Joulu on – taas

T:Teksti:

Joululoma. Ihana, ihana, joululoma. On hanget korkeat nietokset ja vanhempien huoma hellä.
    Paitsi jos on yksinäinen eikä ole paikkaa mihin lähteä. Helsingissäkin joka toinen ruokakunta on yksineläjä.
    Yksinäisyys on tämän hetken yhteiskunnallinen ongelma, muistuttaa SOS-kriisikeskuksen johtaja Outi Ruishalme . Siitä ei kuitenkaan perhejoulua viettävien pidä ottaa syyllisyyttä, vaan pitää kiinni joulumielestä.
    ”Joulun aika vietetään perinteisesti ydinperheen parissa. On hyvä miettiä, kuinka pyhä se ydinperhe on. Onko joulu pakko rajoittaa siihen?” Ruishalme kysyy ja antaa vinkin.
    ”Hanki joulumieli kutsumalla juhlimaan jonkun, joka ei ole ydinperheeseesi kuuluva.”

Perinteiset perhejoulut ovat monelle joulun idea, mutta välillä voi olla virkistävää tehdä jotain poikkeavaa. Virikekirjailija Kirsti Koivula sanoo toteuttaneensa monen joulun aattonyyttärinä. Idea on helposti sovellettavissa opiskelijallekin sopivaksi.
    ”Kokoontukaa sen kaverin tai perheen luo, jolla on isoin asunto. Jokainen tuo sinne jotain, etteivät tarjoilut ole yhden perheen, perheenjäsenen tai kaverin vastuulla. Sitä syödään, mitä pöydässä on”, Koivula ehdottaa.
    Myös joulun kaupallisuutta vierastaville riittää vaihtoehtoja. Aineettomat lahjat, kuten hyvää tekevät vuohet, lehmät ja koulupuvut, ovat tämänkin joulun hittilahjoja. Koivula muistuttaa, että myös itse tehty lahjakortti ilahduttaa aina.
    ”Lupaudu antamaan niskahieronta, manikyyri tai vaikka oma piirroksesi. Muista hyödyntää kierrättämistä lahjaideoissa: osta kympin lahjakortti kirpputorille tai divariin.”

Fakta on se, että aina jossain vaiheessa joululomaa alkaa kyllästyttää. Etenkin jos sen viettää lapsuudenkodissaan. Tekemiset on tehty ja puheenaiheet käytetty. Mikä neuvoksi?
    ”Mitäs jos haastattelisit vanhempiasi? Kysele millaisia jouluja he ja isovanhempasi viettivät lapsena. Tai kysele lapsuutesi jouluista. Tiedätkö esimerkiksi, missä vietit vauvana ensimmäisen joulusi”, neuvoo Kirsti Koivula.
    Hmmm. Ihan mielenkiintoista, mutta sitähän koko joululoma onkin, yhtä taantumista lapsuuden turvallisiin tunnelmiin ja tapoihin. Entä jos kerta kaikkiaan tulee tunne, että tämä joululoma oli tässä: minä lähden nyt kotiin.
    ”On normaalia ahdistua pidemmästä vierailusta vanhempien luona. Voi tulla tunne, että on taantumassa takaisin lapseksi. Se on itsenäisyyden merkki. On aivan okei vierailla vain sen aikaa, kun hyvältä tuntuu”, Outi Ruishalme lohduttaa.

”Murustelen piparia graduaineistolle”

”Paras joululomani oli kymmenisen vuotta sitten isän luona Espanjassa. Istuimme leudossa ilmassa parvekkeella, pelasimme dominoa ja kävimme välillä juomassa lasillisen viiniä nurkkabaarissa. Kuuntelimme reggaeta ja pohdimme elämää Aurinkorannalla. Minusta joulu on turhan vakavasti perhejuhla. Jos ei muulloinkaan perheen kanssa aikaa vietä, miksi jouluna sitten?”
    Satu

”Olen viettänyt viime jouluni ystävien tai poikaystävän kanssa. Vanhemmille lähetän joululahjat postipakettina. En enää jaksa tuntea syyllisyyttä siitä, että he joutuvat viettämään jouluaan yksin.”
    Raisa

”Päätimme avopuolison kanssa, että joulun pakollisuudet eivät saisi olla pakollisuuksia ja jäimme kahden vuokrakotiimme. Teimme hyvää, muttei niin jouluista ruokaa, joimme punkkua ja katsoimme leffaa. Nukuimme pitkään, ja kerrankin ilman herätyskelloa. Aaton rutiineista joulupukin kuumaa linjaa ja lahjojen vaihtamista ei vain voinut jättää väliin.”
    Siiri

”Avopuolison perheen luona joulutavat ovat vieraat. Kirkkokäynnit, terveydellisesti oikein mitoitetut kolmen ruokalajin illalliset ja jouluaaton saunattomuus kummastuttavat. Avoappivanhemmat ovat mukavaa keskusteluseuraa, mutta kiireisen syksyn ja osa-aikatöiden jälkeen kaipaa yleensä jotain muuta kuin selkä suorana siisteissä vaatteissa ruokapöydässä jököttämistä.”
    Arkihuolesi kaikki heitä?

”Kolmen lapsen äitinä vietän tämän joulun murustellen piparia graduaineistoni ja lähdekirjojen päälle. Tuijotan näyttöpäätettä tonttulakki vinossa leivottuani hysteerisesti joulutorttuja ja askarreltuani sata kiloa joulukoristeita lasten kanssa.”
    Riikka

”Ensimmäisenä jouluna omassa kodissa haluan opettaa kiinalaiselle kaverilleni piparkakkutalojen tekemistä ja koristella kodin kulutusjuhlaa varten. No, varmaan tulee aika köyhä joulu, sillä voin arvata, ettei ruokashow tule halvaksi. Teen siis lahjat itse. Paketti per henki riittää.”
    Emilia

Matti Markkola