Opiskelijoiden tuloerot ovat yhtä suuria kuin heidän vanhempiensa tuloerot. Ylioppilaslehti selvitti, miten opiskelijaelämää voi elää kahdella eri hinnalla. Esimerkkielämäntavaksi valittiin kahden Helsinkiin saapuneen opiskelijan arki, jossa arvot, kaverit ja tyyli menevät suorittamisen ohitse.
    Esimerkkiopiskelijoiden lähtökohdat ovat erilaiset: Toinen heistä panostaa apunaan varakkaat vanhemmat. Toinen pihistää ja kituuttaa pelkällä opintorahalla, satunnaisilla keikkahommilla sekä harkiten nostetulla opintolainalla.

Pihistä

Säästävän hyveitä ovat kärsivällisyys ja viitseliäisyys. Säästeliäisyys on usein myös ympäristölle ystävällistä.

Asuminen

Tuore helsinkiläinen saa kaupungista ilon irti asumalla kantakaupungissa. Tilavasta yksiöstä ratikkalinjan varrella joutuu kuitenkin pulittamaan 600 euroa. Varsinkin opiskelun alkuvaiheessa kämpillä käydään vain kääntymässä, joten keskustayksiö on sama jakaa kaverin kanssa.
Hyvä muistaa . Älkää tilatko yhteis-Hesaria. Netissä lehdet lukee ilmaiseksi.

Kodin tyyli

Näperrä vuosittain pääsiäis-, joulu- ja nimipäiväkortti sukulaisellesi, joka omistaa pakettiauton: tarvitset kuljetusapua, sillä maaseudun kirpputoreilta löytyy vielä klassikkokalusteita pilkkahintaan. Helsinkiläisiä myyjiä kannattaa välttää myös nettihuutokaupoissa. Siellä yhdestä kohteesta kilpailee sata muuta merkki- ja hintatietoista kaupunkilaista.
    Älä osta verhoja. Jokaisella yli 50-vuotiaalla naispuolisella sukulaisellasi on komerollinen eri vuosikymmenten kesä- ja talviverhoja, joista hän haluaisi eroon, mutta ei raaski viedä niitä kierrätykseen.
Hyvä muistaa . Viherkasvit vaativat enemmän aikaa kuin rahaa. Pyydä tuttavilta pistokkaita. Ruukkuja saa kirpparilta parillakymmenellä sentillä.

Ruoka

Unicafe on eittämättä halpa, mutta halvempaa on nukkua pitkään ja syödä lounas kotona. Juurekset ovat edullisia, hyviä ja monikäyttöisiä. Suomessa on aina osattu säästää ruuassa, joten utele reseptejä isovanhemmiltasi. Ja onhan meillä Lidl: monen einesruuan saa tuunattua oliiviöljyllä, mausteilla ja juustolla vähintäänkin Unicafe-tasoiseksi.
    Osta mausteet etnisistä kaupoista tai kasvata ne itse kaupan taimista. Käy torilla iltapäivisin juuri ennen kuin torimyyjät pakkaavat kojunsa. Voit saada ison vihannessäkin muutamalla eurolla.
    Kun suunnittelette kaveriporukalla illallista ulkona, kiiruhda ehdottamaan ravintolaa ja valitse edullinen. Sunnuntaisin ei ole lounashintoja, mutta Happiness-thaibuffet Kaisaniemen metroasemalla syöttää ähkyyn kohtuullisesti 7,90 eurolla. Kasvissyönti on useimmiten huokeaa. Jos syöt lihaa, poimi hampurilaisketjujen sisäänvetotarjouksia.
Hyvä muistaa. Lähikaupat myyvät edellispäivän lihaa ja kalaa halvalla ennen aamukymmentä.

Kahvi

Kahvi on halvinta kotona, joten pidä ystävillesi kahvikestejä.
    Joskus tarvitset kahvilapäivän, jolloin tapaat useita kavereita ja kartutat tietopääomaasi ainejärjestöjen ja osakuntien uusimmista juoruista. Parkkeeraa Kiasman kahvilaan ja sovi kaikki tapaamiset sinne. Siellä saa santsata rauhassa.
Hyvä muistaa. Tee on kahvia halvempaa.

Alkoholi

Raittius on halpaa mutta antaa takakireän maineen. Selvin päin ei saa. Siis juo taiten.
    Jos etkoilla vetää lärvit, törsää myös baarissa. Silti jokainen etkoilla kulutettu tunti on säästetty tunti baari-illasta.
    Ratkaisu: juo etkoilla kohtuudella ja pitkään.
    Halpa kuohuviini on maukkaampaa kuin halpa valkoviini. Kaljaa saa tarjouksesta.
    Älä vedä perseitä baarissa. Yliopisto on täynnä järjestöjä, jotka järjestävät bileitä. Niihin saa viedä omat juomat.
Hyvä muistaa. Ehdota kiusaantumatta Kalliota illanviettopaikaksi. Se on halvempi kuin Punavuori.

