Pisteytä proffasi

T:Teksti:

”Surkein professori ikinä!”
    ”Vältä hinnalla millä hyvänsä.”
    ”Ainakin hän on hyvännäköinen! Jos pitkästyt, on sentään silmänruokaa.”
    Muun muassa näin opiskelijat arvioivat professoreitaan Ratemyprofessors-verkkosivulla.
    Suositulla verkkosivulla englantilaiset, kanadalaiset ja yhdysvaltalaiset opiskelijat voivat nimettömänä arvioida professoreita asteikolla 1-5.
    Arvioitavana ovat esimerkiksi avuliaisuus, selkeys ja kurssin helppous. Mukana on myös kategoria hotness. Kuumina pidetyt proffat saavat nimensä kylkeen chilipippurin kuvan.
    Sivuston perusti kymmenisen vuotta sitten kalifornialainen ohjelmoija John Swapceinski. Nykyään sen omistaa opiskelijoille suunnattu MTVu-televisiokanava.
    Sivustolla on yli 10 miljoonaa arviota.

Kuten arvata saattaa, Ratemyprofessors on herättänyt paljon kipakkaa kritiikkiä. Arvostelun kohteeksi joutuneet voivat tätä nykyä julkaista sivulla vastineensa videopätkinä.
    Professorit suhtautuvat sivustoon hieman kaksijakoisesti, sanoo Kalifornian yliopistossa filosofian apulaisprofessorina vuosina 2002-08 toiminut Pekka Väyrynen. Nykyisin Väyrynen toimii vanhempana yliopistonlehtorina Leedsin yliopistossa Britanniassa.
    ”Monet ovat saaneet mielestään hupaisia kommentteja, mutta harva pitää sivustoa hyödyllisenä palautteen lähteenä.”
    Arvioijat edustavat pientä osaa opiskelijoista. Palaute näyttää olevan melko jakautunutta – samoista professoreista sekä tykätään että ei tykätä.
    Väyrystäkin pidetään selkeänä ja vaikeatajuisena, hauskana ja tylsänä. Useimpien arvioijien mielestä hän on vaativa ja hyvä opettaja.
    Väyrynen ei pidä sivuston kriteereitä kovin luotettavina opetuksen laadun mittareina.
    ”Kurssin helppous, selkeys ja avuliaisuus, puhumattakaan `hotness`-mittarista, ovat aika kapea osa kriittiseen ajatteluun ja älylliseen kasvuun tähtäävää opetusta.”
    Ylistävien arvioiden saantikaan ei aina ole siunaus, Väyrynen huomauttaa.
    ”Suositut opettajat voivat helposti leimautua, syystä tai ei, rimaa matalalla pitäviksi.”

Suomessa luokanopettajien julkista pisteyttämistä kokeiltiin viime vuonna suomenruotsalaisella Berusad.org-sivustolla. Sivu suljettiin neljän päivän jälkeen pienen kohun saattelemana. Asiasta ehti kiinnostua myös tietosuojavaltuutettu.
    Myös Professoriliiton toiminnanjohtaja Jorma Virkkala näkee nimettömien kirjoittajien kritiikille perustuvassa sivustossa juridisia ongelmia.
    ”Verkon ylläpitäjällä tai jollakulla muulla täytyy olla vastuu siinä tapauksessa, että kommentointi kärjistyy kunnianloukkaukseksi. Kaikille avoin sivusto mahdollistaa esimerkiksi työnhaussa kilpahakijan mollaamisen.”

Opiskelijat ovat aina vaihtaneet vastaavaa tietoa keskenään, muistuttaa HYYn koulutuspoliittinen sihteeri Rita Jailo.
    Siis modernia vessanseinäkirjoittelua. Sellaisena Ratemyprofessors tahtookin profiloitua.
    Avoimen, anonyymin sivuston kannalla Jailokaan ei ole. Hän perää keskustelevaa palautetta.
    ”Yliopistojen pitäisi kerätä palautetta eri tavoin, myös nimettömänä, ja ottaa se huomioon.”

Väyrynen arvioi, että Ratemyprofessors-sivusto ilmiönä kertoo suomalaisen ja yhdysvaltalaisen korkeakoulumaailman eroista.
    ”Yhdysvalloissa isojenkin luentokurssien opetusmuoto on vuorovaikutteinen ja keskusteleva. Opettajien ja opiskelijoiden välille muodostuu avoimempi yhteys kuin yksisuuntaisemmassa luentomuodossa. Tätä saattavat heijastaa kommentit, jotka koskevat enemmän henkilöä kuin opetusta.”
    Sivuston olemassaolo saattaa Väyrysen mielestä kuvastaa myös opiskelijoiden tai heidän vanhempiensa kuluttajamaista asennetta koulutukseen. Hän arvelee, että opetuksen maksullisuus ruokkii tällaista ajattelua.

Yhdysvalloissa joukko professoreita on jo käynyt vastaiskuun. Nimettöminä pysyttelevät professorit pitävät Rateyourstudents-blogia, jossa kerrotaan yliopistomaailman kauheudesta. Innokkaiden kirjoittajien määrä on yllättänyt sivun perustajan.

Maria Manner
Kuva Hans Eiskonen