Me kauheat maahanmuuttajat
Hyvä on. Olet sitä mieltä, että venäläiset ovat rikollisia, somalit laiskoja, romanit huijareita, muslimit terroristeja tai mitä ikinä (lisää tähän itse valitsemasi “totuus” jostakin maahanmuuttajaryhmästä tai etnisestä vähemmistöstä). Olet omin silmin nähnyt assalla ja nakkikiskajonossa, ja kun luet iltapäivälehtien rikoslööpit, niin kertovathan nekin jo jotain! Hyvä on. Tiedätkös mitä suomalaiset ovat?
    Minä voin kertoa. Olen omin silmin nähnyt Ruotsissa, ja täällähän meitä suomalaisia on yli neljäsataatuhatta.
    Suomalaiset haisevat pahalta ja ovat rumia. Tukka leikkaamatta, viinasta turvonnut naama, likainen takki, omaisuus Ikean sinisessä kassissa ja pullo kädessä. Useimmiten miehiä. Jo ennen kuin ne paljastavat kansalaisuutensa avaamalla suunsa, arvaan, että sieltä tulee jotain suomenkielistä sammallusta ja perkelettä. Yritän välttyä kuulemasta, hävettää.
    Nämä suomalaiset ottavat kontaktia alkuperäisväestöön esimerkiksi kiusaamalla teinityttöjä metrossa. Lähtiessään ne sanovat tytöille “hejdå beepisar”, ja tytöt nyrpistelevät inhoten nenäänsä ja valittavat hajua vielä pitkään.
    Kaikki suomalaiset Tukholmassa eivät ole kodittomia puliukkoja. Osa on ihan vain risteilyturisteja. Silloinkin haju on vastenmielinen, silmät punaiset ja käytös silkkaa sikailua. Ensimmäisen Tukholmassa viettämäni puolen vuoden aikana joka ainoa kerta, kun kuulin äidinkieltäni kadulla, kuulemani asia koski viinaa. Joko oli krapula tai kalja loppu tai eikö täällä ole yksikään baari auki, mennään jo takas laivaan.

Päästään induktiiviseen loppupäätelmään: kaikki suomalaiset ovat juoppoja. Tämän päätelmän on moni ruotsalainen tehnyt, ja joskus minäkin melkein. Toivon kuitenkin aina uuden alkuperäiskansalaisen tavatessani, että hän on avoin ja ennakkoluuloton, eikä muodosta minusta huonoa käsitystä pelkästään kansalaisuuteni takia. Sitten vastalause: Ei pidä paikkaansa! Ruotsissa on satojatuhansia suomalaisia, joihin juoppokuvaus ei sovi ollenkaan! Niinpä onkin, mutta heitä ei huomaa. He eivät haise, he eivät rähinöi. He istuvat hiljaa ja nätisti metrossa, kävelevät suoraan kadulla ja maksavat laskunsa. Mutta kun he sulautuvat massaan, kukaan ei tiedä, että he ovat niitä oikeita suomalaisten edustajia. Se pieni mutta äänekäs ryhmä huonoja edustajia vie kaiken huomion. Ja Suomessa asuvista tavallisista suomalaisista ruotsalaiset tietävät yhtä vähän kuin suomalaiset Somaliasta.
    Näin toimii ennakkoluuloja rakentava ihmismieli. Hokkuspokkus vain, ja kaikki suomalaiset ovat juoppoja ja kaikki venäläiset varkaita.

Niin että tervetuloa tänne vain omin silmin näkemään. Toinen paikka, jossa voi tehdä helposti yleistettäviä havaintoja suomalaisista, on Tallinna. Erityisesti siinä sataman tienoilla saat nähdä ihan omin silmin.

Joanna Palmén
Kirjoittaja opiskelee, urheilee ja toimittaa Tukholmassa.
joanna.palmen(at)helsinki.fi