Ja suurin niistä on…

T:Teksti:

Uuno ja Elisabeth Turhapuro

”Uuno Turhapuro ja hänen vaimonsa sopivat minun kuvaani rakkaudesta. Olen kasvanut kaikkien juoppojen ja hörhöjen kanssa. Olen valinnut elämässäni pelkkiä uunoturhapuroja kumppanikseni.
    Uuno-elokuvat kuvaavat hirveän todellisesti läheisriippuvaisen, renttuun rakastuvan naisen traumaa. Se on traaginen, takertuva naiskuva. Nainen ei kuitenkaan pysty elämään ilman miestä. Uuno on voittamaton manipuloija, jolla on uskomattomat selitykset, mutta joka aina palaa Elisabethin hoteisiin.
    Uuno ja Elisabeth ovat parina, hyvässä ja pahassa, vallan mainiot. Heillä on ainakin ollut myötä- ja vastoinkäymisiä. Mustasukkaisuutta suhteessa ei juuri ole, pikemminkin Uuno on kuin äitinsä kanssa naimisissa. Heidän suhteessaan on kyse vilpittömyydestä, rakastamisesta ja ihmisen hyväksymisestä sellaisena kuin tämä on. Siitä voi ottaa mallia, ja sitä minä pidän rakkauden ytimenä.
    Uunon ja Elisabethin suhteesta ei ole yritetty tehdä dramaattista, vaan traagisuus on arjessa. Usein syvin rakkaus syntyy kahden äärilaidan välille.
    Uuno ja Elisabeth ovat kaikkien aikojen magein juttu.”

Jippu

Nelli ja Sune, Tyttö sinä olet tähti

”Mä tykkään susta niin paljon, et siin ei oo mitään järkee.”
    Samuli Vauramo saa silmillään ja repliikillään kenen tahansa polvet veteliksi. Eikä vastanäyttelijä Pamela Tolassakaan mitään vikaa ole.
    Dome Karukosken esikoiselokuvassa klassinen Romeo ja Julia -tarina on tuotu uskottavasti 2000-luvun Suomeen. Teollisuusrakennuksessa majaileva lähiöräppäri Sune ja hyvän perheen tyttö Nelli rakastuvat kesäisessä Turussa ja syövät spagettia lähes yhtä legendaarisesti kuin Kaunotar ja Kulkuri.

Pessi ja Illusia

Pieni keijutyttö karkaa kotoaan sateenkaaren päältä tutkimaan alla olevaa maailmaa ja kohtaa metsässä pienen peikkopojan. Ääripäät oppivat toisiltaan, ystävystyvät ja rakastuvat.
    Yrjö Kokko kirjoitti Pessi ja Illusia -sadun jatkosodan aikana rintamalla. Kertomuksessa tykit jylisevät taustalla, kun karvainen peikko ja kaunis keiju etsivät yhdessä rauhallista elämää.
    Ja kun kevät koittaa, talvipesästä löytyy Pessin ja Illusian lisäksi kolmas pieni asukas.

Akseli ja Elina
Täällä Pohjantähden alla
”Puutteen, murheen, yhteisen riemun jaamme, kunnes pois häivymme unholaan.”
    Akselin ja Elinan häävalssi raikaa taas tänä kesänä sadoissa suomalaisissa hääjuhlissa.
    Itsepäinen Akseli Koskela ja nöyränoloinen Elina Kivivuori eivät ehkä ole lemmenilmaisun mestareita, mutta eihän mikään suomalainen peruspari ole.

Juliet ja Joonatan
Tätä rakkaustarinaa ei voi olla kuulematta karaokeillan aikana. Tosin Anna Erikssonin biisissä rakkaus ”särkyy pieniin palasiin, teräviin kuin lasimarmoriin”.

Allu ja Kerttu
Häräntappoase
16-vuotias Allu matkaa sukulaisten luo heinätöihin ja tapaa kapinoivan teinifilosofin Kertun. Anna-Leena Härkösen esikoisromaani toimii yhä teinirakkauden oppikirjana tuhansille suomalaisille.

Arnold ja Helena
Kulkurin valssi
Tauno Palon ja Ansa Ikosen tähdittämä elokuvaromanssi, jossa komeasta miehestä kilpailevat monenlaiset venakot ja mustalaistytöt, kunnes vastaan tulee vaalea neitsyt. Tämä toimi mummoillemmekin.

Päivänsäde ja menninkäinen
Viikonloppuiltaisin voi todistaa, kuinka 60 vuotta vanha, Reino Helismaan säveltämä ja sanoittama tarina mahdottomasta rakkaudesta herkistää suomalaismiehet yhä uusiin, spontaaneihin kuorotulkintoihin: ”Niin lähti kaunish Päivänshäde, mutta vielääääkiiiiin, kun Menninkäinen ykshin vaeltaa, hän miettii mikshi toinen täällä valon lapsi OOOOOONNNNNN ja toinen yötä raakaaassshhhtaaaaaa.”

Matti Haapoja ja Mathilda Wrede
Haapoja
Jussi Kylätaskun näytelmä nappaa henkilöt historiasta ja lisää soppaan rakkaussuhteen. Matti Haapoja oli eteläpohjalainen puukkojunkkari ja Mathilda Wrede vankien auttamiseen omistautunut aatelisnainen.
    Tappaja saa turvaa ja rakkautta ennen kuolemaansa. Nyyh.

Viivi ja Wagner
Mies on sika ja nainen femakko, mutta rakkautta riittää. Suomalainen parisuhde tiivistyy kolmeen ruutuun – päivästä ja vuodesta toiseen.

Romaanin kertoja ja Asser Vaho
Ystävän muotokuva
”Asser Vaho on minun päässäni ja vie siellä kaiken liikenevän tilan eikä tyydy edes siihen.”
    Pentti Holapan romaani kuvaa kahden miehen, nuoren kirjailijan ja nuoren kuvataiteilijan, intohimoista suhdetta. Siittimistä tinkimättä.

Miia ja Saku
Salatut elämät
Parhaimmillaan yli miljoona suomalaista kerääntyi joka arki-ilta katsomaan, saavatko Miia (Venla Saartamo) ja Saku (Jasper Pääkkönen) vihdoin toisensa. Kun niin lopulta tapahtui, Saku joutui inttiin ja heti sen jälkeen Miia kuoli aivokasvaimeen. Traagista.

Lauri ja Ilona
Kauas pilvet karkaavat
Kati Outisen Ilona ja Kari Väänäsen Lauri saavat potkut työpaikoistaan. Lauri vaipuu epätoivoon, mutta Ilona ei luovuta. Lopulta pariskunta perustaa oman lounasravintola Työn. Rakkaus vahvistuu, ja Rauli Badding Somerjoki soi.

Antti Järvi
Matti Markkola
Anna-Sofia Berner
Jutta Sarhimaa