiman) ja tämän äitiin (Hiam Abbas) sekä uusi rumpuharrastus avaavat erakoitunutta leskeä.
Katso myös: A Serious Man (2009), A Single Man (2009)

Opiskelussa on kyse…

Ryyppäämisestä ja parittelusta
Delta-jengi, 1978
John Belushi ja Delta-veljeskuntakumppanit käyvät ruokasotaa ja järjestävät toogabileitä sikailukomediassa, joka perustuu tekijöiden eli John Landisin, Harold Ramisin ja Ivan Reitmanin omiin yliopistokokemuksiin.

Urheilusta
Forrest Gump, 1994
Tom Hanksin esittämä pyhä yksinkertaisuus pääsee yliopistoon ja suorittaa opinnot omien sanojensa mukaan pelkästään pelaamalla amerikkalaista jalkapalloa.

Korruptiosta
The Skulls, 2000
Ahkera opiskelija (Joshua Jackson) joutuu mukaan Yalen yliopiston legendaariseen Skulls and Bones -salaseuraan, jolla on valta pedata virkoja ja peitellä murhia.

Istumalihaksista
Love Story, 1970
Rikas Harvardin oikislainen (Ryan O`Neal) rakastuu köyhään Radcliffen musiikinopiskelijaan (Ali McGraw) ja kapinoi lukemalla itselleen huippuviran ilman isin rahoja.

Opiskelijoista tulee…

Ahdistuneita työttömiä
Dustin Hoffmanin Benjamin Braddock
Miehuuskoe, 1967
Kotiin yliopistotutkinnon kanssa palannut Benjamin pyörittelee peukaloitaan, tulee tylsistyneen naapurinrouvan (Anne Bancroft) viettelemäksi ja jahtaa tämän tytärtä (Katharine Ross) kun ei muutakaan elämällään keksi.
Katso myös: Lost in Translation (2003)

Sairaita
Russell Crowen John Forbes Nash Jr.
Kaunis mieli, 2001
Matemaattisesti huippuälykkäitä uhkaa elokuvissa usein lopullinen siirtyminen mentaalisiin maailmoihin.
Katso myös: Proof (2005)

Menestyjiä
Reese Witherspoonin Elle Woods
Blondin kosto, 2001
Delta Nu -sisaruskunnan puheenjohtaja ja homecoming queen saa kenkää elitistipoikaystävältään (Matthew Davis). Vastavetona vaaleaverikkö hakee eksänsä tavoin Harvardin oikikseen, vakuuttaa professorit itsenäisellä ajattelullaan ja nappaa itselleen harjoittelupaikan ja menestyvän lakimiehen jo fuksikeväänä.

Jutta Sarhimaa