Otto Hemmingillä on selkeä tavoite. Hän haluaa parantaa ihmiset syövästä.
Nykyisin syöpään sairastuvalle ihmiselle on tarjolla kolme pääasiallista hoitovaihtoehtoa: leikkaukset, sädehoito tai kemoterapia.
Aina hoidot eivät onnistu. Yhä yli kolmasosa länsimaisista ihmisistä kuolee syöpäsairauksiin.
Hemminki toimii tutkijana tutkimusryhmässä, jonka tavoitteena on valjastaa uusi ase syövän vastaiseen taisteluun: virukset.
”Jo lähes sata vuotta sitten huomattiin, että jos ihmisellä on nuha, hänen syöpänsä saattoi tilapäisesti pienentyä”, Hemminki selittää Biomedicumin viidennessä, lähinnä syöpätutkimukseen pyhitetyn kerroksen laboratoriossa.
Valkotakkisia ihmisiä kävelee ohitse. Pöydillä näkyy tutkimusvälineitä ja koeputkia. Lukuisat jääkaapit ja pakastimet ovat täynnä viruksia ja soluja.
”Meillä on varastoituna useita erilaisia, alun perin luonnosta löydettyjä viruksia. Jos niitä antaa ihmisille, tulee niistä nuhan tyyppisiä haittavaikutuksia. Yritämme muokata viruksia tehokkaammiksi ja turvallisemmiksi, niin että ne hakeutuisivat syöpäkudokseen.”
Viruksesta otetaan pieni pala pois, ja tilalle laitetaan palanen. Kuulostaa helpolta, mutta vaatii käytännössä vuosien työn ja tutkimuksen.
Hemmingin työpiste on huoneessa, jonka hän jakaa viiden kollegansa kanssa. Yli puolet hänen työstään tapahtuu tietokoneen äärellä. Lopun ajan hän käyttää heti seinän takana avautuvassa laboratoriossa. Tyypillinen työpäivä alkaa kahdeksan jälkeen aamulla ja päättyy siinä vaiheessa ”kun tyttöystävä soittaa kolmatta kertaa”, jos silloinkaan.
”Välillä sitä täällä öisinkin pipetoi. Vaikka tutkimus tehdään laboratoriossa soluilla ja hiirillä, niin sitten kun saamme lupaavia tuloksia, meillä on mahdollisuus tehdä kokeellisia hoitoja myös potilailla. Se motivoi.”
Runsaat kaksi vuotta sitten lääketieteellisestä valmistunut Hemminki jakaa toistaiseksi aikansa siten, että kuukaudesta kolme viikkoa hän on tutkijana ja viikon verran tavallisissa lääkärin tehtävissä.
”Että saisi asuntolainat ja muut maksettua.”
Hemminki ei ole täysin vakuuttunut, että hänestä tulee tutkija loppuelämäkseen.
”Nyt teen tätä, jos sen syövän saisi parannettua. Sitten katsotaan muita hommia.”
Nuori, miespuolinen syöpätutkija nimeltä Hemminki saattaa kuulostaa ennestään tutulta. Se johtuu Akseli Hemmingistä, merkittävästä syöpätutkijasta, joka on Otto Hemmingin kuusi vuotta vanhempi isoveli ja hänen pomonsa.
”Meitä on labrassa yli 20 henkeä. Kuulun alimpaan kastiin, missä teen omaa perusruohonjuurityötäni. On ryhmiä, ryhmänjohtajia ja broidi on ikään kuin joukkueenjohtaja.”
”Meillä on selkeä asenne, että duunissa ollaan kuin alainen ja johtaja. Vapaa-ajalla on sitten erilailla.”
Matti Markkola
Kuva Tuomas Karppinen
Kuka?
Otto Hemminki, 29
Paikka: Biomedicum 1, Meilahti
Tutkinto: Lääketieteen lisensiaatti. Syventävät opinnot sydäninfarkteista.
Työasu: Vapaa. Tutkimuksien aikana laboratoriovaatteet.
Tärkein työväline: Oma pää, tietokone ja laboratoriovälineet.
Vapaa-ajalla: ”Urheilua laidasta laitaan, soitan kitaraa, laitan ruokaa ja hoidan kasveja.”