Tilasota kärjistyy häätöön

T:Teksti:

Ilmassa leijuu sitruunan tuoksu.
Heidi Kuusela ja Ninni Hamberg kovertavat happamia hedelmiä Varsinaissuomalaisen osakunnan keittiössä Uudella ylioppilastalolla. Niistä syntyy jälkiruoka illallisille, jotka järjestetään fuksiaisten jatkoilla.
Happamia ilmeitä ei viime perjantaina VSO:n tiloissa kuitenkaan näkynyt, ei vaikka häätö uhkaa.
Korkein hallinto-oikeus hylkäsi VSO:n hakemuksen, jolla se yritti kieltää Helsingin yliopiston ylioppilaskuntaa aloittamasta muuttorumban Uudella ylioppilastalolla.
HYY:n hallitus päätti viikko sitten keskiviikkona pitämässään kokouksessa hakea Helsingin käräjäoikeudelta häätöpäätöstä VSO:lle. Jos häätöpäätös menee läpi, VSO:n on luovuttava pitkäaikaisesta kokoontumistilastaan.
”Olemme ilmaisseet halumme neuvotella ja löytää sovintoratkaisu tilanteeseen. HYY:n hallitus ei kuitenkaan ole edes pyrkinyt
neuvottelemaan kanssamme”, VSO:n kuraattori Teemu Halme sanoo.

HYY Yhtymän toimitusjohtaja Heikki Härö ei ollut halukas kommentoimaan häätöä tarkemmin.
”Olen hyvin varovainen kommentoimaan yhtään mitään”, Härö sanoi.
”Tämä ei ole pään pensaaseen laittamista eikä vastuun pakoilua. Tilajakokysymys on ylioppilaskuntapoliittinen päätös, ja talouspuolella on tässä hallituksen päätöksiä täytäntöön paneva rooli. Jos häätöön ryhdytään, täytäntöönpanoprosessi kulkee tätä kautta, koska jonkun pitää se hoitaa.”
HYYn mukaan järjestökentän tilanne on kestämätön ja tilojen uudelleenjako välttämätöntä.
”Kymmenet järjestöt ovat odottaneet pääsyä uusiin tiloihin jo lähes vuoden”, HYYn tiedotteessa todetaan.

Häätöuhka painaa VSO:n jäsenten mieltä.
”Prosessi on ollut käynnissä niin pitkään, että on surullinen, vihainen ja haikea olo”, hallituksen jäsen Liisa Lähteenaho sanoo.
”Olemme ainoa osakunta, joka on ollut tässä talossa alusta asti. Tuntuu siltä, ettei HYY arvosta omaa historiaansa, johon osakunnat kiinteästi kuuluvat.”
VSO oli aikoinaan aloitteentekijänä Uuden ylioppilastalon rakentamisessa, ja se on majaillut talossa 98 vuotta.
”Minua ja muita osakuntalaisia huolettaa VSO:n tulevaisuus. Kodinomaisilla tiloilla on toiminnassa keskeinen merkitys”, Lähteenaho sanoo esitellessään seinällä olevaa Piispa Henrikin surmaa kuvaavaa friisiä.
Samassa tilassa katosta roikkuu diskopallo ja seinään on asennettu punainen ja keltainen diskovalo.
Varsinaissuomalaiset saattavat jatkossa joutua menemään Savoon. VSO:lle on tarjottu tilaa Savolaisen osakunnan huoneistosta samasta talosta.

Sami Takala
Kuva Teemu Granström

Häh?

– Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan (HYY) hallitus päätti viime syksynä, että osakuntien tiloja supistetaan. Osakunnat ovat vastustaneet tilojensa luovuttamista muille järjestöille.
– Varsinaissuomalainen osakunta (VSO) valitti HYYn tilanjakopäätöksestä korkeimpaan hallinto-oikeuteen (KHO), joka hylkäsi VSO:n järjestömuuttojen täytäntöönpanon kieltämistä koskevan hakemuksen tänä syksynä.
– HYYn hallitus päätti syyskuussa hakea Helsingin käräjäoikeudelta häätöpäätöstä VSO:lle.
– Asian käsittely KHO:ssa on kesken ja jatkunee kesäkuuhun 2010 asti.