“Siellä ei tullut enää käytyä ja tosi moni muukin lähti sieltä, niin se alkoi olla aika turha”, espoolainen Sara Kemppainen kertoo, miksi hän poisti tunnuksensa IRC-Galleriasta.
    Lukion ekaluokkaa käyvän Kemppaisen mielestä aika on ajanut IRC-Gallerian ohi. Kemppainen ja suurin osa hänen kavereistaan ovat nyt Facebookissa, jossa ei aiemmin juurikaan nähty teinejä.
    “Facebook on käytännöllisempi ja järkevämpi. Ja tietenkin kansainvälisempi”, Kemppainen perustelee.
    Myös nettikeskustelujen perusteella vaikuttaa siltä, että nuoriso on hylkäämässä IRC-Gallerian. Esimerkiksi Demi-lehden keskustelupalstalla yhteisösivustoja vertailevien mielestä Facebook voittaa IRC-Gallerian selvästi.
    “Facebook on miljoona kertaa parempi. Galtsu ihan typerä.”
    “Facebook, koska sinne kaikki kaveritkin on siirtyneet ja randomien stalkkaus ei innosta enää niin paljon.”
    “Galleria oli joskus kiva mut nykyään pläääääääääää.”

IRC-Gallerian liiketoiminnoista vastaava johtaja Ville Mujunen myöntää, että palvelun viikoittainen kävijämäärä on laskenut.
    Parhaimmillaan Galleriassa kävi joka viikko yli 800€‰000 ihmistä, mutta viime viikkoina luku on pudonnut 650€‰000 tietämille. Se tekee IRC-Galleriasta noin kymmenenneksi suosituimman nettisivun Suomessa.
    “Kuukausitasolla laskua ei ole vielä tapahtunut. Tavoitamme yhä 70-75 prosenttia 15-25-vuotiaista suomalaisista joka kuukausi”, Mujunen sanoo.
    Käytännössä käyttäjät eivät siis ole kokonaan hylänneet sivustoa, mutta he viettävät siellä aiempaa vähemmän aikaa.
    “Kaverien välinen kommunikointi on siirtynyt jossain määrin Facebookiin. Ensimmäistä kertaa IRC-Gallerialla on Suomessa kilpailija”, Mujunen sanoo.
    Toisaalta Facebookista on ollut myös hyötyä. Se teki sosiaalisen median tutuksi.
    “Aiemmin mainostajat eivät olleet kuulleetkaan IRC-Galleriasta. Nyt sosiaalisesta mediasta on tullut muotia”, Mujunen kertoo.

IRC-Galleriaan rekisteröityneistä yli puolet on täysi-ikäisiä, mutta aktiivisimmat käyttäjät ovat 13-19-vuotiaita.
    Mujusen mukaan opiskelujen alkaminen ja siihen liittyvä kaveripiirin muuttuminen johtaa usein siihen, että sivustolta siirrytään muihin palveluihin. Toisaalta tilalle tulee uusia nuoria käyttäjiä.
    “Samaan aikaan tiedetään, että eniten vanhoja käyttäjiä ärsyttävät nuoret käyttäjät.”
    Tämän vahvistaa demi.fi-keskustelija:
    “Galtsuu on alkanu vallottaa ärsyttävät pikkulissu_96:set.”
    Niinpä IRC-Galleria pyrkii estämään nuorten ja vähän vanhempien nuorten kohtaamisia.
    “Siihen on erilaisia keinoja. Voidaan esimerkiksi rajata niin, että viimeksi sisään kirjautuneista näet vain itsesi ikäisiä käyttäjiä”, Mujunen kertoo.

Anna-Sofia Berner