Kysymykseen vastasi syyskuun puolen välin jälkeen 530 pääkaupunkiseudun korkeakouluopiskelijaa. Heistä satunnaisesti työskentelee 38,6 prosenttia, osa-aikaisesti 47,8 prosenttia ja täyspäiväisesti 14,7 prosenttia.

Lähes puolet työssä käyvistä kertoi käyvänsä töissä turvatakseen perustoimeentulonsa. 20,4 prosenttia vastaajista käy töissä saadakseen hieman lisärahaa kulutukseen. Opintoihinsa liittyvää työtä tekee noin 41 prosenttia vastaajista, 59 prosentin työt eivät liity opiskelualaan. 56,5 prosenttia vastaajista on sitä mieltä, että työssäkäynti pidentää tai vaikeuttaa heidän opiskelujaan.

Käytkö töissä?

Kyllä 84,5 %

En 15,5 %

Käyt töissä:

Satunnaisesti: 38,6%

Osa-aikaisesti: 47,8 %

Täyspäiväisesti: 13,6 %

3. Mikä näistä väitteistä kuvaa parhaiten tilannettasi?

Käyn töissä turvatakseni perustoimeentuloni 44,8 %

Käyn töissä saadakseni hieman lisärahaa kulutukseen 20,4 %

Käyn töissä saadakseni työkokemusta 13,2 %

Käyn töissä välttääkseni lainan ottoa 9 %

En käy töissä, koska mielekästä työtä ei ole tarjolla 2,1 %

En käy töissä, koska haluan valmistua mahdollisimman nopeasti 6,3 %

En käy töissä, koska toimeentuloni on turvattu 4,2 %

Teetkö opintoihisi liittyvää työtä?

Kyllä 41,3 %

En 58,7 %

Voisitko kuvitella jatkavasi samalla alalla valmistuttuasi?

Kyllä 47 %

En 53 %

Kommentoi:

“Paskaduunia paskaduunin päälle. Joskus ei sitäkään.”

“Kun perheessä on kaksi opiskelijaa ei laskuja saa muuten maksettua. Haluan myös laittaa rahaa hieman sivuun todella pahan päivän varalle.”

“Tapauksessani kyseessä on yliopiston ulkopuolella osa-aikaisena kirjoitettava lopputyö omalta alalta, joten tilanne on lähinnä ideaalinen. Muutamissa aineissa tämä on melko tavallista, joka voi tietyllä tavalla vääristää kyselyn tuloksia.”

“Kaupassa töissä, kassalla ja osastolla. Tästäkin työstä erittäin kiitollinen, sillä opintotuesta jää vuokran maksun jälkeen käteen suurin piirtein 100 euroa.”

“Teen työtäni tuntityönä, jolloin voin vapaasti valita milloin työskentelen. Tuntimäärä on sovittu etukäteen. Työhöni liittyy harvinaisen paljon valinnan vapautta.”

“En ole ikinä saanut euroakaan opinto- ja asumistukea, koska asun omistusasunnossa. Töissä on käytävä, jotta lainan saa maksettua ja ruokaa suuhun. Minulla on vaan kokemusvuosien takia niin suuri tuntipalkka, etten voisi edes vuoroa tehdä viikossa, ennen kuin menetän tuet. Onko oikein rangaista työnteosta, vaikka opinnot etenevät aikataulussa?”

“Opintotuen tarveharkinta on itselleni ollut ongelma numero yksi, tulorajat ovat edelleenkin niin tiukat (aiemmasta nyt puhumattakaan), että on käytännössä pakko tehdä täyttä päivää koska tulorajoihin mahtuvat tulot + tuki ei riittäisi elämiseen. Käytännössä siis teen täyttä työpäivää enkä saa opintotukea ja käyn sitten sen ohessa koulussa. Jos tukea saisi tuloista huolimatta esim. opintomenestyksen perusteella, voisi töitä tehdä vaikka 30-40 % vähemmän jolloin opinnot etenisivät varsin eri tahtia.”

“Helsingin alueella asuessa ei ole mitään saumaa tulla toimeen pelkällä opintotuella, jos vanhemmat eivät sponsoroi opiskeluja ja ei halua ottaa opintolainaa.”

“Onhan se rankkaa olla viikot koulussa ja viikonloppuna 15-20h töissä, mutta ei opintotuella oikein elä, varsinkaan pääkaupunkiseudulla ja yksityisellä vuokranantajalla. Toisaalta tiedän myös, että jotkut joutuvat käymään vieläkin enemmän töissä. Ja Suomessa sentään saa opintotukea, omilla vanhemmillani ei olisi varaa elättää neljää lasta koko opiskeluaikaa.”

“Tämä kysely syrjii nuoria yrittäjiä.”

“En ole käynyt töissä koko opiskeluaikana ihan siitä syystä, että se olisi ollut liian rankkaa ja vienyt innon opiskelusta. Opiskelu on ollut erityisen mielekästä juuri siksi, että päätin olla tekemättä töitä ja sen sijaan nauttia opiskeluajasta (ja samalla valmistua nopeasti).”

“Pakko käydä töissä, opintotuki ja asumislisä eivät riitä normaalielämiseen, vaikka kesätyöstä onkin vähän säästöjä talven varalle. Ja isi ei maksa.”