Maailmassa on virhe: Miksi kaikki vaihtarit eivät saa YTV:n opiskelija-alennusta?

T:Teksti:

YTV myöntää opiskelija-alennuksen vain pääkaupunkiseudun asukkaille. Jotta vaihtoopiskelija pääsee asuinkuntansa kirjoihin, hän tarvitsee Helsingissä todistuksen, että opiskelu kestää vähintään yhdeksän kuukautta. Espoo vaatii vaihtarilta yli vuoden opiskelua ja Vantaa peräti kahden vuoden.
    Miksei YTV lopeta kuntien epätasa-arvoista käytäntöä ja anna opiskelija-alennusta kaikille vaihtareille, HKL:n tariffisuunnittelija Jarmo Riikonen?

    Kunnat rahoittavat joukkoliikennettä, ja siksi perusajatus alennuksissa on tukea pääkaupunkiseudun asukkaita. Kaikki pääkaupunkiseudun kunnat noudattavat kuntalakia, mutta lukevat sitä omalla tavallaan.

Eikö alennusten pitäisi tukea niitä, joilla ei ole varaa maksaa täyttä hintaa? Eiväthän vaihtarit ole sen rikkaampia kuin suomalaisopiskelijat.

    Käsittelemme 23.4. YTV:n tariffisuunnittelijoiden kanssa pääkaupunkiseudun ylioppilaskuntien aloitetta alennuksesta kaikille vaihto-opiskelijoille.

Jos päätätte laajentaa alennuskäytäntöä, koska uudet hinnat tulevat voimaan?

    Alennuksista päättää yleensä YTV:n hallitus. Nopeimmillaan käytäntö voisi muuttua ensi syksyn alussa. Muutos saattaa viivästyä kuitenkin myös teknisistä syistä, jos matkakorttijärjestelmän ohjelmistoa pitää päivittää.

Jos vaihtari joutuu taloudellisista syistä matkustamaan pummilla, jää kiinni ja palaa muutaman kuukauden päästä kotimaahansa maksamatta sakkoa, pystyykö HKL tai YTV perimään tarkastusmaksun?

    Se riippuu opiskelijan kotimaasta. Jos hän asuu EU-maassa, periminen käsittääkseni onnistuu.

Janne Salomaa

Kerro Ylioppilaslehdelle maailman virheistä ja lähetä sähköpostia: posti@ylioppilaslehti.fi. Joukkoliikenteen opiskelija- alennuksista myös sivulla 12.