Valtioneuvoston nimitti viime kesällä niin sanotun SATA-komitean valmistelemaan sosiaaliturvajärjestelmän uudistamista. Komiteassa on useita jaoksia ja niissä istuu ministeriöiden, asiantuntijaorganisaatioiden ja ammattiliittojen keskusjärjestöjen edustajia. Jaosten kokouksiin voidaan kutsua kuultavaksi käsiteltävänä olevan asian asiantuntijoita. Perusturvajaos on kuunnellut opiskelijoita sivuavia asioita käsiteltäessä opetusministeriön asiantuntijaa. Miksei jaos on päästänyt kokouksiinsa opiskelijajärjestöjen edustajia, puheenjohtaja Osmo Soininvaara?
    Kokouksiin ei ole otettu minkään niin sanottujen asiakasjärjestöjen edustajia. Jos mukaan otettaisiin Suomen ylioppilaskuntien liiton (SYL) edustajia, pitäisi olla myös työttömien ja erilaisten vammaisjärjestöjen edustusta ja niin edelleen. Jos heidät kaikki otettaisiin kokouksiin, homma paisuisi aivan hirveästi. On paljon tehokkaampaa tavata kuulla näitä tahoja kokousten välillä.

Siitä päätellen, että kokouksissa kuullaan ministeriöiden asiantuntijoita, alakohtaiselle asiantuntemukselle tuntuu kuitenkin olevan käyttöä myös kokouksissa.
    Kokoukset ovat hieman seremoniallisia ja varsinainen ajattelu tapahtuu niiden välissä. Silloin minä ja moni muukin (SATA-komitean jäsen) olemme kuulleet SYL:n edustajia opiskelijoihin liittyvien kysymysten suhteen. Heitä kuullaan opiskelijoihin liittyvistä asioista, kun sellaisia nousee esiin.

Matti Rämö

Kerro Ylioppilaslehdelle maailman virheistä ja lähetä sähköpostia: posti@ylioppilaslehti.fi