Tämän lehden sivulla viisi kerrotaan, kuinka ehdokkaiden metsästys lokakuun kunnallisvaaleja varten sujuu. Otin juttua varten yhteyttä sekä puolueiden Helsingin piirijärjestöjen että näiden nuorisosiipien aktiiveihin.
    Kaikki vakuuttivat, että alle kolmekymppisen on helppo päästä ehdokkaaksi oman puolueen listalle.
    Se kuulosti kovin ruusuiselta. Niinkö helposti tie ehdokkaaksi tosiaan avautuu?
    Ainakin kaupungin kolmessa suurimmassa puolueessa, kokoomuksessa, SDP:ssä ja vihreissä, halukkaita ehdokkaita tulee todennäköisesti olemaan enemmän kuin listalle saa pistää.
    Helsingin demarit päättävät ehdokkaistaan jäsenäänestyksellä. Kokoomuksessa ja vihreissä päätökset tekee pienempi puolueaktiivien joukko yleis- ja piirikokouksissa.
    Kaikissa ehdokkaiden karsintavoissa nuorella ja tuntemattomalla noviisilla lienee heikommat mahdollisuudet päästät listalle kuin pitkän linjan puoluejyrällä. Nuorten nostaminen vanhempien rinnalle vaatiikin puolueelta erityistä tahtoa.
    Oman puolueväen jälkeen kaupunginvaltuustoon haluavan on tietenkin vakuutettava äänestäjät. Koska Helsinki on kunnallisvaalien ylivoimaisesti suurin vaalipiiri, moni ehdokas ostaa osan tunnettavuudestaan mainoksilla. Ja jälleen opintotuella kitkutteleva nuori häviää helposti vanhemmille ehdokaskollegoilleen.

Janne Salomaa