Seutulippumatkailua: Metrolla aurinkolomalle

T:Teksti:

Vuosaari, Nordsjö, metron kovaääninen kuuluttaa. Tämä on pääteasema. Och samma på svenska.
Juna pysähtyy ja sihahtaa. Ovet avautuvat. Vaunu tyhjenee. Monen asemalaiturilla kulkevan naisen kasvoja peittää hijab.
On tultu pitkälle itään.
Tunnelma Vuosaaressa on samantapainen kuin jossain Itäkeskuksessa tai jopa Lontoossa. Ihmisiä on paljon, ja kaikilla tuntuu olevan kiire.
Hektisyys hellittää, kun malttaa jaloitella kauppakeskuksen nurkilta meren rantaan, joka ei ole kaukana. Sinne kävelee kymmenessä minuutissa.

Vuosaaressa yhdistyvät eri kansakunnat ja yhteiskuntaluokat: suomalaiset ja ulkomaalaiset, rikkaat ja köyhät. Varakkaat asuttavat Aurinkolahtea, jonne on viime vuosina rakennettu korkeatasoisia omistusasuntoja. Tällä on haluttu tasapainottaa Vuosaaren asuntorakennetta ja nostaa koko kaupunginosan mainetta.
Aurinkolahti on paras paikka Vuosaaressa, jos pitää rantalomista. Se on Helsingin Kanaria tai Costa del Sol.
Luksusasunnot kasvavat hiekkarannalla kuin viiden tähden hotellit. Niiden ikkunoista peilautuu Itämeri, ja kun kääntyy ympäri, haavoittuvan meren kokee oikeasti.
Päivänkin aurinkoloma piristää. Vuosaaren Aurinkolahdessa lyhyt lepoloma on mahdollista toteuttaa ilman suuria kustannuksia ja pitkää säästämistä.
Jos siis kesälomalla ei ollut varaa käydä Barcelonassa, syyskuun äkkilähdöt Marmarikselle menivät sivusuun tai lentäminen ei vain periaatteellisista syistä kiinnosta, aina voi ostaa metrolipun ja ajaa Helsingin East Endiin – eksoottiseen Vuosaareen, jossa sijaitsee houkutteleva Mogadishu Avenue. Jari Tervo on tehnyt siitä jännittävän tv-sarjankin.

Aurinkolahden parasta antia on puolen kilometrin pituinen kaunis ranta, jonka hiekassa on kiva kävellä paljain jaloin.
Vaikka aurinko ei enää alkusyksystä lämmitä täällä samalla voimalla kuin lähempänä päiväntasaajaa, kirpeässä syystuulessa rantabulevardilla on romanttista loikkia rakkaansa kanssa pumpulipilven maalaamissa varjoissa.
Tuulta voi pakoilla rantabulevardin ja läheisen venesataman kahviloissa. Kun ei ole Starbucksia, on tyydyttävä Robert`s Coffeeseen. Ketjupaikkoja kammoksuva tykästyy Café Kampelaan, josta saa kalakeittoa ja pannukakkua.
Lähiö tavallisena arkipäivänä voi tehdä ihmeitä.

Info

Aurinkolahti
Mikä: Hienostoalue Helsingin itäisessä kaupunginosassa Vuosaaressa.
Mitä: Huippuranta, kivoja kahviloita, etnisiä ruokapaikkoja, luksusasuntoja ja venesatama.
Miten: Keskustasta Vuosaareen metrolla 20 minuutissa, siitä kävelyä 10 minuuttia tai kolme minuuttia ja kolme pysäkinväliä bussilla 90.
Koska: Lämpimänä kautena, jolloin rantalomasta saa parhaan ilon irti.
Kenelle: Auringonpalvojille ja romantikoille.
Kivaa: Luksus.
Tyhmää: Ei yöpymismahdollisuutta, ellei juoni itseään arvoasuntoon yökylään.

Sami Takala