Yliopistoväki on noussut Italiassa vastarintaan. Syynä ovat pääministeri Silvio Berlusconin hallituksen esittämät koulutus- ja sosiaalimenojen leikkaukset sekä yliopistojen yksityistämissuunnitelmat. Lokakuun aikana liikehdintä on levinnyt nopeasti ympäri maata. Jotkut kommentoijat näkevät siinä yhtäläisyyksiä Ranskan parin vuoden takaiseen, alle 26-vuotiaiden irtisanomissuojaa heikentäneen lakiesityksen vastaiseen kamppailuun.
    Kantavaksi sloganiksi on muodostunut Rooman Sapienza-yliopistolla lanseerattu lause “Me emme tule maksamaan teidän kriisiänne”. Kysymys on siitä, etteivät opiskelijat suostu talouskriisin maksajiksi, kun kerran voitotkin on jaettu tähän saakka vain harvojen kesken.

Protestien kohteena on etenkin lakiesitys 133, joka pitää sisällään mittavia leikkauksia opetuksen ja tutkimuksen rahoitukseen. Opiskelijaliikkeiden mukaan laki 133 myös muuttaisi julkiset yliopistot yksityisiksi säätiöiksi. Luvassa olisi tuntuvia henkilöstön vähennyksiä ja entistä korkeampia lukukausimaksuja.
    Opiskelijat ovat vallanneet useita tiedekuntia, ja mielenosoituksiin on osallistunut kymmeniä tuhansia ihmisiä. Liikkeellä ovat paitsi korkeakoulujen, myös keskiasteen ja peruskoulujen opiskelijat.
    “Jatkamme kamppailua kunnes laki 133 on kumottu”, Sapienzan opiskelijat julistivat tiedotteessaan 22. lokakuuta.

Miika Saukkonen