Näyttämön asianajaja

T:Teksti:

Valot liukuvat päälle Kansallisteatterin suurella näyttämöllä. Tuoreen Othellon ensi-ilta on juuri päättynyt, ja näyttelijät seisovat rivissä valmiina kumartamaan.
    Muutamalle on jo kiidätetty onnittelukukkia. Suurinta puskaa ei silti pitele yksikään pääosien esittäjistä, ei Othelloa näytellyt Jukka-Pekka Palo eikä tämän vaimoa Desdemonaa esittänyt Anna Paavilainen.
    Ei, liki naurettavan näyttäviä kukkia kannattelee näyttelijäopiskelija Kasimir Baltzar, suuren näyttämön ensikertalainen. Baltzar on Othellossa Cassio, jonka päälle pahis Jago ohjaa kenraali Othellon mustasukkaisen vihan. Säntillinen ja komea Cassio on Othellon suosikki, ja se kismittää Jagoa.

Kun Baltzar ensi-iltaa seuraavana päivänä istuu ketjukahvilassa Helsingin keskustassa, voi Jagoa melkein ymmärtää.
    Hoikka ja urheilullisen näköinen 26-vuotias on pukeutunut moitteettomaan mustaan villatakkiin, kapeisiin farkkuihin ja suippokärkisiin nahkakenkiin. Lyhyt parta on siististi trimmattu.
    Ensi-iltabileistä kertoo vain se, että hän on puoli tuntia myöhässä päiväunien takia.
    ”Mulla oli puoli sukua ja paljon kavereita katsomossa”, Baltzar selittää kukkia nauraen.
    Katsomossa istui myös Baltzarin isä, romanikirjailija Veijo Baltzar, jolle Tammi oli samana päivänä antanut Mikael Agricola -mitalin.
    Tosin kirjailijan mielestä hänen esikoispojastaan ei olisi pitänyt tulla näyttelijää, vaan asianajaja.

”Isä oli sitä mieltä, että taidemaailma on kauhean kova”, Kasimir Baltzar sanoo.
    ”Ja niin se onkin. Tietyllä tavalla uskon vieläkin, että minusta tulee asianajaja: teen vain tekoja, jotka ovat sitä vastaan.”
    Baltzar opiskelee Teatterikorkeakoulussa viidettä vuotta. Hän kirjoitti ylioppilaaksi e:n papereilla vuonna 2002, muttei vastoin isänsä neuvoa mennyt yliopistoon. Hän haki kerta toisensa jälkeen Teatterikorkeakouluun, näytteli Ylioppilasteatterissa ja hankki elantonsa polkupyörälähettinä.
    Teatterikorkean ovet aukesivat kolmannella hakukerralla.
    ”En ole koskaan sanonut hakevani Teatterikorkeakouluun, vaan meneväni sinne. On tuntunut, ettei vaihtoehtoa ole.”

Baltzar vaikuttaa siltä, ettei hän usko voivansa epäonnistua. Leveilyksi sitä ei voi sanoa, sillä siihen hän vaikuttaa liian vilpittömältä, mutta poikkeuksellisen kova itseluottamus hänellä on.
    Se kuuluu myös Baltzarin tavoitteissa. Vaikka hän on ylpeä päästyään Kansallisteatterin suurelle näyttämölle, jolla ”Suomea on rakennettu”, tavoite on kauempana, Hollywoodissa.
    ”Olen lapsesta saakka halunnut sinne, se on ollut aivan selvä juttu. Mutta kun sen sanoo näin, kuulostaa ettei tämä mikä minulla on riittäisi. Ei se niin ole.”
    Baltzar tunnustaa pelkäävänsä katoavaisuutta. Elämää suurempi elokuva ylittää kuoleman rajan. Baltzarin idolit, kuten Tauno Palo, Marlon Brando ja Montgomery Clift, elävät yhä elokuvissaan.
    Ennen Hollywoodia on kuitenkin muuta tehtävää. Othello vie nyt paljon aikaa, mutta Baltzar aikoo valmistua Teatterikorkeasta ensi keväänä. Pitäisi myös pistäytyä Karjaalla, missä on Baltzarin julkisuudessa esiintynyt sauna.
    Sauna keikahti tammikuussa Mustionjokeen, kun läheinen silta romahti ja vei mukanaan osan rantatörmää. Rakennus nostettiin maaliskuussa, ja sitä on kunnostettu siitä lähtien.
    ”Lähiviikkoina pitäisi olla valmista.”

Ville Seuri

Othello Kansallisteatterissa, Läntinen Teatterikuja 1, 17. joulukuuta asti. Liput 23-35 e.

Kuka?

Kasimir Baltzar, 26

– Asuu Punavuoressa, kakkosasunto Karjaalla.
– Opiskelee viidettä vuotta Teatterikorkeakoulussa.
– Yöpöydällä Veijo Baltzarin Sodassa ja rakkaudessa.
– Vuonna 2018: ”Hollywoodissa – tai Rautalammilla kalastamassa.”