Tekno-Late

T:Teksti:

Ravintola Nollan eteiseen paukahtaa mies, joka tuo mieleen 1980- luvun seikkailuelokuvien nuoret urhot. Olemus on kiireinen kuin Michael J. Foxilla Paluu tulevaisuuteen -trilogiassa, tossut loistavat monenkirjavina, ja siilitukka hapsottaa edestä lennokkaasti.
    Mietteliään silmäilyn jälkeen tuulikaapin seinälle ilmestyy elektroniseen musiikkiin erikoistuneen Laserdans-klubin juliste.
    Lauri Soini on saapunut haastatteluun.
    Soinia voi hyvällä syyllä luonnehtia Helsingin dj-vetoisten musiikkiklubien moniosaajaksi. It-alan myyntijohtajana kymmenen vuotta toiminut Soini yritti jonkin aikaa tasapainoilla päivätyön ja klubikeikkojen välillä, mutta kysyntä dj:nä ja promoottorina kasvoi niin suureksi, että oli tehtävä valintoja.
    Soini järjestää klubeja kuukausittain muun muassa Redrumissa, Rosegardenissa, Korjaamolla ja Nollassa. Iltojen sisältö vaihtelee indiepopista elektroon ja diskosta houseen.
    Repertuaari kuvaa koko Helsingin klubikentän muutosta.

Klubien tarjonta on muutamassa vuodessa räjähtänyt, ja hyviä djsettejä on mahdollista kuulla pitkin viikkoa eripuolilla kaupunkia.
    Soinia kilpailu ei huoleta.
    ”Hyvä että ihmisille tarjotaan paljon erilaista musiikkia. Kilpailun myötä klubien laatukin paranee”, Soini kertoo ja lisää pyrkivänsä monipuolisuuteen.
    ”Nykyään indieväkeä voivat kiinnostaa samat asiat kuin teknotai räppijengiä. Helsingissäkin on paljon klubeja, joissa yhdistellään tyylisuuntia.”
    Klubi-iltojensa ulkomaiset artistit Soini kertoo löytävänsä musiikkiblogien ja nettifoorumien avulla. Tiskijukkien ja aktiivikuuntelijoiden suhtautuminen musiikkiin onkin muuttunut viime vuosina yhteisöllisemmäksi.
    ”Enää ei kyräillä ja kilpailla harvinaisilla levyillä, vaan kappaleita jaetaan sivustoilla mielellään”, Soini summaa, mutta lisää, että tilanne tarjoaa myös haasteita.
    ”Helpon levittämisen varjopuoli on, ettei kenelläkään tunnu enää olevan aikaa kuunnella biisejä.”

Vaikka dj:tä pidetään nykyään pääsymaksun arvoisena esiintyvänä artistina ja vaikka klubeja on paljon, ei promoottorina pääse rikastumaan.
    ”Aika kädestä suuhun -elämistä tämä on”, Soini kertoo, mutta tekemisen tahtia työn haastavuus ei tunnu hidastavan.
    Soini käyttää lähes kaiken aikansa musiikin parissa, sillä promoottorin työn ja levyjen soittamisen ohella hän toimii tuottajana ja muusikkona esimerkiksi elektropop- projekti hannulelaurissa.
    Myös dj-nimellä 80`s Cop tunnettu Soini hämmästeli 1990-luvulla radion konemusiikkiohjelmia. Vasta ajan kanssa hän ymmärsi, etteivät radiossa soineet yksittäiset kappaleet vaan tiskijukkien loihtimat miksaukset.
    Tästä syntynyt mielenkiinto musiikkiin vei miehen mennessään.
    Neljännellä luokalla hän sai tytöiltä haukkumanimen Tekno- Late, joka elää edelleen.
    ”Pari vuotta sitten se pomppasi jostain esiin ja on nyt yksi dj-aliaksistani”, Soini virnistää.

Juuso Janhunen
Kuva Hanna Anttila

Laserdans Redrumissa keskiviikkoisin. College (FRA) SimCity 2000 -klubilla 7. helmikuuta Nollassa, Pohjoinen Rautatienkatu 21. Liput 5 €.

Kuka?

Lauri Soini, 27
– Asuu Kalevankadulla Helsingin Kampissa.
– Lukee manuaaleja ja raidereita.
– Vuonna 2019: ”Toivottavasti hengissä.”

Musadiggareiden uusi suosikki

Sano juhlissa sana Spotify ja testaa reaktiot. Jos saat aikaan innokasta vaahtoamista, olet törmännyt teknologiaorientoituneeseen musiikinystävään. Hän on sitä mieltä, että Spotify on mullistavinta, mitä musiikinkuluttamisessa on tapahtunut sitten stereon.
    Ilman vaahtoamistakin voi todeta: hän on melko oikeassa.
    Yksinkertaisesti sanottuna Spotify on netin välityksellä toimiva helppokäyttöinen soitto-ohjelma, josta saa pelkällä kuukausimaksulla lähes loputtoman musiikkivalikoiman.
    Lokakuussa avattu palvelu on valloittanut musiikinkuuntelijat yksinkertaisella markkinoinnillaan: jokainen on voinut kokea kuuluvansa etuoikeutettuun joukkoon, sillä palvelun ilmaiskäyttäjäksi on päässyt vain kutsulla.
    Pian Spotify alkaa olla massoille tuttu, ja sen seuraavaa liikettä odotetaan mielenkiinnolla.
    Villeimmissä visioissa Spotify on nähty musiikkimarkkinoiden mullistajana ja iTunesin kaatajana. Jotkut puhuvat levykauppojen kuolettajasta ja keksinnöstä, joka tekee turhiksi paitsi MP3:t myös piratismin.
    Ei ihan vaatimatonta. Mutta palvelu tuleekin Ruotsista.

Matti Markkola
Kuva Hanna Anttila