Valtiotieteellisen tiedekunnan opiskelijat saavat vapaasti opiskella viestintää sivuaineena. Muiden tiedekuntien opiskelijat voivat saada sivuaineoikeuden vain osallistumalla arvontaan. 1990-luvun puolivälistä järjestettyihin arpajaisiin osallistuu vuosittain nelisensataa opiskelijaa, joista 80 saa sivuaineoikeuden. Viestinnän laitoksen johtaja, professori Esa Väliverronen, miksi laitoksenne valitsee sivuaineopiskelijoita arpomalla?
    Viestintä on pieni ja suosittu laitos, ensisijaisesti keskitymme pääaineopiskelijoihin. On pakko rajoittaa opiskelijamääriä. Arvonta on yksinkertainen, selkeä ja tasapuolinen ratkaisu.

Arvontamenettely voi sotkea pahasti suunnitelmat sellaiselta opiskelijalta, joka todella haluaa viestinnän sivuaineekseen. Eikö tasokoe olisi reilumpi keino?
    Tasokoe on meille työläämpi ja vaatii resursseja.

Syynä arvontamenettelyyn on siis viestinnän laitoksen laiskuus korjata tasokokeita?
    Näinkin voi sanoa. Toisaalta, olihan arvonta osa antiikin Kreikan demokratiaakin, suuri osa virkamiehistä ja edustajista valittiin arvalla.

Onko arvontamenettelystä tullut palautetta? Onko käytäntöä tarkoitus muuttaa?
    Ei ole tullut juurikaan palautetta. Tietysti aina opiskelijoiden mielipiteet eivät kantaudu meidän korviimme asti. Emme ole aktiivisesti muuttamassa menettelyä, mutta ei tämä ole kiveen hakattu käytäntö. En tarkkaan tiedä, miten muissa suosituissa aineissa sivuaineopiskelijat valitaan. Voisimme kysellä muilta vastaavassa tilanteessa olevilta laitoksilta kokemuksia erilaisista valintakäytännöistä.

Kerttu Piirto

Kerro Ylioppilaslehdelle maailman virheistä ja lähetä sähköpostia: posti@ylioppilaslehti.fi