Sarvikuonoa uhkaa sukupuutto

T:Teksti:

Aluksi se kuulosti hyvältä. Kaupunki halusi avata helsinkiläisten käyttöön Senaatintorin lähellä olevat, virastojen valtaamat korttelit. Elävöittää ne.
Sitten elävöittäminen päätettiinkin aloittaa sieltä, missä elämää jo on. Vuosikausia alueella toimineet antikvariaatti Sofia, Café Engel ja monet käsityöläiset joutuvat sulkemaan ovensa tammikuun lopussa, kun Kiseleffin ja Sunnin talojen remontti Sarvikuonon korttelissa alkaa.
Elävöittämisestä näyttääkin seuraavan kulttuurielämän kuolema ja tilalle nousevan rikkaiden ostosparatiisi.

Herrasmies pysyy tyynenä, vaikka vähän sapettaa. Seppo Hiltunen, legendaarinen helsinkiläinen kirjakauppias, tallustelee antikvariaatissa, jonka perusti Sofiankadulle 24 vuotta sitten.
Silloin alueella oli synkkä maine. Mustamaijat partioivat ympärillä, sillä lähistöllä sijaitsivat rikos- ja järjestyspoliisi sekä raastuvanoikeus. Antikvariaatista muodostui yliopistoväen ja virastotyöntekijöiden kohtauspaikka.
Remontista on tiedetty pitkään. Ongelmana ovat kustannukset, jotka uhkaavat nousta niin suuriksi, ettei uusiin vuokrasopimuksiin ole varaa kuin kaupallisesti menestyvillä yrityksillä.
”Olen yrittänyt painottaa, että palveluissa pitää tukeutua myös viereiseen yliopistoon. Alueesta ei saa tulla vain turistien ja eliitin ostosalue”, Hiltunen kertoo.
”Vanha viisauskin sanoo, että on parempi hankkia ystävät läheltä ja viholliset kaukaa.”

Cafe Jugend: buffetlounas 11,00 euroa. Ravintola Salutorget: pääruuat noin 22 euroa. Elävöittämisestä on jo pari, opiskelijan kukkarolle tyyristä esimerkkiä.
Jo nyt tiedetään, että remontti Sarvikuono-korttelissa alkaa helmikuussa ja kestää noin puolitoista vuotta. Kino Engel jatkaa vielä nykyisellä paikallaan. Kesäkino neuvottelee parhaillaan väliaikaisesta esityspaikasta.
Remontin jälkeen korttelin palvelut painottuvat ravintoloihin sekä design-, muoti- ja erikoisliikkeisiin. Korttelista tulee siis Esplanadin huippubrändien jatke.
”Olemme ilmoittaneet, että olemme halukkaita tulemaan takaisin”, antikvariaatti Sofian nykyinen pyörittäjä Kaija Kuusela kertoo. Mutta:
”Money talks”, Hiltunen jatkaa.Varmuuden vuoksi antikvariaatti on jo avannut toisen liikkeen Vuorikadulle.
Alueelle on kovaa vauhtia palaamassa myös Café Engelin omistaja Harri Sjöberg.
”Engel on yksi harvoja, jotka ovat jo tuoneet elämää alueelle. Olisi aika hassua, että kun elävöitetään, lapsi menisi pesuveden mukana.”
Toistaiseksi kahvilalla ei ole evakkopaikkaa. Kiveen kirjoitettua ei ole myöskään toiminnan jatkuminen samassa paikassa. Neuvottelut uusista vuokrasopimuksista käynnistyvät vuodenvaihteen jälkeen.

Lisää unikkoa, laukkuliikkeitä ja muotia. Käykö tässä niin, että tavallisille helsinkiläisille ei enää löydy Senaatintorin liepeiltä palveluja?
”Huoli saattaa olla ihan aiheellinen, ainakin Sarvikuono-korttelin kohdalla”, myöntää elävöittämisprojektia koordinoivan, kaupungin omistaman kiinteistöyhtiön Helsingin Leijona Oy:n toimitusjohtaja Kari Tohmo.
Tohmon mukaan yhtiö kuitenkin tiedostaa asian ja tekee parhaansa, jotta alueesta tulisi oman rahan paikka, josta löytyisi monipuolisesti mahdollisuuksia eri toimijoille. Hänen mukaansa tiloja vuokratessa pyritään huomioimaan ne, jotka ovat kortteleissa jo pitkään toimineet.
Suunnitelmien mukaan Helsingin kaupunginmuseo ja muu kulttuuri- ja käsityöalan toiminta keskittyy jatkossa Katariinankadun ja Helenankadun väliseen Elefantti-kortteliin.
Siis jos hyvin käy.

Matkassa on yhä monta mutkaa. Yksi on se, että elävöittämisprojekti on ajautunut kaupungin byrokratian pyörteisiin. Toistaiseksi on epäselvää, kuka lopulta päättää vuokralaisista ja millä tuotto-odotuksilla.
Vielä suurempi ongelma on itse peruskunnostusremontti, joka maksaa arviolta 75 miljoonaa
euroa. Leijonan hallituksessa istuva vihreiden kaupunginvaltuutettu Tuomas Rantanen epäilee, että Sarvikuono-kortteli joudutaan antamaan mahdollisimman hyvin maksaville vuokralaisille, vaikka toivookin, että mukaan mahtuu myös ei-niin-kaupallista yritystoimintaa.
Sen sijaan Elefantti-korttelista voidaan saada uusi kulttuurikortteli, jos kaupunki on valmis kuittaamaan korjausvelkaa omasta kassasta ja tekee selkeät päätökset siitä, että Sarvikuonon paremmilla vuokrilla voitaisiin subventoida Elefantin vuokria.
”Elefantti kortteli sijaitsee joka tapauksessa kaupungintalon takana alueella, joka ei ole kaupallisesti erityisen vetovoimainen. Ja marginaalissahan kaikkein kiinnostavimmat asiat yleensä tapahtuvat”, Rantanen huomauttaa.

Antti Järvi
Kuva: Teemu Granström