Sittarien bileet!

T:Teksti:

Sitoutumattomien voitto.
Näin voi kuvata HYYn edustajistovaalien tulosta.
Ainejärjestöjen HYAL säilytti kahden vuoden takaisen vaalivoittonsa ja asemansa edustajiston suurimpana ryhmänä. Lääketieteen ja oikeustieteen opiskelijoiden HELP kasvatti paikkamääräänsä viidestä kahdeksaan. Voittajiin kuuluivat myös osakunnat ja Sitoutumaton vasemmisto, jotka saivat kumpikin yhden lisäpaikan.
Vaalien häviäjiä olivat poliittiset ryhmät, joista HYYn Vihreät romahti eniten. Ryhmän paikkamäärä putosi kolmasosalla. Myös Kokoomusopiskelijat ja Opiskelijademarit menettivät kumpikin yhden paikan. KD-opiskelijat ja Keskustaopiskelijat säilyttivät molemmat yhden paikkansa. Akateemiset piraatit, Liberaalinen vaaliliitto ja Perussuomalainen vaaliliitto jäivät ilman edustajia.

Voittajien mielestä kansa on puhunut.
”Vaalitulos tarkoittaa, että järjestöjen tuista ja palveluista ei pidä leikata”, tulkitsee HYAL:n vaalipäällikkö Sonja Virta.
HELP:n puheenjohtaja Ted Apter uskoo, että äänestäjiin vetosivat konkreettiset vaaliteemat.
”Moni ei ole tiennyt HYYn talouden tilasta. Myös jäsenmaksukantamme toi suosiota.”
Toisin kuin HYAL, oikislaiset ja lääkisläiset eivät halua nostaa ylioppilaskunnan jäsenmaksua.
Osakuntien suuri ehdokasmäärä toi ryhmälle yhden lisäpaikan.
”Tulos oli loistava. Kolmesta suuresta ryhmästä olemme ainoa, joka nosti paikkoja”, analysoi osakuntien vaalipäällikkö Olli Nokso-Koivisto. Hänen mukaansa vaalitulos tulee seuraavana kahtena vuotena näkymään järjestöjen tukemisena.
”HYY näkyy ja aktivoi ihmisiä järjestöjen kautta. Järjestöt tarjoavat myös sosiaalisia verkostoja ja tukiverkkoja opiskelijoille.”
Hallitusneuvottelut alkavat perinteisesti nopeasti vaalituloksen selviämisen jälkeen. Kuinka muuttuneet voimasuhteet vaikuttavat hallituksen kokoonpanoon?
”Jää nähtäväksi, mutta lähdemme neuvotteluihin mielenkiinnolla ja avoimuudella”, muotoilee Sonja Virta.
Osakunnat on ollut tänä vuonna historiallisesti oppositiossa. Nokso-Koiviston mukaan selvää on, että hallitukseen halutaan.
”Siellä oleminen on HYYssä niin tärkeää tiedonkulun ja vaikutusmahdollisuuksien kannalta.”

Vaalitulos oli pieni voitto myös opiskelijademokratialle, sillä edustajistovaalien äänestysprosentti nousi 35,2:een. Äänestysaktiivisuus oli korkein 16 vuoteen. Tärkein syy tähän ei tosin ollut opiskelijoiden yllättävä vaali-into, vaan viimevuotinen maisterisuma. Sen myötä opiskelijarekisteristä on putsattu liuta vanhoja opiskelijoita, jotka ovat perinteisesti olleet laiskoja äänestäjiä.

Veera Luoma-aho

”Ylioppilasliikkeellä ei ole selvää suuntaa”

Sitoutumattomuudesta tuli koko maan trendi.

Sitoutumattomat ryhmät vahvistivat asemiaan suhteessa poliittisiin ryhmittymiin myös valtakunnallisesti. Koko maassa sitoutumattomat saivat yhteensä 239 paikkaa, poliittiset ryhmittymät 127.
Hävinneillä ryhmillä oli asiasta kaikilla omat selityksensä.
”Ylioppilasliike on kautta historiansa ollut merkittävä poliittinen uudistaja. Sitoutumattomien ryhmien hallitseva asema johtaa kuitenkin nykyisellään siihen, ettei ylioppilasliikkeellä ole selvää suuntaa”, Kokoomusopiskelijoiden puheenjohtaja Jenny Nyman latasi.
Demariopiskelijoiden analyysi oli, ettei demarius ja poliittisen värin tunnustaminen ole opiskelijapolitiikassa erityisen trendikästä.
”Sitoutumattomien kelkkaan on helpompi lähteä”, uskoi SONK:n puheenjohtaja Katri Nokela.
Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden pääsihteeri Jehki Härkönen epäili poliittisten ryhmien tappion syyksi vaalirahoituskriisistä johtuvan politiikan arvon romahduksen.
”Vassarit voittivat, ja ne ovat ainoa poliittinen ryhmä, joka ei ole sidoksissa puolueeseen.”
Härkösen mukaan tappiosta aiotaan ottaa opiksi.
”Seuraavissa vaaleissa emme ole puolueen edustaja ylioppilaskunnassa, vaan määrittelemme politiikkaa itse.”

Vaalitulokset

(Muutos vuoden 2007 vaaleihin)

Ainejärjestöt (HYAL) 17 (-)
Osakunnat 12 (+1)
HELP 8 (+ 3)
Sitoutumaton vasemmisto (Maailmanpyörä) 6 (+1)
HYYn Vihreät (Maailmanpyörä) 6 (-3)
Kokoomusopiskelijat (Pelastusrengas) 4 (-1)
Svenska Nationer och Ämnesföreningar (SNÄf) 3 (-)
Keskustaopiskelijat (Pelastusrengas) 1 (-)
KD-opiskelijat (Pelastusrengas) 1 (-)
Opiskelijademarit 1 (-1)
Tsemppi Group 1 (-)
Akateemiset piraatit 0
Liberaalinen vaaliliitto 0
Perussuomalainen vaaliliitto 0

Launosen testamentti

Nyt on vaalit käyty ja tulos selvillä. Tässä uusille edustajiston jäsenille Launosen testamentti.
– Kuuntele, mitä sinulle puhutaan, äläkä tee hierarkioita sen suhteen, kenen mielipide on kuuntelemisen arvoinen. Sinun ei pidä totella auktoriteetteja, ei edes omaa ryhmääsi, jos sinusta tuntuu, että hommia ollaan viemässä päin persettä. Olet vastuussa vain äänestäjille ja itsellesi. Uskalla ajatella omilla aivoillasi.
– Älä usko puheisiin. Ylioppilasliikkeessä toimijoista puhutaan uskomatonta paskaa, vaikka ei edes tunnettaisi kyseistä ihmistä. Muodosta mielipiteesi omien kokemuksiesi perusteella ja puolusta aina niitä, joita syytetään mielivaltaisesti.
– Tue asioita ja tavoitteita, älä henkilöä. Ylioppilaspolitiikka on täynnä mulkkuja, jotka pitävät itseään jumalan lahjana Suomen kansalle. Hetken kunnia on olla apulainen hänen systeemissään, mutta et tee sillä kuin hallaa itsellesi ja muille opiskelijoille.
– Älä pelkää, siihen ei ole mitään syytä. Et pysty tuhoamaan tulevaisuuttasi ylioppilaspolitiikan takia, eikä siellä ole oikeita ystäviä. Olet vielä nuori ja nyt on hyvä hetki päästellä täysillä. Valta on nyt sinulla.

Reima Launonen

Lue myös:

Demokratiaa harjoittelemassa
Äänikuningas Mr Ahmed