Vaatteet

Vaatteista näkyy tyylisi. Ole recessionista (engl. recession = lama, taantuma), vähävarainen tyyliniekka, ja yhdistä laatumerkkejä halpoihin ja käytettyihin vaatteisiin. Pysy kärryillä trendeissä ostamalla pienemmät hankinnat, esimerkiksi paidat, halvoista ketjuliikkeistä. Valitse sen sijaan tyyriimpi talvitakki, jolla kehtaa kulkea vuosia.
    Lainaa ystäviesi vaatteita ja osta farkkusi H&M:stä. Käytä nettihuutokauppoja, myös ulkomaisia. Korjauta kenkäsi suutarilla ja palauta mieleesi kädentaidot: parsi, kudo, virkkaa.
Hyvä muistaa. Se, miten kannat vaatteesi, vaikuttaa tyyliin enemmän kuin itse vaatteet.

Rakkaus

Seurustelu on usein halvempaa kuin jatkuvassa kierrossa oleminen. Se voi kuitenkin olla kohtalokasta opiskelijaelämälle. Seurustelu suositellaan aloitettavaksi aikaisintaan kolmantena opiskeluvuotena.
    Treffeillä ei tarvitse käydä, sillä opiskelijat tapaavat toisiaan muutenkin ja treffeillä kuluu rahaa. Bileistä saa seksiä, mutta muista, ettet vonkaa: pokaaja maksaa taksin. Yhteinen yksiö kämppiksesi kanssa pelastaa sinut kondomien ostamiselta. Selitä kainosti, ettet kuljeta niitä mukanasi, koska tapanasi ei ole lähteä suin päin ventovieraiden matkaan. Panosta alusvaatteisiin: jopa Seppälästä saa tyylikästä.
Hyvä muistaa. Aina on mahdollista riisuutua niin nopeasti, että kumppani ei näe alkkareitasi.

Jäikö vielä vapaa-aikaa?

Matkustaminen ei ole välttämätöntä. Jos matkustat, junaile vain kotimaassa ja kyttää hyvissä ajoin halpoja lentoja. Liity internetyhteisöihin, jotka tarjoavat vastavuoroista kotimajoitusta ilmaiseksi (esim. Global Freeloaders).
    Liikunta on ilmaista, jos osaa juosta ja punnertaa. Mikäli sinulla on toimittajakavereita, ota selvää elokuvien lehdistönäytöksistä. Niihin voi yleensä kävellä sisään.
    Teatterissa käynti kerran vuodessa tuskin tekee kohtuutonta lovea kukkaroosi. Taide on ilmaista gallerioissa ja museoiden ilmaispäivinä, yleensä perjantai-iltaisin.
Hyvä muistaa. Voit päättää, että ostat kirjoja vasta, kun olet lainannut ja lukenut koko Tammen Keltaisen kirjaston.

Näissä on helppo säästää

– Pummilla matkustaminen ratikassa on helppoa ja turvallista.
– Tv-luvan opiskelija-alennuksen saat vain jättämällä sen maksamatta.
– Tee lyhyet keikkatyöt pimeästi.
– Käytä naapurisi suojaamatonta nettiyhteyttä.

Panosta

Rikkaan on helppo olla jalo, mutta raha ei tuo tyyliä. Se on luotava itse.

Asuminen

Kun vanhemmillasi kerran on rahaa, mikseivät he ostaisi Helsingistä sijoitusyksiötä? Pidä huolta, että pääset vaikuttamaan sen sijaintiin.
Hyvä muistaa. Tulevana ristinäsi ovat sukulaiset, jotka katsovat oikeudekseen yöpyä luonasi Helsingin-matkoillaan.

Kodin tyyli

Ole johdonmukainen, sinulla on siihen varaa. Älä kuitenkaan sorru liioitteluun: pelkillä uusilla designkalusteilla sisutettu kämppä on kolkko ja saattaa sinut kavereiden silmissä friikin maineeseen.
    Helsingin antiikkiliikkeistä löytyy klassikkokalusteita kohtuuhintaan. Vanhemmilta kannattaa jo nyt pyytää mukaansa ne itselle rakkaimmat itämaiset matot ja astiat, ettei joudu perintökiistojen pyörteisiin tulevaisuudessa. Tyyli on tyylikästä vasta, kun siinä näkyvät aidon käytön jäljet.
    Osta sänky uutena, ja heti kunnollinen. Ohita kirpputorien tunkkaiset verholäjät ja panosta nuoriin suunnittelijoihin.
Hyvä muistaa. Leikkokukat kruunaavat sisustuksen.

