Juomalauluselkkaus!

T:Teksti:

Eduskunnan apulaisoikeusasiamiehelle on tehty kantelu venäläisiä syrjivästä juomalaulusta. Kantelun on tehnyt dosentti Andrei Gurtov Teknillisestä korkeakoulusta.
    Jupakka sai alkunsa jo viime vuoden keväästä. Gurtov pahoitti mielensä filosofisen tiedekunnan promootioretken osallistujille jaetun kirjasen juomalaulusta.
    Opiskelijat tuntevat laulun Sörnai gushana.

Promootioretkellä laulua ei kuultu, sillä se jätettiin erään yliopiston professorin huomautuksen jälkeen laulamatta. Tämä ei Gurtoville riittänyt, vaan hän kirjoitti aiheesta viime vuonna kanslerintoimistoon ja yliopiston tasa-arvovastaavalle. Kun vastausta ei kuulunut, Gurtov kanteli laulukirjasta eduskunnan apulaisoikeusasiamiehelle Jukka Lindstedtille .
    ”Yliopistossa pitäisi olla tasa-arvoista, eikä ketään tulisi loukata. Yliopistolla on nykyään paljon venäläisiä tutkijoita”, Gurtov selittää.
    Promootio ei ollut ensimmäinen kerta, kun Gurtov kuuli juomalaulun.
    ”Nyt kyseessä oli kuitenkin virallinen, yliopiston järjestämä tilaisuus. On toinen juttu, mitä humalassa kapakassa lauletaan.”

Yliopiston kansleri Ilkka Niiniluoto vastasi apulaisoikeusasiamiehen selvityspyyntöön syyskuussa.
    ”Laulu on epäasiallinen, eikä sitä olisi pitänyt ottaa kirjaan”, Ilkka Niiniluoto sanoo. Hänestä promootiossa toimittiin oikein, kun laulua ei laulettu. Kirjan pois kerääminen olisi kuitenkin ollut hänestä ylimitoitettua.
    Kansleri kertoo odottavansa, mikä on apulaisoikeusasiamiehen kanta asiaan. Sen
    jälkeen harkitaan, antaako asia aihetta jatkotoimenpiteisiin.
    ”Näitä laulukirjojahan tehdään moniin tarkoituksiin ja juomalauluja lauletaan eri yhteyksissä”, Niiniluoto toteaa.
    ”On aika vaikea ohjeistaa täsmällisesti, missä hyvän ja huonon maun raja kulkee.”
    Gurtovin mielestä asia on yksiselitteinen: jos syrjintää koskevia lakeja rikotaan, asiasta voi tehdä poliisille tutkintapyynnön.

Helsingin yliopiston tasa-arvovastaava Terhi Saarikoski ei ota kantaa yksittäistapaukseen, mutta antaa juomalauluista yleisohjeen.
    ”Jos laulu loukkaa jotain, on hyvä miettiä, kannattaako sitä laulaa.”
    Ylioppilaslehti kysyi opiskelijoilta juomalauluista marraskuun puolessavälissä. Aihe sai aikaan syksyn suurimman vastaustulvan. Valtaosa vastaajista puolusti juomalauluperinnettä.

Sörnai gusha
(sävel: Karjalan Katjuusa)
4. säkeistö
”Siellä missä versoaapi vilja,
siellä kasvoi kaunis Katjuska.
Katjuskalla komiat on keuhkot,
basga haisee Nevan rannalla!”

Veera Luoma-Aho