CV-klinikan potilasjono kasvaa

T:Teksti:

Yhä useampi kesätyötä metsästävä opiskelija hakee apua työvoimatoimiston neuvonnasta.
    ”Opiskelijat ottavat kesätyön hausta paljon enemmän paineita kuin kymmenen vuotta sitten”, kertoo työvoimaohjaaja Riitta Ylätalo Kluuvin työvoimatoimistosta.
    Kluuvin toimipiste on erikoistunut akateemisten alojen työnvälitykseen. Se tarjoaa opiskelijoille muun muassa uraneuvontaa sekä pitää korkeakouluissa CV-klinikoita, joissa kommentoidaan opiskelijoiden ansioluetteloita.
    Myös Helsingin yliopisto ja kauppakorkeakoulu tarjoavat opiskelijoilleen vastaavia palveluja. Kauppiksessakin henkilökohtaisen CV-neuvonnan kysyntä on lisääntynyt viime vuosina. Helsingin yliopiston ura- ja rekrytointipalvelujen suunnittelija Leena Itkonen taas sanoo, että työnhakupalvelut ovat olleet tasaisen suosittuja koko 2000-luvun.
    Pahin ruuhka CV-klinikoilla on tammikuussa.
    ”Aikaisemmin helmi-maaliskuu oli kiireisintä aikaa, mutta kesätöiden haku tuntuu aikaistuneen vuosi vuodelta”, toteaa Itkonen.

Työvoimatoimiston Ylätalo sanoo, että opiskelijoiden hakupaperit ovat parantuneet kymmenessä vuodessa.
    ”Hakemuksissa näkyy työelämävalmennuksen lisääntyminen korkeakouluissa. Hyvä hakemus on napakka, omaa osaamista korostava ja haettua työpaikkaa varten räätälöity.”
    Nämä perusasiat eivät ole vuosikymmenessä muuttuneet, vaikka suuri osa työnantajista onkin siirtynyt sähköisiin hakemuksiin.
    Muutamia uusia trendejä hakemuksissa kuitenkin on.
    ”Harva liittää hakemukseen enää työtodistuksia. Sen sijaan kaksi tai kolme suosittelijaa on hyvä mainita CV:ssä. Ja kuvan laittaminen hakemukseen on yleistynyt”, yliopiston Itkonen kertoo.
    Kuvansa liittämistä kannattaa kuitenkin harkita tarkkaan.
    ”Osa työnantajista suhtautuu negatiivisesti kuvallisiin hakemuksiin. Jos hakee vaikka tutkijan paikkaa, kuva on turha. Markkinointitehtävään haettaessa kuva taas on toimiva käyntikortti”, työvoimatoimiston Ylätalo neuvoo.
    Mitä tahansa kuvaa ei silti hakemukseen sovi pistää, muistuttaa yliopiston Itkonen.
    ”Kuvan pitää olla neutraali ja asiallinen. Välillä näen todella huonoja kuvavalintoja. Jotkut rajaavat ryhmäkuvasta oman naamansa niin, että hartioilla roikkuu irtokäsi. Toiset taas ovat pukeutuneet hyvin paljastavasti.”

Janne Salomaa

Apua työnhakuun: helsinki.fi/rekry