Tätä on demokratia

“Opiskelijat eivät elä tyhjiössä vaan ovat osa yhteiskuntaa. Ei voi yksiselitteisesti määritellä, mitkä asiat ovat opiskelijaan liittyviä. Esimerkiksi se, että naisen työnantaja maksaa vanhemmuuden kustannukset, vaikeuttaa vastavalmistuneiden naisten työllistymistä. Kesällä HYY otti kantaa homofobiaa vastaan. Meillä on seksuaalivähemmistöihin kuuluvia jäseniä, joten kyseessä on oma edunvalvontamme.
    Vaikutamme myös esimerkillämme. Muut organisaatiot ovat ottaneet mallia HYYn yhdenvertaisuusohjelmasta. Budjetistamme 0,7 prosenttia menee kehitysyhteistyöhön. Yritämme saada muita järjestöjä mukaan ja painostaa valtiota samaan.
    Yliopisto on tärkeä puoluepoliittisesti sitoutumaton yhteiskunnallinen vaikuttaja. Helsingin yliopiston strategiassa lukee, että se toimii aktiivisesti ihmiskunnan hyvinvoinnin ja oikeudenmukaisen yhteiskunnan puolesta. Kirjoittautuessaan yliopistoon opiskelija tulee osaksi yliopistoyhteisöä ja sitä kautta ylioppilaskuntaa. Yliopistolain mukaan ylioppilaskunnan tulee edistää jäsentensä yhteiskunnallisia pyrkimyksiä.
    Myös kunnilla ja valtioilla on automaatiojäsenyys. Emme voi jokainen vaikuttaa kaikkeen, mitä Suomen valtio tekee. Siksi meillä on demokratia ja enemmistöperiaate.
    Olemalla aktiivinen yhteiskunnallinen keskustelija HYY saa painoarvoa. Kun lobbaamme opiskelijoita suoraan koskevia asioita, meitä kuunnellaan.
    Maksuton koulutus velvoittaa meitä kantamaan yhteiskuntavastuuta. Olemme saaneet hyvät valmiudet kehittää yhteiskuntaa. Miksi emme tekisi sitä?”

Aura Kostiainen, 26,
Helsingin yliopiston ainejärjestöläiset HYAL ry

Keskitytään opiskelijoiden asioihin

“Elokuussa ylioppilaskunnan hallitus teki kaksi kannanottoa. `HYY: Näpit irti kehitysyhteistyömäärärahoista` ja `HYY: Pelkääkö Helsinki homoja?`
    HYYn strategia korostaa vastuullisuutta ja avoimuutta kaikilla päätöksenteon tasoilla. Missä tämä näkyy, kun edustajiston jäsenenä saan sähköpostitse tiedon HYYn kannanotosta, joka on tehty minun ja 30€‰000 muun jäsenen nimissä?
    Kannanotot ovat muodossa `HYY`. Olisi pöyristyttävää, jos Suomen valtioneuvosto ottaisi kantaa periaatteella `Suomi`. Miten HYYn jäsen voi osoittaa olevansa eri mieltä?
    HYY pitää tärkeänä opiskelijan äänen kuulumista yliopistoyhteisössä ja ylioppilaskunnassa. Siksi hallituksen ei pitäisi ottaa tällaisia kantoja koko HYYn nimissä.
    Kaikki yliopistossa opiskelevat ovat automaattisesti HYYn jäseniä. Sen perusteella on tietämättään ottamassa kantaa asioihin.
    HYYn hallitusohjelmassa pidetään tärkeänä ylioppilaskuntalaisten tiedon lisäämistä HYYn toiminnasta. Tiedostetaan, etteivät jäsenet hirveästi tiedä HYYstä. Itsekään en ennen edustajistokauttani juuri tiennyt ylioppilaskunnan kannanotoista.
    HYYn pitää toimia opiskelijaliikkeen äänenä opiskelijoita koskevissa asioissa. Tämä toteutui kannanotossa `HYY: Kumpulanmäeltä saatava Pasilaan esteetön ja nopea joukkoliikenneyhteys`. Se ei ollut yleinen kannanotto Helsingin joukkoliikenteeseen, vaan siinä otettiin huomioon kumpulalaisten opiskelijoiden arki.
    Kannanotoissa muotoilu `HYY` pitäisi esimerkiksi vaihtaa muotoon `HYYn hallitus`.”

Ilkka Riihimäki, 24,
KD Helsingin Opiskelijat, Oikea Edustajistoryhmä

Ninni Lehtniemi