Anarkiasta Zenitiin

T:Teksti:

Anarkia. “Anarkia on kirosana, se on häpeämätön isku vasten `suomalaisen elämänmuodon` kasvoja.”

Biafra. Kristilliset opiskelijat tekivät kesällä graffitin Temppeliaukion kirkon perustuksiin protestina kirkon talouspolitiikalla. Valtaus-Ylkkäri kommentoi käynnissä ollutta oikeudenkäyntiä: “Tyydymme vain tässä vaiheessa toivottamaan seurakunnat helvettiin, rakennusliike Polarin konkurssiin ja asiaan sotkeutuneet virkamiehet Biafraan.”

Cohn-Bendit, Daniel. Ranskalainen opiskelijajohtajaesikuva, nykyinen europarlamentaarikko, julistaa käännösartikkelissa: “Vaadimme ilmaisun vapautta yliopistolla, mutta eväämme tämän vapauden amerikkalaismielisiltä.”

Demari. Sössi Vanhan valtauksen uutisoinnin: “Suomen Sosiaalidemokraatti paljasti todellisen nahkansa: ryppyisen, rupisen ja hilseilevän.”

Erkon imperiumi. Helsingin Sanomat ja Ilta-Sanomat epäonnistuivat yhtä surkeasti. “Vesitys sopiikin HS:n kaltaiselle `vapaalle` lehdelle.”

Fanon, Franz. Kolonisaatiokriitikon teos Maan kirotut esitellään pitkiä ilmaisuja kaihtamatta: “Vallankumous voidaan rakentaa vasta, kun meidän maailmamme kokoisen ympäristömme nykyiset ehdot ovat tunkeutuneet kansalaisten aivoihin niin, että vallankumous yksityiskohdissaan ja kokonaisuudessaan hyväksytään.”

Gortz, Andreé, Marcusen varjoon jäänyt filosofi. “Gortzilla on paljon kaunista sanottavanaan kulttuurin merkityksestä sosialismin rakentamisessa.”

HYY. Opiskelijoista vieraantunut ykkösvihollinen: “Onko HYY yleensä nykymuodossaan tarpeellinen?”

Informaatiokanavat. “Toivomme kaikkien etsivän aktiivisesti vaihtoehtoisia informaatiokanavia.”

Jokapäiväiset teot. “Minun ajatteluni ei ole vallankumouksellista, jollei se tiedä jokapäiväisiä tekoja kasvatuksen perheen politiikan piirissä, ja rakkauden.”

Kapitalismi. Yhteinen vihollinen. “Ylioppilaat ja opiskelijat ovat laajenevassa määrin tajuamassa luokka-asemansa oikein.”

Larmola, Yrjö. Varsinaisen Ylioppilaslehden istuva päätoimittaja. Lukijoihin ja avustajiin vedotaan, jotteivät he toimittaisi kirjoituksia “Larmolalle ja hänen edusmiehilleen, koska se heikentäisi ratkaisevasti meidän taisteluasemiamme. Rintamat on saatava selviksi!”

Marcuse, Herbert. Marxilainen filosofi innoitti opiskelijamellakoita ympäri maailman. Marcuse-sitaatti: “Se, että orjat valitsevat herransa vaaleilla ei poista enempää herruutta kuin orjuuttakaan.”

Napitus. “Napittakaa aivonne auki yhtä usein kuin housunne.”

Orgasmi. “Syyllisyydentunteista ja estoista vapaa rakkaus on vallankumouksellinen voima ja täyteen orgasmiin huipentuva sukupuolielämä on myös poliittinen mielenosoitus.”

Presidentti. “Toisinaan tuntuu, että Urho Kekkonen on ainoa nykyistä järjestelmää kannattava suomalainen, joka oivaltaa, mistä on kysymys.”

Kuu. “Kun sormi osoittaa kuuta, idiootti tuijottaa sormea.”

Riistäjät. “Kaikkien maiden riistäjät yhtykää. Tuuli kääntyy”, Valtaus-Ylkkäri varoittaa.

Sissiromantiikka. “Ylioppilasvallankumous on leimattu ilmavaivaiseksi ja sissiromanttiseksi yritykseksi siksi, että ylioppilaat ovat `ylensyöneitä`, että ylipäätään heidän ajamansa asiat ovat isoja ja kaukana heidän henkilökohtaisista tarpeistaan.”

Työläiset. “Vallankumous ilman työläisiä on petosta.”

Uusi Suomi. Valtausuutisointi meni niin ikään metsään, eikä mikään ihme: “Väitetään oikeistolaisten masturboivan useammin.”

Veri. “Yksi ainoa ei-vallankumouksellinen viikonloppu on määrättömästi verisempi kuin kuukausi jatkuvaa vallankumousta.”

X, Malcolm. Huutomerkki-pamflettisarja mainosti Johan von Bonsdorffin toimittamaa Black Poweria. “Mustan vastarinnan johtajien kirjoituksia neekereitten oikeustaistelun uudesta vaiheesta sekä katkera totuus siitä, miten asiaan USA:ssa on suhtauduttu.”

Ylioppilaat – Studenterna. Yhteenliittymä Vanhan ylioppilastalon ja Ylkkärin valtausten takana.

Zenit. Yhteispohjoismaalainen, suositeltava lehti: “Suomalaisille tällä hetkellä ehkä tärkeintä perusinformaatiota miellyttävimmässä muodossa sisältävä julkaisu.”

Ninni Lehtniemi