Onko opiskelijalla varaa hoitaa lemmikkinsä?

T:Teksti:

Kokemukseni Helsingin yliopiston yliopistollisesta eläinsairaalasta ovat yhden käynnin perusteella eläintenkohtelussa hyvät. Sain lauantaina 17. lokakuuta sairaalle kesyrotalle päivystysajan vain sieltä, sillä muualla ei ruuhkan takia otettu vastaan. Vastaanotto oli ystävällinen, rotan huono kunto otettiin huomioon eikä jonotusaika ollut sen vuoksi mahdottoman pitkä. Eläimen käsittely vaikutti myös hyvältä ja omistajan ohjeistus lääkkeen annossa ja tukiruokinnassa oli huolellista.
Toimistomaksu, eläimen tarkastus ja rotan kymmmenen päivän lääke maksoivat 125 euroa. Baytril-lääke maksoi vain 1,07 euroa, mutta tarvikkeet eli kolme pientä annostelumuoviruiskua ja pieni kertakäyttömuovikuppi lääkkeelle maksoivat 8,61 euroa. Se tuntui kohtuuttomalta. Toimistomaksussa ja toimenpiteessä, joka oli vain peruskäynti, oli taksan mukainen viikonloppulisä. Yhteensä hinta oli niin kova, että tuntui siltä kuin lompakkoni olisi ryöstetty. Tärkeintä on joka tapauksessa, että eläin saa eläinlääkäristä apua tarvitessaan ja olen kohteluumme siinä asiassa hyvin tyytyväinen.
Kysyn kuitenkin Helsingin yliopistolta, jonka laitos eläinsairaala on, miksi viikonloppupäivystys on niin suunnattoman kallista. Hinta on opintotuesta, työttömän peruspäivärahasta ja sosiaalituesta niin suuri osa, että mahdetaankohan kaikkia ensiapua tarvitsevia lemmikkejä viedä ollenkaan eläinlääkäriin?

Mirkka Salo
jatko-opiskelija, Helsingin yliopisto