Omituisten otusten kerho

T:Teksti:

Merde! Pariisin kuuluisat taiteilijakahvilat ovat muuttuneet turistikohteiksi. Jean-Paul Sartren ja Simone de Beauvoirin vanhat kantapaikat Café de Flore ja Les Deux Magots samoin kuin Pablo Picasson ja Ernest Hemingwayn suosima Le Dôme ovat nykyään kalliita ja kasvottomia pintakiiltokuppiloita.
Katu-uskottava aikalaiskulttuuri elää kaupungin laidalla.
Monikulttuurisesta 20. kaupunginosasta löytyy paikka matkailijalle, joka haikailee 1900-luvun taitteen boheemiin Pariisiin tai Jean-Luc Godardin elokuvien nuhjuisiin kuppiloihin.

Le Gobe Lune, `kulautteleva kuu`, on kulttuurikapakka, jossa Henry Millerin henkilögalleria herää henkiin. Täällä kokoontuvat julkaistut ja julkaisemattomat runoilijat, keski-ikäiset kokaiiniprostituoidut, parrakkaat professorit, elämää nähneet näyttelijät, alkoholisoituneet anarkistit, ammattimuusikot ja katusoittajat. Kapakan sosieteetti on nykyaikainen versio Moulin Rouge -musikaalielokuvan alamaailman olennoista – ilman erikoistehosteita ja mittavia puitteita.
Runous demokratisoituu kerran kuussa, kun olutta saa runoutta vastaan: un poème dit, un verre offert. Silloin kuka tahansa saa astua mikrofonin ääreen ja lukea mitä tahansa, runon tai uutisen eilisen lehdestä. Huonoa ei ole, on vain avantgardea.
”Hän on amerikkalainen, mutta se ei ole hänen vikansa”, kuuluttaa rastapäinen Pilote le Hot, joka juontaa kuukausittain järjestettäviä Slam poèsie -tapahtumia.
Eläkkeellä oleva yhdysvaltalainen runoilijaprofessori John Kliphan nousee vakiopöydästään aplodien saattelemana. Hän pahoittelee ranskaksi, ettei puhu ranskaa, ja esittää ammattimaisen tottuneesti runonsa Turpa kiinni ja häivy – kolmella kielellä.
Baskirunoilija Angel heittäytyy sota-aiheisen laulunsa jälkeen lattialle. Pitkä valkoinen parta näyttää Pyreneiden lumelta.
Poliittisena iltana Le Gobe Lune toteuttaa kuukausittaista oikeusistuintaan Le Tribunal des Magnifiques. Jokainen paikallaolija käy vuorollaan pitämässä syyttäjänpuheenvuoron sarkozylaisen hallinnon vääryyksiä vastaan.
Kulttuuri on poliittista, mutta politiikka ei ole kulttuuria.

Paikan patriarkka, perustaja Jack Gatteau, oli ennen kapakoitsijan uraansa näyttelijä. Hän on esiintynyt yli 60 pornofilmissä. Gatteau kuoli viime syksynä, mutta baari jatkaa hänen hengessään.
Kapakan kuuluisuuksia ovat kesäisin pianon ääreen istuutuva Joel Forrester ja syövän väsyttämä runoilijalaulaja Allain Leprest. Forrester on New Yorkin tunnetuimpia jazznimiä, Thelonius Monkin oppilas ja Andy Warholin elokuvasäveltäjä. Leprestin runoihin on säveltänyt musiikkia muiden muassa Heikki Sarmanto.
Suurin osa asiakkaista on vasta tulevia suuruuksia. Kansallisuuksien ja persoonallisuuksien kirjo tuo mieleen alkuperäisen Star Wars -elokuvan jazzkapakan: eri planeetoilta tulleet oudot otukset eivät kummeksu toisiaan.
Matkaopaskirjojen osoittamissa kulttuurikahviloissa kirjallisuudenrakastaja muuttuu tahtomattaan turistiksi. Le Gobe Lunessa typerinkin turisti muuttuu kulttuurimatkailijaksi.

Aki Petteri Lehtinen

Le Gobe Lune, 14 Rue de Bagnolet, 75020 Paris, Metro Alexandre Dumas.