Seutulippumatkailua: Kirjasto kuin karkki

T:Teksti:

Mihin opiskelijakirjastossa pölyyntyneen sielun kannattaa matkata virkistymään?
    No, vaikka toisenlaiseen kirjastoon.
    Huhtikuussa 2009 avattu Entresse sijaitsee kauppakeskuksessa junaradan varrella. Se ei ole espoolaisittain uutta. Uutta on se, että kirjastoa mainostetaan äänekkäänä kohtauspaikkana – jonkinlaisena antikirjastona siis.

Kirjastoon ei eksy vahingossa, ellei satu harrastamaan istuskelua paria kerrosta alempana Pub Mäyräkoirassa.
    Paikka palkitsee vaivannäköni. Ensivaikutelma on jotakin karkkikaupan ja Heurekan väliltä. En näe perinteisiä hyllyrivistöjä. Kirjasto on avaraa yhtenäistä tilaa, joitain pieniä osioita on erotettu läpikuultavilla lasiseinillä. Värikkäät kalusteet ovat leikkisiä.
    Jo aula herättää saman tunteen kuin lapsena huvipuiston porteilla. Siellä kirjojen matkaa palautusautomaatista lajitteluun voi seurata oranssin lasiseinän läpi. Seuraan, kun lainat lipuvat hihnalla virkailijan vikkeliin käsiin.
    Ei tämä vain lasten kirjasto silti ole. Erillisessä kirjallisuuskorttelissa asiakkaita neuvotaan hiljaisuuteen. Jotain asiakaskunnasta kertoo, että energiajuomat kehotetaan erikseen jättämään kirjaston ulkopuolelle.
    Tungen limsapulloa piiloon laukkuun.

Helsinkiin kaavaillusta keskustakirjastosta kiinnostuneiden kannattaa katsastaa Entresse. Tulevaisuuden kirjastojen mallia saatetaan hakea täältä. Laajoine aukioloineen ja sisäpihoineen Entresse kannustaa hengailuun. Mieleni tekee käpertyä veikeälle sohvalle sarjakuvapöytien tuntumaan.
    Vierailupäivänä koululaiset viettävät joululomaa. Sinisillä lasiseinillä erotetun pelihuoneen Guitar Hero ja Singstar-pelit saavat nekin siis lomailla.
    Entä lainat? Tämä on oikea paikka metsästää uutuusromaaneja. Noin 70€‰000 nimikettä kattava aineisto painottuu viimeiseen kymmeneen vuoteen. Bongaan hyllystä Monika Fagerholmin ja Miika Nousiaisen uusimmat hittiteokset.
    Myös dvd-valikoima on ilahduttavan kirjava. Jos Entresse sijaitsisi Kalliossa, se menettäisi heti uuden aineistonsa liikenteeseen.

Veera Jussila

Info

Entressen kirjasto
Mikä: Keski-Espoon aluekirjasto.
Mitä: Hauskaa arkkitehtuuria ja uutta aineistoa. Ilmaista koulutusta vaikkapa kotisivujen tekemiseen.
Miten: Rautatientorilta juna U, E tai S. Jää pois Espoon asemalla. Aseman remontin takia pitää ensin kivuta ulkoportaat Espoontori-ostoskeskukseen ja sen läpi Entressen kauppakeskuksen eteen. Kirjasto on kolmannessa kerroksessa. Matka-aika keskustasta on noin 35 minuuttia.
Milloin: Ma-pe 9-20, la 10-16, su 12-18.
Kenelle: Harmaisiin kirjastoihin kyllästyneille, uutuusteosten metsästäjille.
Kivaa: Taantuminen lapseksi.
Tyhmää: Paikka on piilossa. Kääntöpuolena on löytämisen riemu.