Seutulippumatkailua: Bussilla Japaniin

T:Teksti:

Karpit heiluttelevat eväitään laiskasti kivikkoisessa lammikossa, jonka pohjalla ei näy kolikoita. Pihejä ihmisiä on käynyt täällä. Kesyjen kalojen uskotaan tuovan onnea ja vaurautta.
Taitaa karppien nukkumaanmenoaika kuitenkin lähestyä. Sen verran verkkaiselta näyttävät niiden liikkeet. Vesi ei värähdäkään. Kello on kohta kuusi.
Japanista asti lennätettyjä karppeja voi ihastella lammen ylittävällä kaarevalla puusillalla, jonka jälkeen alkaa kivetty polku. Sen varrelle on istutettu kirsikkapuita ja bonsaita.

Matkan varrella tönöttää myös somia aasialaisia temppeleitä muistuttavia puutarhakoristeita. Keskellä kaikkea on puinen paviljonki – oikea teehuone. Välillä voi istahtaa penkille vain ihailemaan.
Tervetuloa Japaniin!
Tai ainakin melkein. Vain geishat puuttuvat. Ja kukat kirsikkapuiden oksista. Osa viherkasvien lehdistäkin kellertää. Syksy on tullut japanilaiseen puutarhaan.
Japanilainen puutarhaantaan Koivuhaassa on osa Viherpiha-nimistä kasvihuonetta, yhtä Etelä-Suomen suurimmista puutarhoista.
Ja tiedoksi – niille, joilla on treffejä tiedossa – että tämä on erinomainen paikka niille, vaikka kahvilaa ei olekaan. Rauhallinen. Romanttinen. Rentouttava.
Viidakon ääniä ei ole, mutta kaiuttimista tulvii rauhallinen japanilainen musiikki hyvin hiljaa. Sen kuulee juuri ja juuri. Vesi solisee hiljaa vesiputouksessa.
Tropiikin hellettä kaipaavat pettyvät, sillä sitä täällä ei ole. Lämpötila ja ilmankosteus ovat suurin piirtein samaa luokkaa kuin Tokiossa.
Ihmettelemistä vuonna 1986 valmistuneessa japanilaisessa puutarhassa riittää 500 neliön verran.

Sami Takala
Kuva Teemu Granström

Info: Japanilainen puutarha

Mikä: Kasvihuoneeseen tehty keinotekoinen japanilainen puutarha Vantaan Koivuhaassa, Meiramitie 1.
Mitä: Kirsikkapuita, bonsaita, karppeja, tee­huone.
Miten: Helsingin Rautatientorilta bussilla 623 tai 623z. Jää 623:sta Ruskeasannan pysäkillä pian Tuutulanväylän jälkeen. Kävele muutama sata metriä itään. 623z ajaa suoraan kasvihuoneen ohi. Matka-aika keskustasta on runsas puoli tuntia.
Koska: Valoisalla. Kirsikkapuut kukkivat maalis-huhtikuussa. Avoinna ma-pe klo 8-19 ja la-su 9-17.
Kenelle: Rahattomille Japani-faneille.
Kivaa: Edullinen euron pääsymaksu.
Tyhmää: Iltasella puutarhassa on pimeää. Ei kahvilaa.