Kevytsuhteita ja kasvukipuja

T:Teksti:

Kuinka kauan kannattaa yrittää pelastaa ongelmallista parisuhdetta?
    Milloin tietää yrittäneensä kaikkensa?
    Kuinka pitkälle seurustelusuhteen vuoksi tulee luopua omista haaveistaan?
    Näitä kysymyksiä pohditaan Nyyti ry:n Suhteessa-nettiryhmän kirjoituksissa.
    Korkeakouluopiskelijat purkavat sydänsurujaan paitsi nettiryhmissä, myös Nyytin teemailloissa, kursseilla ja keskusteluryhmissä sekä järjestön kotisivulla toimivassa Virtuaaliolkapää-palvelussa. Viime vuonna joka kolmas Virtuaaliolkapäähän kirjoittaneista kärsi parisuhdeongelmista.

”Usein ongelmien taustalla on oma ihmisenä kasvu. Opiskelija on kasvamassa nuoresta aikuiseksi, ja muutos itsessä aiheuttaa ahdistusta”, Nyytin toiminnanjohtaja Helena Partinen kertoo.
    ”Tyypillisessä ongelmatilanteessa on alettu seurustella hyvin nuorena. Jompikumpi alkaa itsenäistyä ja vaatia enemmän tilaa ympärilleen.”
    Yhteydenotoissa näkyy Partisen mukaan myös levoton ja yliseksualisoitunut ilmapiiri.
    ”Kevytsuhteet yleistyvät. Ollaan yhdessä vain niin kauan kuin on kivaa. Emme löydä arjesta extremeä, jolloin extremeä haetaan muista asioista, kuten ihmissuhteista.”

Nyytin työntekijä Kaisa Tuuteri tutki viime keväänä valmistuneessa sosiaalipsykologian gradussaan, mitä selityksiä opiskelijat antavat ihmissuhteen päättymiseen. Tutkimusaineistoa olivat Nyytin Ero-nettiryhmän kirjoitukset syksyllä 2006 ja 2007.
    Syitä eroon oli monia: itsenäistymisen ja kevytsuhdekulttuurin lisäksi kommunikaatiovaikeudet, perheestä saadut traumat, kumppanien erilaisuus, erilaiset tulevaisuuden suunnitelmat, epätasainen vastuunjako arjessa ja uskottomuus.
    Syyt saattoivat myös limittyä yhteen. Esimerkiksi uskottomuus johtui yleensä jostain muusta ongelmasta, kuten kommunikaatiovaikeuksista.
    Erosta selviämiseen oli myös monia keinoja. Toiset työnsivät murheet taka-alalle uppoutumalla opintoihin ja töihin, kun taas toisille ero merkitsi aktiivista suremista ja uhrin rooliin heittäytymistä. Joillekin suhteen päättyminen merkitsi sysäystä omaan itsenäistymiseen ja kasvuun.

Jos ihmisten ongelmat kerran ovat niin monisyisiä ja yksilöllisiä, miten on mahdollista antaa päteviä parisuhdeneuvoja?
    ”Eroon liittyy aina tunteita, joita voi käsitellä ulkopuolisen kanssa. On tärkeää työstää näitä tunteita ja osata surra”, Partinen vakuuttaa.
    ”On myös tarpeellista oppia, miksi suhde alkoi ja päättyi. Opiskelija saattaa päätyä aina uudelleen samanlaisiin ihmissuhteisiin. Esimerkiksi alkoholistiperheen lapsi löytää helposti kumppanikseen toisen alkoholistiperheen lapsen tai ihmisen, jolla on jo nuorena alkoholiongelma. Tällaisten ongelmien ratkaiseminen edellyttää hyvää itsetuntemusta, jonka saavuttamisessa ulkopuolinen voi auttaa.”
    Entä mitkä ovat rakkauden ammattilaisen eväät toimivaan parisuhteeseen?
    ”Usein nuoret odottavat, että tulisi joku, joka rakastaisi ehjäksi ja kokonaiseksi. Rakkaus kuitenkin lähtee oikeanlaisesta itsensä rakastamisesta. Pitäisi olla ensin itse ehjä. Sitten on helpompi löytää joku, jonka kanssa on hyvä olla.”

Viiden pisteen sydämenkokoamistekniikka

1. Itke jos itkettää. Kyynelten pitää antaa virrata.
2. Kirjoita jäähyväiskirje heilallesi. Älä kuitenkaan lähetä sitä hänelle.
3. Puhuminen kannattaa aina. Kerro tunteistasi läheisillesi.
4. Harrasta ryhmäterapiaa. Osallistu esimerkiksi Nyytin eroryhmään netissä.
5. Aika on ystäväsi. Usko, että se todella parantaa haavat.

Lähde: Helena Partinen ja Kaisa Tuuteri

Kerttu Piirto
Kuva Riikka Sormunen