Yliopisto ei halua kurinpitovaltaa

T:Teksti:

Helsingin yliopisto vastustaa opetusministeriön Sora-työryhmän ehdottamia kurinpidollisia keinoja.
    ”Tavoitteet ja tarkoitus ovat hyviä, mutta tässä on lähdetty tappamaan tykillä itikkaa”, Helsingin yliopiston opetuksesta ja opintoasioista vastaava vararehtori Jukka Kola sanoo.
    ”Keinot ovat liian raskaita ja syvälle meneviä tapauksiin, joista jokainen yksittäinenkin on toki vakava, mutta jotka silti ovat harvinaisia.”
    Kola muistuttaa, että jo nyt on olemassa erilaisia keinoja, joiden avulla ongelmissa olevaa opiskelijaa voi ohjata ja tukea.
    Opetusministeriön koulutuksen turvallisuutta ja kurinpitokeinoja miettinyt työryhmä esittää yliopistoille oikeutta teettää tiettyjen alojen opiskelijoilla päihdetestejä ja vaatia heiltä rikosrekisteriotetta.
    Yliopistoille tulisi myös oikeus saada terveydenhuollon ammattihenkilöltä kirjallinen lausunto opiskelijan terveydentilasta.
    Syksyn lausuntokierroksella kritisoitu opiskelijan pysyvä erottaminen ei ole enää esityksessä mukana, mutta opiskelijalta voidaan edelleen peruuttaa opiskeluoikeus alalle soveltumattomuuden vuoksi. Erottamisoikeus koskisi opintoja, jotka liittyvät alaikäisten, potilaiden, asiakkaiden tai liikenteen turvallisuuteen.
    Yliopisto-opiskelijoista lakia sovellettaisiin farmasian, hammaslääketieteen, kasvatustieteen, lääketieteen, psykologian ja terveystiedon opiskelijoihin.

Jukka Kola ihmettelee, mistä yliopisto edes saisi tietoja, jotka tekisivät päätöksistä juridisesti ja käytännöllisesti kestäviä.
    ”Ollaanko tässä esittämässä valtaa vai vastuuta? Kysymys on edelleen siitä, missä vaiheessa näitä ongelmia voidaan tunnistaa. Voidaanko jo valintakoetilanteessa tehdä ratkaisuja? Tämä näyttää enemmän siltä, että pistetään vastuuta sinne, missä sitä ei voi näillä keinoin edes toteuttaa.”
    Kolan mielestä päihdetestaustakaan ei ole ajateltu loppuun.
    ”Kuka sitä tekisi? Ja mitkä olisivat sen kustannukset?”
    Sora-työryhmän esitystä on kritisoitu siitä, että se antaa yliopistolle kurinpidollista valtaa, joka ei sille kuulu. Kärjekkäimmin kritiikkinsä muotoili Aalto-yliopiston ylioppilaskunta, jonka mukaan työryhmän esitys palauttaa yliopistoille 1800-luvun poliisivallan.

HÄH?

– Sora-työryhmän esityksen tavoitteena on parantaa turvallisuutta koulutuksessa ja sen jälkeisessä työelämässä.
– Kimmokkeena työryhmän perustamiselle toimivat mm. nokialaissairaanhoitajan kesällä 2007 tekemät insuliinisurmat.
– Lakien on tarkoitus tulla voimaan elokuussa 2011.

Farmasian opiskelijat, herätys!

Farmasian opiskelijat ovat ottaneet Sora-työryhmän ehdotukset vastaan aivan liian kiltisti, sanoo ainejärjestö Yliopiston farmasiakunta ry:n puheenjohtaja Pasi Peltoniemi.
    ”Harmi, että tähän ei ole vielä herätty. Tiedekunnankin kommentit lausuntokierroksella olivat aika vaisuja. Paljon jyrkemminkin olisi voinut vastustaa.”
    Farmasian opiskelijat ovat yksi työryhmän esityksen erityiskohteista, koska heidän alallaan ollaan tekemisissä potilasturvallisuuden kanssa.

”Suurimpia epäkohtia on se, että yliopisto laitetaan asemaan, missä se saa hyvin arkaluontoista tietoa rikosrekistereistä terveystietoihin.”
    Kolmatta vuotta farmasiaa opiskeleva Peltoniemi on parhaillaan opintoihin kuuluvassa pakollisessa työharjoittelussa Vuosaaren apteekissa. Suurin osa Peltoniemen työpäivistä kuluu asiakaspalvelutehtävissä reseptitiskillä ja itsehoitopuolella.
    Jos työryhmän ehdotus toteutuisi, yliopiston toimielimet, opiskelijaterveydenhuolto ja harjoittelupaikan henkilöstö voisivat vapaasti jakaa keskenään koulutukseen liittyviä tietoja.
    Esimerkiksi Peltoniemen pomo voisi saada käsiinsä häntä koskevaa terveystietoa.
    ”Silloin oltaisiin todella heikoilla jäillä. Jos tämä laki tulee, pitää riittää, että asioista tietää vain se, joka asioita koordinoi, eikä hän enää luovuta tietoa eteenpäin.”
    Peltoniemi aistii Sora-työryhmän esityksissä turhaa pelkoa.
    ”Lakiehdotuksessa lukee monessa kohtaa, että opiskelijalla on oikeus turvalliseen opiskeluympäristöön. Se tuntuu pyhittävän kaiken. Aivan kuin ympäristö ei olisi jo nykyään turvallinen.”

Matti Markkola
Kuva Teemu Granström