Apurahakriitikko: Synkkien spedejen maa

T:Teksti:

Voiko hirveyttä vain olla liikaa? Kuinka hirveä maailma voi olla, ja kuinka hirveästi sitä hirveyttä voi ajatella? Mikä on hirveyden huippu?
Yhden vastauksen antaa Kom-teatterin Kalavale-näytelmä, joka kertoo osattomista, kouluttamattomista itähelsinkiläisistä. Heille ainoa tie pois päihteiden, köyhyyden ja näköalattomuuden Bermudan kolmiosta näyttää olevan julkisuus, jonne pyritään hinnalla millä hyvänsä.
Niinpä hyvännäköinen, nuori lähiötyttö Oona (Laura Malmivaara) käy toisella puolella kaupunkia ottamassa poskeen hyvin paljon Spedeä muistuttavalta tv-mogulilta Fisu-Hanskilta (Pekka Valkeejärvi), jotta pääsisi juontajaksi tosi-tv:seen. Ja pääseehän hän.

Tv-formaatin kehittely se vasta irvokasta hommaa on. Fisu-Hanskin ja häikäilemättömän tuottajan (Juho Milonoff) johdolla syntyy mahdollisimman raa`aksi tarkoitettu ihmiskiduttamo ”Ausvitsi”, jossa alaluokkainen tosi-tv-karja kilpailee katsojien tekstiviestiäänistä lopulta sähkötuolissa.
Sitä ennen on puhtoinen perheenäiti Sauna-Kukka Parantainen (Eeva Soivio) jo pettänyt miestään koko Suomen nähden, minkä lisäksi julkisuudessa hänet on leimattu huoraksi. Sauna-Kukan sukulaiset häpeävät silmät päästään ja lapsia kiusataan koulussa. Avioerohakemus toimitetaan suoraan tv-studioon.

Arto Salmisen (1959-2005) viimeiseen romaaniin perustuvan Kalavaleen maailmankuva on pikimusta.
Verrattuna Salmisen toisesta kirjasta tehtyyn Varasto-näytelmään, joka oli hitti Kansallisteatterissa pari vuotta sitten, Kalavaleessa ei ole rahtustakaan lämpöä, edes henkilöhahmojen tasolla.
Kaikki on aivan yhtä hirveää, eli hyväksikäyttöä, katkeruutta ja kuolemaa, aina ja koko ajan sekä ”Ausvitsissa” että sen ulkopuolella.
Laura Malmivaaran Oonaan tekisi mieli samaistua, mutta hänkin on kova kuin kivi jo näytelmän ensi sekunnista. Naamio ei putoa hetkeksikään. Ainoastaan Pekka Valkeejärven upporikkaassa Fisu-Hanskissa, joka välillä hapuilee kömpelösti ulos yksinäisyydestään, pilkahtelee jotain inhimillistä. Lopuksi hänkin kyllä saa puukon selkäänsä.
Esitys on vaikuttava, sen väite nyky-Suomesta napakymppiin osuva, täysin looginen ja aivan helvetin lohduton.
Miten täällä voi elää?

Kom-teatteri: Kalavale
Arto Salmisen romaanin pohjalta dramatisoineet Pekka ja Aleksi Milonoff. Ohjaus Pekka Milonoff. Rooleissa Pekka Valkeejärvi, Laura Malmivaara, Juho Milonoff, Marja Packalén, Niko Saarela, Vilma Melasniemi ja Eeva Soivio.

Tähdet: 4/5

Hauskaa: Ei mikään

Anne Moilanen
Kuva Riikka Palonen