Ruoka

Unicafessa kannattaa syödä välillä, koska kaveritkin käyvät siellä.
    Jaa hyvästäsi: tee kotona ruokaa ja kutsu ystävät syömään. Samalla keräät suosiota ja opit hyväksi kokiksi. Mitä aiemmin aloittaa, sitä varmemmin kehtaa tehdä vieraille ruokaa myös aikuisena.
    Kun menet opiskelukaveriesi kanssa ulos syömään, anna heidän päättää paikka. Näin säästyt nololta tilanteelta, jossa ehdottamasi ravintolat todetaan liian kalliiksi. Nyrkkisääntö on, että yleisimmät etniset keittiöt ovat kohtuullisen hintaisia. Poikkeuksia ovat japanilainen ja venäläinen ruoka.
Hyvä muistaa. Älä osta eineksiä, mutta moni Stockan Herkun valmisruoka on ok.

Kahvi

Kiehauta kotona sumpit reilun kaupan kahvista ja opettele valmistamaan erikoiskahveja. Vaikka keskustassa on monia kivoja kahviloita, rahahuolien kanssa kamppailevat kaverisi eivät valitettavasti voi istua niissä. Mene siis sinne, missä ystäväsikin ovat, tai kokeile yksin kahvittelua.
Hyvä muistaa. Vaikka sinulla olisikin rahaa pullaan, se lihottaa.

Alkoholi

Alkoholista kannattaa maksaa, tunnelmasta kannattaa maksaa, juoruista ja morkkiksesta kannattaa maksaa. Ne kouluttavat elämään.
    Etkoilla ei kannata vetää lärvejä, koska silloin baari-ilta on heitetty harakoille. Kun ei ole pakko ostaa halvinta cavaa, osta luomua. Nahkalaukusta pilkistävä luomuviinipullon kaula ei ole koskaan merkki rahvaanomaisuudesta.
    Alle viidentoista euron viinit maistuvat teollisilta, joten panosta kunnon viineihin. Sinun ei tarvitse kertoa kenellekään, mitä olet viineistäsi maksanut. Ystäväsi eivät niitä kuitenkaan tunnista.
Hyvä muistaa. Punavuori on kivempi kuin Kallio, mutta jos ehdotat baarikierrosta Rööperissä, varaudu tarjoamaan olut jos toinenkin.

Vaatteet

Vaatteista näkyy helpoiten tyylisi. Älä pröystäile merkeillä vaan osta klassisia ja eettisiä vaatteita. Ekopuuvilla ja reilun kaupan vaatteet tekevät tuloaan, ja vegaanisia kenkiä saa jo Suomesta. Jos eettiset vaatteet eivät täytä esteettisiä kriteerejä, hanki luonnonmateriaaleja.
    Älä kerää liikaa vaatteita kaappiisi pölyttymään. Laita kiertoon ne, joita et enää käytä.
    Ulkomaisista nettikaupoista saat merkkejä, joita muilla ei vielä ole. Kunhan et liioittele, on hyvä olla hieman tyylikkäämpi kuin ystäväsi.
Hyvä muistaa. Se, miten kannat vaatteesi, vaikuttaa tyyliin enemmän kuin itse vaatteet.

Rakkaus

Seurustelu ei takaa säännöllistä seksielämää, ja se on usein kohtalokasta opiskelijaelämäsi kannalta. Jos ei ole pakko, älä seurustele. Sinulla on varaa käydä treffeillä.
    Älä vonkaa bileissä, se on mautonta. Flirtti sen sijaan on ilahduttavaa ja aistikasta. Usein myös viileällä etäisyydellä saa haluamansa. Kuljeta kondomeja mukanasi aina. Koskaan ei tiedä, milloin niitä tarvitsee.
    Keskustakotisi houkuttaa reisimajoitusta kaipaavia, joten et elä puutteessa. Jos haluat seikkailua, ole valmis tarjoamaan taksi Itä-Helsingin lähiöön.
    Panosta alusvaatteisiin, niitä ei ole koskaan liikaa.
Hyvä muistaa. Köyhät ovat usein parempia rakastajia kuin rikkaat.

Jäikö vielä vapaa-aikaa?

Matkustaminen avartaa, mutta nykyaikana ei ole soveliasta kehuskella lentokilometreillä. Älä kuitenkaan syyllistä itseäsi liikaa, jos pidät matkustelusta. Saatat kuulua viimeiseen sukupolveen, joka ylipäätään voi lentää vapaa-aikanaan Atlantin ylitse menemättä vararikkoon.
    Liikuntaan kannattaa satsata, hyvä kunto virkistää ja kohentaa ryhtiä. Kotikirjasto osoittaa hyvää makua ja sivistystä.
    Elokuviin voi mennä kolmansilla treffeillä. Käyt takuulla liian harvoin teatterissa. Varaa liput heti ensi viikolla.
Hyvä muistaa. Gallerioista voi myös ostaa taidetta, ei pelkästään katsoa.

Näistä kannattaa maksaa

– Ostamalla ratikkalipun huolehdit joukkoliikenteen säilymisestä.
– Tv-luvalla rahoitetaan riippumaton tiedonvälitys Suomessa.
– Älä tee pimeää työtä, se rapauttaa yhteiskunnan rakenteita.
– Pidä oma nettiyhteytesi suojaamattomana, jotta varaton naapurisi voi käyttää sitä.

Veikko Halmetoja ja Johanna Laitinen