Syntyperäiset englanninkieliset väittävät usein, että kulttuuria tuntemattomien ulkomaalaisten kiroilu koskee heidän korviinsa. Paranna tilannetta tutustumalla rumien sanojen alkuperään ja karistamalla yleisimmät niitä koskevat harhaluulot.

Crap. Monet luulevat virheellisesti, että ulostamista tarkoittava crap ja käymälää tarkoittava crapper on johdettu viemäröintiyrittäjä Thomas Crapperin nimestä.
    Sanaa crap alettiin käyttää nykymerkityksessään 1840-luvulla. Thomas Crapper syntyi vuonna 1836 ja perusti menestyneen liikeyrityksenä vasta 1861. Crap ja crapper eivät siis voineet syntyä hänen liiketoimiensa seurauksena.
    Crap on todennäköisesti sekoitus kahdesta sanasta. Niistä toinen on hollannin poimimista, eristämistä tai erottamista tarkoittava krappen. Toinen saattaa olla muinaisranskan crappe, joka tulee keskiajan latinan akanaa tarkoittavasta sanasta crappa. Alun perin crap tarkoitti englanniksikin akanaa.

Fuck. Levinneimmät fuckin alkuperän väärät selitykset väittävät sitä lyhenteeksi.
    Sen on väitetty tarkoittavan Fornication Under Consent of King (`haureutta kuninkaan luvalla`) ja peräisin 1400-luvulta, jolloin avioparin piti anoa kuninkaalta lupa lasten hankkimiseen.
    Toinen suosittu tarina on, että fuck syntyi, kun huorintekijän jalkapuuhun ei mahtunut: For Unlawful Carnal Knowledge (`laittomasta lihallisesta yhteydestä`).
    Kolmannen version mukaan britti-imperiumin sotilaslääkärit käyttivät sitä sukupuolitautidiagnoosien yhteydessä tarkoittamaan Found Under Carnal Knowledge (`todettu lihallisessa yhteydessä olleeksi`).
    Fuckin ensiesiintyminen kirjallisuudessa tapahtui 1400-luvulla Cambridgen karmeliittamunkkeja pilkkaavassa runossa. Siihen se on väännetty latinaa muistuttavaan muotoon foccant. Fuck on kuitenkin germaanista perua. Sukulaisia ovat keskihollannin fokken, norjan fukka ja ruotsin focka.

Shit. On pötyä, että sanan juuret olisivat lantakuljetuksissa käytetyssä lyhenteessä Ship High In Transit (`säilytettävä ylhäällä kuljetuksen aikana`). Sen sijaan shit on peräisin muinaisenglannin ripulia tarkoittavasta sanasta scitte ja sukua saksan sanalle Scheisse. Tällekin rumalle sanalle löytyy sukua Hollannista. Tällä kertaa se on schijten.

Ninni Lehtniemi

Lähde: Michael Quinion: Totta ja tarua englannin sanoista. (Gummerus 2008)