Mediakyttä: Mainokseton hupijulkaisu

T:Teksti:

Vapun ajan paras erikoislehti Kevätpörriäinen täyttää 60 vuotta. Päätoimittaja Liisa Vasamies, onneksi olkoon. Kaikki tykkäävät Kevätpörriäisestä. Onko lehti saanut koskaan negatiivista palautetta?
”Kyllä, joka vuosi! Taitosta sanotaan, että se on kömpelöä, mutta se johtuu tekstin valtavasta määrästä. Olen hyvin ylpeä siitä, että Kevätpörriäinen on täysin mainosvapaa julkaisu. Kaksi vuotta sitten sanottiin, että lehti haisee pahalta. Se johtui muuttuneesta pintalakasta. Viime vuonna yksi setä soitti, että muuten hyvä lehti, mutta täällä on sama vitsi kuin viime lehdessä.
Tavallisin palaute on harmistus opettajilta ja vanhemmilta, kun heidän lastensa juttu ei ole lehdessä. Mutta yhdestä otsakkeesta saattaa tulla yli 600 kirjoitusta, joista noin 20 mahtuu mukaan.”

Neljän euron hintaisia pörriäisiä myydään vuodessa noin 55 000 kappaletta. Mihin rahat menevät?
”Tämä on hyväntekeväisyysjulkaisu. Kun kulut vähennetään, kaikki tuotto menee takaisin kouluille sen mukaan, miten he ovat lehtiä myyneet. Lehden myynyt oppilas saa euron per lehti. Rehtorit ovat allekirjoittaneet paperin, jossa vakuuttavat, että rahat käytetään oppilaiden hyväksi esimerkiksi stipendeinä tai leirikoulurahoituksessa.”

Miten paljon lasten tekstejä oikoluetaan?
”Mahdollisimman vähän. Teksteissä saa näkyä oppilaan ikä ja sen ominaispiirteet. Korjaan vain konsonanttivirheitä ja isoja kirjaimia. Sisältöön ei puututa.”

Teekkarien vappulehdet ovat lähinnä poikien leikkikenttiä. Miten teillä huolehditaan sukupuolten tasa-arvosta?
”Tarkkailemme, että kaikista kouluista, kaikilta eri luokka-asteilta ja sekä tytöiltä että pojilta tulee juttuja.”

Matti Markkola